عمر رو به پایان غول رسانه های اجتماعی
جرج سوروس با حمله دو غول شبکه اجتماعی، گوگل و فیسبوک، مدعی شد که آنها با با انحصار طلبی اعتیاد را گسترش، تفکر مستقل را تهدید و تقویت نظارت دولتی را به مخاطره می اندازند.
وی در بخشی از سخنان خود در اجلاس داووس گفت:
آنها عامدانه اعتیاد به خدمات خود را مهندسی می کنند؛ این اقدام خصوصا برای جوانان بسیار مضر است.
سرمایه گزار مجارستانی با مقایسه سیاست های فضای مجازی و شرکت های قمار گفت: «آنها در حال آسیب رسانی به تمرکز انسانی هستند. وی با ابراز نگرانی بسیار زیاد گفت: «برخی شبکه های اجتماعی و شرکت های فناوری در حال لغزش به سمت پیوندهای نامقدس با حکومت های روسیه و چین در راستای ایجاد وب سایت هایی بر پایه سیاست دولت های مطلقه و دیکتاتوری هستند.
فیسبوک و دیگر شرکت ها از توییتر تا اپل، با مخالفت های عظیم علیه فناوری و شبکه های اجتماعی مواجه شدند؛ زیرا که جامعه درگیر با زندگی همواره متصل، در معرض اخبار جعلی و ساختگی و حملات سایبری است.
وی در ادامه افزود:
تاثیر شبکه که باعث تسلط شرکت هایی مانند فیسبوک شد، ناپایدار است و پیش بینی می کنم که تا سه سال آینده کاربران خود را از دست خواهد داد.
شکل جدید
شرکت خانوادگی سوروس مالک بخشی از اوراق بهادار فیسبوک و هلدینگ گوگل و آلفابت (Alphabet Inc.) از تاریخ 30 سپتامبر بود اما وی مدیریت مستقیم این سازمان سازمان را انجام نمی دهد.
به گفته جورج سوروس: همانگونه که صنایع تغییر می کنند، شکل جدیدی از تجارت در شرکت های رسانه اجتماعی بر پایه تبلیغ فروش محصولات ظهور می کند. این بازرگان هشدار داد که آنها از اطلاعات کنترل شده بهره برداری، خدمات را بسته و قیمت گذاری تبعیض آمیز را به کار می گیرند. این اقدام سود دهی را افزایش اما بازدهی اقتصاد بازار را کاهش می دهد.
نکته جالب این است که نمایندگان فیسبوک و گوگل واکنشی در رابطه با گفته های اخیر سورس نشان ندادند.
سوروس معتقد است که سلطه انحصاری این شرکت ها با تنظیم مقررات و مالیات گزاری شکسته شده و مارگارت وستاگر (Margrethe Vestager)، رییس رقابت اتحادیه اروپا نیز، معاند آنها خواهد بود.
وستاگر پیش از آن در مصاحبه ای با روزنامه Vienna’s Der Standard گفته بود که اجازه تبلیغ برای ایجاد محتوای سیاسی بر پایه باورهای شخصی در شبکه های اجتماعی مانند فیسبوک بستر دموکراسی را به خطر می اندازد.
سوروس گفت:
این واقعیت که این شرکت ها توزیع کنندگان انحصار طلبی هستند، به آنها جلوه خدمات عمومی می دهد و از این رو باید مقررات سختگیرانه ای با هدف حراست از رقابت، نوآوری و دسترسی جهانی عادلانه برای آن وضع شود.
سوروس در پایان اذعان داشت:
تنها زمان، سلطه جهانی این شرکت ها را می شکند. اجلاس داووس تریبون مناسبی برای اعلان روزشماری این انحصارطلبان است.