جعل هویت روزنامهنگاران اروپایی برای انتشار اطلاعات نادرست
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ محققان ادعا کردند که یک گروه مرتبط با کرملین با جعل هویت روزنامهنگاران واقعی و انتشار مقالات جعلی در وبسایتهای خبری جعلی، روایتهای دروغین را در فرانسه، ارمنستان، آلمان، مولداوی و نروژ منتشر میکند.
این کمپین به «Storm-1516»، یک عامل تهدید روسی که حداقل از سال 2023 فعال بوده و پیش از این به دنبال بیاعتبار کردن اوکراین و ایجاد اختلاف در اروپا بوده، نسبت داده شده است. عملیاتهای گذشته این گروه هکری همچنین انتخابات در آلمان، گرجستان و ایالات متحده را هدف قرار داده است.
Storm-1516 در آخرین کمپین خود، که توسط محققان دروغپراکنی در طرح بررسی واقعیت «Gnida Project» کشف شد، از نامها و عکسهای خبرنگاران معتبر در صفحات شخصی خود استفاده کرد تا به ادعاهای دروغین منتشر شده در سایتهای خبری جعلی اعتبار ببخشد. این روزنامهنگاران تا زمان علنی شدن کمپین از سوءاستفاده از هویت خود بیاطلاع بودند. طبق گزارشها، برخی اکنون در حال پیگیری قانونی هستند.
در یک مورد، یک رسانه جعلی به نام کوریر فرانس 24 (Courrier France 24) داستانی را منتشر کرد که میگفت شرکت هستهای فرانسوی اورانو (Orano) زبالههای رادیواکتیو را به ارمنستان ارسال و به صندوقی مرتبط با نیکول پاشینیان (Nikol Pashinyan)، نخست وزیر ارمنستان، کمک مالی میکند. هم اورانو و هم مقامات ارمنی این اتهامات را رد کردند.
این مقاله با نام رومن فیاشِتی (Romain Fiaschetti)، روزنامهنگار واقعی مجله پابلیک که عمدتاً در مورد سرگرمی و ورزش مینویسد، منتشر شده است. فیاشِتی به رسانههای فرانسوی گفت که هرگز نام این وبسایت را نشنیده بود و از کشف اینکه هویت او در داستانهای سیاسی که هیچ ارتباطی با آنها نداشت، استفاده شده، شوکه شده است.
بعداً، پابلیک متوجه شد که چندین نفر از روزنامهنگارانش در این سایت جعل هویت شدهاند.
عصام چارحی(Issam Charhi)، سردبیر این مجله، به رسانههای فرانسوی گفت:
«ما با وکیل خود تماس گرفتهایم و احتمالاً اقدام قانونی خواهیم کرد.»
یکی دیگر از کمپینهای Storm-1516، مایا ساندو (Maia Sandu)، رئیسجمهور مولداوی، را در مقالهای هدف قرار داد که در وبسایت جعلی «The EU Insider» منتشر شد. این داستان که به دروغ به رادو دومیترسکو (Radu Dumitrescu)، روزنامهنگار رومانی اینسایدر، نسبت داده شده بود، ادعا میکرد که شهردار کیشیناو، ساندو را به اختلاس بودجه کمکهای ایالات متحده متهم کرده است. محققان گفتند که دومیترسکو هیچ دخالتی در این مقاله نداشته است. یک مقاله جعلی که صدراعظم آلمان، فردریش مرتس (Friedrich Merz)، را هدف قرار داده بود، ادعا کرد که او به طور غیرقانونی یک خانواده خرس قطبی را در طول یک سفر شکار در کانادا کشته است. این داستان بدون امضا بود، اما چندین نفر از کارکنان تورنتو استار را به عنوان نویسنده ذکر کرده بود که هیچ یک از آنها درگیر نبودند.
محققان همچنین Storm-1516 را به آنچه که به گفته آنها اولین کمپین اطلاعات نادرست مستند از این گروه بود که نروژ را هدف قرار داده بود، مرتبط دانستند. محققان مدعی شدند که آنها یک وبسایت غیرانتفاعی زیستمحیطی جعلی ایجاد کردند که داستانی را منتشر کرد با این مضمون که نروژ به دلیل آلودگی شدید رودخانه نیتلوا با بحران زیستمحیطی روبرو است.
آنها معتقدند که این کمپین با میزبانی نروژ به عنوان میزبان انجمن مدیریت اینترنت (IGF) در ماه ژوئن مرتبط بوده است، نقشی که روسیه قبلاً به دنبال آن بود. این مقاله جعلی ادعا کرد که آلودگی میتواند باعث لغو این انجمن شود که در اوایل همان ماه در اسلو برگزار شد.
در حالی که تأثیر کامل آخرین کمپین Storm-1516 هنوز مشخص نیست، محققان پیش از این گفته بودند که روایتهای این گروه به صورت آنلاین توجه قابل توجهی را به خود جلب کرده و گاهی اوقات توسط چهرههای عمومی و سیاستمداران، آگاهانه یا ناآگاهانه، تقویت شده است.
در گزارشی که در ماه می سال جاری منتشر شد، مقامات فرانسوی اعلام کردند که این گروه تهدیدی قابل توجه برای بحث عمومی دیجیتال در فرانسه و اروپا محسوب میشود.