درماندگی مقام ارشد اسرائیلی در تشریح حمله سایبری به زیرساخت های تامین آب این رژیم
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ حملات سایبری از آغاز سال 2020 چهره جدیدی به خود گرفتهاند و با شیوع ویروس کرونا موج گستردهای از این قبیل حملات در سراسر جهان به راه افتاده است. در این میان دولت های بلوک غربی جهان بدون توجه به امنیت زیرساختهای خود و برای شانه خالی کردن از مسئولیت، این قصور را بر گردن کشورهای بلوک شرق انداختهاند. یکی از این رخدادهای چشمگیری که میتوان از آن به عنوان بزرگترین رخداد سال 2020 یاد کرد حمله سایبری به زیرساختهای تامین آب اسرائیل بود.
اسرائیلی ها معمولا در دو مورد در خصوص حضور در رسانه بسیار قوی عمل میکنند؛ یکی اغراق و بزرگنمایی در قدرت سایبری خود و دیگری مظلوم نمایی و پروپاگاندای سیاسی در رابطه با رخدادهای این رژیم است. به این مفهوم که، همواره قدرت سایبری خود را به گونهای نشان دادهاند که گویی وجود آسیبپذیری و ضعف سایبری در این کشور یک امر محال به حساب میآید. موضوع حمله سایبری به زیرساختهای تامین آب رژیم صهیونیستی یکی از آن دسته مواردی است که مربوط به آسیبپذیریهای گسترده در این رژیم است.
آنچه که از نحوه رفتار، اظهارنظرها و گزارشهای منتشر شده از سوی مقامات و رسانههای اسرائیلی به نظر میرسد، نگرانی این رژیم در خصوص از دست دادن اعتبار بین المللی خود در این حوزه است. این موضوع را در پوشش اخبار رسانههای مختلف جهان دراین خصوص میتوان یافت که هنوز پس از گذشت بیش از یک ماه از رخداد یاد شده همچنان روزانه چندین خبرگزاری در نقاط مختلف جهان زوایای جدیدی از این موضوع را به تصویر میکشند. یکی از تازهترین مواردی که در پوششهای رسانهای دیده شده مصاحبه شبکه خبری i24 با آریک باربینگ (ARIK BARBING)، رییس سابق شاباک بوده است که در گزارش پیش رو به موارد مطرح شده در این مصاحبه پرداخته میشود.
آریک باربینگ در ابتدا در پاسخ به این سوال که آیا میتوان حمله سایبری به تأسیسات آب اسرائیل را جنگ بنامیم گفت:
من در درجه اول، باید بگویم که کلیه اطلاعاتی که تا این روز در زمینه این حمله بیان شده است، توسط رسانهها منتشر شده و هیچگونه اطلاعات از مراجع رسمی در این زمینه وجود ندارد. نکتهای که من میتوانم در اینجا به آن اشاره کنم، این است که ما باید میدان جنگ سایبری را به رسمیت بشناسیم که دشمن، میتواند از آن، بهرهبرداری کرده و به شما، آسیب وارد نماید. این کاملاً مشخص است که مهاجم حملهکننده به بندر ایرانی، دسترسی به اطلاعاتی داشته است که این دسترسی، فقط در اختیار یک حاکمیت قرار دارد. این حمله (حمله به بندر ایرانی)، بسیار پیچیدهتر از حملهای بود که چند روز بعد، تعدادی از وبسایتهای اسرائیلی را هدف قرار داد. این یک حمله تازه و جدید بود.
وی در ادامه در تشریح این موضوع اظهار داشت:
به خاطر اینکه حمله به این تأسیسات، سبب حمله به تجهیزات فیزیکی شد و برای انجام این حمله، شما نیاز به اطلاعات دقیق داخلی دارید. در ثانی شما برای انجام این حمله، به ابزار آلات ویژهای نیاز دارید.
رییس پیشین شاباک ضمن تایید اینکه برنامهای از قبل وجود داشته و در زمان مشخصی این برنامه اجرایی شده تشریح کرد:
این موضوع، همانند موشکهایی است که در نوار غزه فرود میآید اما در عالم سایبر، تفاوتی که وجود دارد، این است که شما دقیقاً نمیدانید چه کسی حمله را صورت داده است. در این موضوع، نوعی ابهام و گنگی وجود دارد.
این مقام ارشد اسرائیلی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا شما دستتان را برای دشمن رو کردهاید گفت:
در کنار این مسئله که یک موضوع فنی وجود دارد؛ برخی جنبههای دفاعی نیز وجود دارد و شما باید در این زمینه، همواره پیش رو باشید. برای پیش رو بودن نیز، شما نیاز به یک اکوسیستم فناورانه یا محیط سایبری توسعه یافته دارید و همچنین، باید از عمق انسانی قابل قبولی برخوردار باشید.
وی در ادامه در مورد حمله سایبری به زیرساختهای تامین آب اسرائیل گفت:
تا جایی که من اطلاع دارم، این حمله خسارت جدی نداشته است. ما در این زمینه، فقط با تعدادی از هشدارهای قرمز مواجه شدیم که باید، سامانههای داخلی خودمان را چک کنیم. ما باید سامانههای دفاعی خودمان را که به زیرساختهای حیاتی متصل هستند، موردبررسی بیشتر قرار بدهیم و اینکه چگونه مهاجمان، توانستهاند وارد سیستمهای ما شده و چه مدت زمانی، موفق شدهاند در آنها بمانند. این یک روند ادامهدار است و هرگز متوقف نمیشود.
رئیس اسبق شین بت در ادامه در رابطه با اینکه آیا اداره ملی سایبری، مسئولیت امن سازی زیرساختها در اسرائیل است گفت:
بله، مسئولیت امن سازی با این نهاد است. در اسرائیل، برخی زیرساختهای غیرنظامی وجود دارد که آسیبپذیر است و به نظر من، مسئولین نهادهایی که برای امن سازی این زیرساختها انتخاب شدهاند، باید نسبت به امنیت آنها پاسخگو باشند. در حال حاضر، بهترین روش برای امن سازی زیرساختها، تغییر رمزهای عبور است. نباید از حافظههای متحرک بر روی رایانهها استفاده کرد یا اینکه نباید نسبت به ذخیرهسازی اطلاعات، در فضای ابری اقدام کنیم.
این مقام ارشد امنیتی در ادامه نسبت به این موضوع که حمله به زیرساختهای تامین آب اسرائیل هدف تخریبی نداشته و به دنبال اصل بازدارنگی بوده است گفت:
در جنگ سایبری، ما این قدرت را داریم که اطلاعات جمعآوری کنیم. ما میتوانیم اقدامات تدافعی و تهاجمی انجام بدهیم، اما ما یک چیز دیگر هم داریم و آن، هشدار سایبری است. چیزی که شما برای افزایش نفوذ یک حمله سایبری نیاز دارید، هشدار است و اینکه دیگران، متوجه شوند شما چهکاری انجام دادهاید. شما به حجم زیادی اطلاعات نیاز دارید که در رسانهها منتشر شوند تا فاکتورهای بازدارنده مد نظر شما، به دست بیاید. ما نهادهای اطلاعاتی قدرتمندی در اختیار داریم که میتوانند این موضوع را بفهمند که آیا یک حمله، موفقیتآمیز بوده است یا خیر.
وی همچنین در رابطه با حجم گسترده مقامات و گزارشهای منتشر شده در این خصوص گفت:
من معتقدم، سایه یک جنگ سایبری، بسیار پرنفوذ است. در حقیقت من اعتقاد دارم کسانی که رؤیای تبدیل شدن به یک قدرت سایبری را در سر دارند، بیشتر به دنبال آن هستند که کمترین اثر و نشانه از آنها در فضای سایبری، موجود باشد. همچنین، آنها تمایل دارند که اطلاعات کمتری در مورد تسلیحاتی که آنها در این فضا در اختیار دارند، در فضای عمومی سایبری منتشر شود تا بتوانند از این ابزارها، بیشتر در زمانی که مورد نیاز است، بهرهبرداری مناسبی داشته باشند.
آریک باربینگ در رابطه با ایران و قدرت سایبری این کشور نیز در ادامه افزود:
من معتقدم که ما نمیتوانیم ایرانیها را در این زمینه، در سطح منطقه دست کم بگیریم. ایران کشوری پیشرفته است که از اشتباهات صورت گرفته، درس میگیرد. آنها بهصورت مداوم در حال یادگیری هستند و پیشرفت میکنند. مردم بسیار باهوشی در این کشور زندگی میکنند. من معتقدم که ما باید به این توانایی آنها، احترام بگذاریم.
این مقام ارشد امنیتی اسرائیل در پایان در پیشبینی جنگهای آینده اظهار داشت:
به نظر من، نبردهای آینده، ترکیبی از واقعیت و دنیای مجازی خواهد بود. دشمن بر روی هر دوی این مسائل، تمرکز خواهد کرد. برای تأثیرگذاری در میدان نبرد، شما باید برای پیروزی در میدان نبرد، از ترکیب هر دوی این موارد استفاده کنید تا بتوانید بر گروههای غیرنظامی و شهری تمرکز کرده و همه حواس خود را متوجه نیروهای نظامی نکنید.