محکومیت 50 ساله برای شبکه جاسوسی روسیه
به گزارش کارگروه حملات سایبری خبرگزاری سایبربان، این افراد تحت هدایت دولت روسیه به فعالیتهای جاسوسی پرداخته بودند.
این احکام، از مهمترین احکام صادرشده در سالهای اخیر برای عوامل نیابتی سرویسهای اطلاعاتی روسیه محسوب میشود.
پس از اخراج گسترده جاسوسان روسی که با پوشش دیپلماتیک در کشورهای اروپایی فعالیت میکردند، کرملین فعالیتهای سنتی اطلاعاتی خود را با اختلال جدی مواجه دید و به استفاده از عوامل نیابتی روی آورد.
دومینیک مورفی، رئیس واحد مقابله با تروریسم در پلیس متروپولیتن لندن، بیان کرد:
این پرونده نمونهای روشن از افزایش موارد تهدیدات دولتی است که ما در بریتانیا با آن مواجه هستیم. همچنین پدیدهای نسبتاً جدید را نشان میدهد که در آن برخی کشورها جاسوسی را برونسپاری میکنند.
جاسوسها که همگی شهروند بلغارستان بودند، مأمور نظارت بر اهدافی شده بودند که کرملین مشخص کرده بود، از جمله نظامیان اوکراینی که در آلمان آموزش میدیدند.
پایگاه اصلی آنها در مهمانخانهای در گریت یارموث، نورفک، و متعلق به اورلین روسف بود.
عملیات این شبکه در چندین شهر بزرگ اروپایی گسترش داشت و یکی از مأموریتهای آنها ربودن کریستو گروزف، شهروند بلغارستانی و عضو گروه تحقیقاتی بلینگکت بود.
گروزف به دلیل نقش خود در افشای مسمومیت آلکسی ناوالنی، منتقد سرشناس کرملین، خشم مسکو را برانگیخته بود.
سایر عملیات افشاشده در دادگاه شامل رصد رومن دوبروختوف (شهروند روس و منتقد کرملین)، برگی ریسکالییف (سیاستمدار قزاقستانی که به بریتانیا پناه برده بود)، و کیریل کاچور (شهروند روسی که در سال ۲۰۲۳ پس از خروج از روسیه، «عامل خارجی» نامیده شد) میشد.
یکی دیگر از طرحهای این گروه، سازماندهی تظاهراتی جعلی در مقابل سفارت قزاقستان در لندن بود تا از آن به عنوان ابزاری برای ارسال اطلاعات جعلی به مقامات قزاق و کسب رضایت آنها توسط کرملین استفاده شود.
به گفته دادستانی سلطنتی بریتانیا (CPS)، این شبکه جاسوسی بلغاری در نهایت توسط یان مارسالک اداره میشد؛ تاجر فراری اتریشی که پیشتر مدیر اجرایی شرکت «وایرکارد» بود و پس از ناپدید شدن ۱.۹ میلیارد دلار از حسابهای شرکت، گریخت.
گفته میشود او در روسیه مخفی شده و با هر دو نهاد اطلاعاتی روسیه؛ سازمان اطلاعات نظامی (GRU) و سازمان امنیت فدرال (FSB) همکاری دارد.
سنگینترین حکم صادر شده، مربوط به اورلین روسف، رهبر گروه بود که به ۱۰ سال و ۸ ماه زندان محکوم شد.
او مدعی بود که کارشناس فناوری است و در دانشگاه فناوری کوئینزلند تحصیل کرده، اما سخنگوی این دانشگاه اعلام کرد شخصی با این نام هیچگاه از آنجا فارغالتحصیل نشده است.
دستیار اصلی روسف، بیزر جامبازوف، به ۱۰ سال و ۲ ماه زندان محکوم شد.
سایر اعضای گروه شامل کاترین ایوانوا (۹ سال و ۸ ماه)، و وانییا گابرووا (۶ سال، ۸ ماه و ۳ هفته) بودند که هر دو به عنوان «دامهای عشقی» برای اهداف گروه توصیف شدند.
همچنین تیهومیر ایوانچف به ۸ سال و ایوان استویانوف به ۵ سال و ۳ هفته زندان محکوم شدند.
بر اساس احکام صادره، محکومان باید حداقل نیمی از دوران محکومیت خود را در زندان بگذرانند و پس از آن واجد شرایط آزادی مشروط خواهند شد و سپس احتمال دارد به بلغارستان اخراج شوند.
فرانک فرگوسن، رئیس بخش جرائم خاص و مقابله با تروریسم در دادستانی سلطنتی بریتانیا، اظهار کرد:
هیچ شکی نیست که هر یک از متهمان دقیقاً میدانستند برای چه کسی جاسوسی میکنند.
مورفی، فرمانده واحد ضد تروریسم پلیس لندن، از تحقیقات پلیس تقدیر کرد و گفت:
این تحقیقات رهبران گروه را وادار کرد که به جرم خود اعتراف کنند، هرچند روسف در ابتدا منکر جاسوسی برای روسیه شده بود، اما بعداً اعتراف کرد.
دان جاویس، وزیر امنیت بریتانیا در بیانیهای اعلام کرد:
این احکام سنگین باید هشداری روشن برای هرکسی باشد که در پی تهدید امنیت ما، آسیب رساندن به بریتانیا یا به خطر انداختن ایمنی عموم است. این پرونده یادآور تهدیدات فزاینده و پیچیدهای است که از سوی دولتهای متخاصم با آن مواجه هستیم. ما از تمامی ابزارها و اختیارات موجود برای شناسایی، مختلسازی و بازداشتن از اقدامات مخرب این دولتها استفاده خواهیم کرد تا از مردم محافظت کنیم.
جاویس در پایان از همکاری نیروهای پلیس و دادستانی سلطنتی برای شناسایی و مقابله با این تهدید و اجرای عدالت قدردانی کرد.