عربستان و پاکستان با کمترین آسیب سایبری در خاورمیانه
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ ترکیه و کنیا بیشترین تعداد کاربرانی را که در 3 ماهه اول سال 2025 تحت تأثیر حوادث وب (تهدیدات آنلاین) در منطقه قرار گرفتهاند، داشتهاند. طبق گزارش تیم تحقیق و تحلیل جهانی کسپرسکی (Kaspersky)، پس از این کشورها، قطر، نیجریه و آفریقای جنوبی قرار دارند.
عربستان سعودی کمترین میزان و پاکستان دومین کشور با کمترین سهم کاربران مورد حمله تهدیدات وبمحور در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (META) در 3 ماهه اول 2025 بود.
کارشناسان کسپرسکی دائماً حملات بسیار پیچیده را ردیابی میکنند. به طور خاص، آنها 25 گروه تهدید پایدار پیشرفته (APT) فعال در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از جمله گروههای شناخته شدهای مانند «SideWinder»، «Origami Elephant» و مادیواتر (MuddyWater) را رصد کردند. افزایش سوءاستفادههای خلاقانه برای موبایل و توسعه بیشتر تکنیکهایی با هدف فرار از شناسایی، از جمله روندهایی است که کسپرسکی در این حملات هدفمند مشاهده کرد.
باجافزار همچنان یکی از مخربترین تهدیدات سایبری است. طبق دادههای کسپرسکی، سهم کاربرانی که تحت تأثیر حملات باجافزاری قرار گرفتهاند، از سال 2023 تا 2024 در سطح جهان با 0.02 درصد افزایش به 0.44 درصد رسیده است. در خاورمیانه این رشد از ۰.۰۷ به ۰.۷۲ درصد، در آفریقا ۰.۰۱ به ۰.۴۱ درصد، در ترکیه ۰.۰۶ به ۰.۴۶ درصد است. مهاجمان اغلب این نوع بدافزار را در مقیاس انبوه توزیع نمیکنند، بلکه اهداف با ارزش بالا را در اولویت قرار میدهند.
انتظار میرود در سال ۲۰۲۵، باجافزارها با سوءاستفاده از آسیبپذیریهای غیرمتعارف تکامل یابند. گسترش مدلهای زبانی بزرگ (LLM) متناسب با جرایم سایبری، دامنه و تأثیر باجافزارها را نیز بیشتر افزایش خواهد داد. مدلهای زبانی بزرگ عرضه شده در وب تاریک، مانع فنی ایجاد کدهای مخرب، کمپینهای فیشینگ و حملات مهندسی اجتماعی را کاهش میدهند و به هکرهای حتی کممهارتتر نیز اجازه میدهند تا فریبهای بسیار قانعکنندهای ایجاد کنند یا استقرار باجافزار را خودکار کنند.
سرگئی لوژکین (Sergey Lozhkin)، رئیس تیم تحقیق و تحلیل جهانی کسپرسکی در مناطق خاورمیانه و شمال آفریقا و آسیا و اقیانوسیه، گفت:
«باجافزار یکی از مهمترین تهدیدات امنیت سایبری است که امروزه سازمانها با آن مواجه هستند و مهاجمان، کسبوکارها را در هر اندازه و در هر منطقهای، از جمله خاورمیانه و شمال آفریقا، هدف قرار میدهند. گروههای باجافزاری با اتخاذ تکنیکهایی مانند توسعه باجافزار بین پلتفرمی، تعبیه قابلیتهای خودانتشاری و حتی استفاده از آسیبپذیریهای روز صفر که قبلاً فقط برای عاملان تهدید پایدار پیشرفته مقرون به صرفه بودند، همچنان در حال تکامل هستند. برای ایمن ماندن، سازمانها به یک دفاع لایهای نیاز دارند: سیستمهای بهروز، تقسیمبندی شبکه، نظارت بلادرنگ، پشتیبانگیری قوی و آموزش مداوم کاربر.»
