کمپین نفوذ سایبری علیه رئیس جمهور اوکراین
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ محققان اعلام کردند که اینفلوئنسرهای آفریقای جنوبی در یک کمپین نفوذ آنلاین، ولادیمیر زلنسکی (Volodymyr Zelensky)، رئیس جمهور اوکراین، را هدف قرار دادهاند.
این کمپین که از رد آتشبس پیشنهادی روسیه توسط زلنسکی انتقاد میکرد، به نظر میرسد بخشی از یک تلاش هماهنگ بزرگتر مرتبط با یک شبکه نفوذ برای استخدام در آفریقا باشد.
یک تحلیل جدید از آزمایشگاه تحقیقات پزشکی قانونی دیجیتال شورای آتلانتیک (DFRLab) بیش از ۴۰ حساب کاربری درگیر در این کمپین دستکاری ترافیک را شناسایی کرد که ۲۹۰ هزار بازدید داشته است. در میان این حسابها، ۲۹ حساب کاربری در بیوگرافی X (توییتر سابق) به عنوان اینفلوئنسر معرفی شدهاند و 4 حساب مستقیماً با «Lit»، یک بازار اینفلوئنسر آفریقای جنوبی که به دلیل تسهیل تبلیغات پولی شناخته میشود، مرتبط هستند.
این اینفلوئنسرها زلنسکی را به دلیل امتناع از پذیرش آتشبس 3 روزه پیشنهادی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در اواخر ماه گذشته هدف قرار دادند. قرار بود این آتشبس با جشنهای روز پیروزی روسیه همزمان شود، اما در نهایت توسط زلنسکی رد شد و او خواستار یک قالب آتشبس طولانیتر ۳۰ روزه مطابق با پیشنهادات ایالات متحده شد. پس از رد درخواست توسط زلنسکی، طرفداران روسیه از جمله وبلاگنویسان در تلگرام و X، موجی از انتقاد را آغاز کردند. این حمله آنلاین توسط اینفلوئنسرهای آفریقای جنوبی با تبلیغ هشتگهای ضد زلنسکی در پلتفرم X، تقویت شد.
طبق گزارش آزمایشگاه تحقیقات پزشکی قانونی دیجیتال شورای آتلانتیک، این کمپین اولین مورد از این نوع نبود. اینفلوئنسرها پیش از این نیز در تلاشهای مشابهی، از جمله کمپین مارس 2025 با هدف ایجاد اختلال در دیدار برنامهریزی شده زلنسکی با سیریل رامافوسا (Cyril Ramaphosa)، رئیس جمهور آفریقای جنوبی، شرکت کرده بودند. هشتگهایی مانند #ZelenScam و #StopZelenScammingUS در این دوره در آفریقای جنوبی ترند شدند و زلنسکی را فاسد جلوه دادند.
بنابر ادعای محققان غربی، افزایش نفوذ روسیه در سراسر آفریقا، از جمله آفریقای جنوبی، با افزایش کمپینهای اطلاعات نادرست همراه بوده است. طبق گزارش مرکز مطالعات استراتژیک آفریقا، تلاشهای اطلاعات نادرست در این قاره از سال 2022 تقریباً 4 برابر شده و روسیه حامی اصلی تقریباً 40 درصد از کل این کمپینها در آفریقا بوده است.
آفریقای جنوبی یکی از محبوبترین اهداف برای اطلاعات نادرست روسیه بوده است. کارشناسان مدعی شدند که روسیه علاوه بر ترویج روایتهایی که با هدف قطبی کردن جوامع، بیاعتمادی هواداران و تقویت کنگره ملی آفریقا انجام میشود، از افراد بانفوذ آفریقای جنوبی برای ترویج روایتهای طرفدار روسیه در داخل آفریقای جنوبی و خارج از کشور استفاده کرده است.
استفاده روسیه از رسانههای اجتماعی برای انتشار اطلاعات نادرست خارج از کشور امری رایج است. آزمایشگاه تحقیقات پزشکی قانونی دیجیتال شورای آتلانتیک سال گذشته شبکهای از حسابهای مخرب را شناسایی کرد که کاربران آمریکایی را در پلتفرم رسانه اجتماعی X هدف قرار میداد تا اعتراضات را بیاعتبار کند. این کمپین احتمالاً توسط شبکه مخرب مرتبط با روسیه به نام «Doppelgänger» سازماندهی شده بود که به انتشار اطلاعات نادرست در ایالات متحده و اروپا معروف است.