ویتالیک بوترین، خالق اتریوم: مدل انباشت به جریان برای بیت کوین اشتباه است
مدل توسط ماه مارس ۲۰۱۹ (اسفند ۹۷) توسط یک تحلیلگر مطرح بانام مستعارِ پلنبی (PlanB) عرضه شد.
به گزارش یوتودی، بوترین معتقد است که هیچ رابطه منسجمی میان جهشهای قیمتی بیت کوین و کاهش عرضه این ارز دیجیتال که هر چهار سال یکبار رخ میدهد وجود ندارد، اما این مسئله بهتنهایی نمیتواند عاملی برای رد درستی آن باشد.
این کاهش عرضه بیت کوین که در بازههای چهارساله (حدودی) رخ میدهد هاوکینگ نام دارد. طی هاوکینگ اخیر که ماه مه (اردیبهشت) رخ داد، پاداش استخراج بیت کوین از ۱۲.۵ واحد به ۶.۲۵ واحد کاهش یافت.
به عقیده بسیاری از تحلیلگران هاوکینگ بیت کوین، ازجمله دلایل اصلی افزایش قیمت این ارز دیجیتال است. از جولای سال ۲۰۱۶ (تیر ۹۶) تا مه ۲۰۱۹ (اردیبهشت ۹۸) قیمت بیت کوین با جهشی ۱,۲۵۰ درصدی مواجه شده است. پیش از آن نیز، طی چرخه چهارساله اول که از نوامبر ۲۰۱۲ ( آبان ۹۰) آغاز شد، قیمت بیت کوین در حدود ۷,۰۰۰ درصد افزایش یافت.
به گفته بوترین، بیثباتی در افزایش قیمت بیت کوین، سبب شده است تا رد این فرضیه ممکن نباشد.
بهعبارتدیگر، عاملی به نام زمانبندی باعث میشود تا اثبات یا رد آن دشوار باشد. مثلاً، پادشاه ارزهای دیجیتال در دورهای میانسالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ به رکورد قیمتی خود رسید.
طبق مدل انباشت به جریان، پس از کاهش پاداش استخراج، به سبب افزایش میزان کمیابی بیت کوین، قیمت این ارز دیجیتال نیز با افزایش همراه خواهد شد.
این در حالی است که نرخ تورم سالیانه بیت کوین از طلا نیز کمتر است. اما سؤال اینجاست که آیا بیت کوین میتواند به رقیبی جدی برای طلا بدل شود؟
صدالبته مدل انباشت به جریان باوجود استقبال گسترده از جانب خریداران بازار، با انتقاد شدیدی نیز همراه است. به گفته منتقدان، این مدل تقاضا را لحاظ نکرده است.