راهاندازی چتبات هوش مصنوعی مخصوص افراد معلول در پاکستان
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ برنامه ویژه تبادل استعداد (STEP) رسماً اولین چتبات مبتنی بر هوش مصنوعی برای افراد دارای معلولیت در پاکستان را راهاندازی کرد.
این ابتکار با همکاری دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC)، اداره ملی مبارزه با تروریسم (NACTA) و با حمایت سخاوتمندانه اتحادیه اروپا (EU) توسعه یافته است.
مراسم رونمایی در دانشگاه ملی علوم و فناوری (NUST) برگزار شد، جایی که نمایندگانی از دولت، جامعه مدنی و دانشگاهیان حضور داشتند.
این چتبات با موضوع «ابتکاری برای یک جامعه صلحآمیز و فراگیر» راهاندازی شده است. «NOOR AI»، که به عنوان یک ابزار پشتیبانی دیجیتال چندزبانه و قابل دسترس طراحی شده، اولین نمونه از نوع خود در پاکستان است. این برنامه به نیازهای خاص افراد دارای معلولیت، به ویژه زنان میپردازد که اغلب با محرومیت سیستماتیک در دسترسی به خدمات حیاتی مواجه هستند. این چتبات همچنین راهنماییهای محرمانه و مبتنی بر حقوق در مورد حقوق معلولیت، آموزش فراگیر، فرصتهای شغلی، کمکهای حقوقی، محافظت از خشونت مبتنی بر جنسیت (GBV) و آگاهیبخشی در مورد جلوگیری از افراطگرایی خشونتآمیز (PVE) ارائه میدهد.
محمد عاطف شیخ (Muhammad Atif Sheikh)، مدیر اجرایی برنامه ویژه تبادل استعداد، در سخنان افتتاحیه خود، NOOR AI را یک پلتفرم دیجیتال توانمندساز برای زنان و جوانانی که تحت تأثیر معلولیت و به حاشیه رانده شدن قرار گرفتهاند، نامید.
او با به اشتراک گذاشتن دیدگاههایی از ابتکار گستردهتر برنامه ویژه تبادل استعداد، توانمندسازی زنان دارای معلولیت در پیشگیری و مقابله با افراطگرایی خشونتآمیز (P/CVE)، به ویژه در خیبر پختونخوا، خاطرنشان کرد که چگونه برنامههای اقدام ملی و سیاستهای CVE در پاکستان، علیرغم به حاشیه رانده شدن مضاعف زنان دارای معلولیت - هم به دلیل جنسیت و هم به دلیل معلولیتشان اغلب معلولیت را نادیده میگیرند.
وی اظهار داشت:
«NOOR AI فقط یک چتبات نیست؛ بلکه ابزاری برای ایجاد صلح است. این ابزار به شکافهای موجود در دسترسی دیجیتال، آگاهی حقوقی و حمایت روانی-اجتماعی میپردازد که همگی برای تابآوری فراگیر حیاتی هستند.»
ابیا اکرم (Abia Akram)، مدیر برنامههای برنامه ویژه تبادل استعداد، بر ضرورت اصلاح سیاستهای فراگیر برای معلولان در پاکستان و لزوم اطمینان از اینکه افراد دارای معلولیت نه تنها ذینفع هستند، بلکه رهبران فضاهای دیجیتال و صلحسازی نیز هستند، تأکید کرد.