مهمترین مطالبه رهبری درباره فضای مجازی چیست؟
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان ؛ ایجاد شبکه ملی اطلاعات از مهمترین مسائل فضای مجازی است که مقام معظم رهبری بارها بر آن تأکید داشته و اهمیت آن را برای مسئولان گوشزد کردهاند.
پرونده فضای مجازی، فرصت یا تهدید؟ (حکمرانی فضای مجازی)
شبکه ملی اطلاعات در تعریفی ساده و روان به معنای برقراری ارتباطات و ارائه خدمات در فضای مجازی به شکل ارزان، پرسرعت، امن و سالم است. درواقع این شبکه باید بتواند نیازهای واقعی و مشروع مردم را در بستری پرسرعت، قیمتی پایین، امنیتی جامع و پایدار (بهدوراز دستاندازی غیرقانونی هرکس به حقوق عمومی و خصوصی مردم) و در عین برخورداری از بالاترین حد سلامت (عاری از هرگونه فساد و فحشای اعتقادی و اخلاقی) تأمین کند و پاسخگوی نیازهای مشروع مردم در فضای مجازی باشد و زمینه ارتباط کاربران با یکدیگر را از بستر داخلی و ارتباط با خارج از کشور را از بستر بینالملل مهیا کند.
شبکه ملی اطلاعات از موضوعات بسیار مهمی است که در قوانین و اسناد بالادستی نظام جمهوری اسلامی ایران بدان اشاره است؛ مثلاً در سیاستهای کلی برنامه توسعه ششم دراینباره آمده است: کسب جایگاه برتر منطقه در توسعهی دولت الکترونیک در بستر شبکهی ملی اطلاعات.
همچنین مقام معظم رهبری بارها و بارها در جمع مسئولان دولتی بر ایجاد شبکه ملی اطلاعات تأکید داشته و از کوتاهیهای رخداده در تحقق این امر مهم ابراز گلایهمندی کردهاند. برای نمونه مقام معظم رهبری میفرماید:
« فضای مجازی خیلی مهم است. در مسئله فضای مجازی، آنچه از همه مهمتر است، مسئله شبکه ملی اطلاعات است. متأسفانه در این زمینه کوتاهی شده، کاری که باید انجام بگیرد، انجام نگرفته؛ این [طور]نمیشود. اینکه ما بهعنوان اینکه نباید جلوی فضای مجازی را گرفت، در این زمینهها کوتاهی کنیم، این مسئلهای را حل نمیکند و منطق درستی هم نیست» (بیانات در تاریخ 22 خرداد 1396)
انتقاد از کوتاهیهای انجامشده در ایجاد شبکه ملی اطلاعات تا جایی پیش رفت که در آذرماه سال 1398 رهبر انقلاب در نامهای به رئیسجمهور خواستار سرعت بخشیدن به اجرای پروژه شبکه ملی اطلاعات شدند.
همچنین مقام معظم رهبری امسال در بیانات خود به مناسبت هفته دولت در ارتباط تصویری با رئیسجمهور و اعضای دولت فرمودند: «ما هم اهمیت فضای مجازی را و اینکه بخشی از زندگی مردم شده است، قبول داریم اما بحث ما در مورد فضای مجازی این است که این عرصه از خارج مدیریت و هدایت میشود و ما نمیتوانیم مردم را بیپناه رها کنیم... تأکید مکرر بر شبکه ملی اطلاعات و تشکیل شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی و شرکت روسای سه قوه در آن به همین علت است اما متأسفانه اهتمام لازم به این موضوع نمیشود» (بیانات در تاریخ 2 شهریور 1399)
اهمیت و ضرورت تحقق شبکه ملی اطلاعات آنچنان حائز اهمیت است که کشورهای مختلف دنیا مثل آمریکا، چین، کره جنوبی، برزیل، روسیه، انگلیس، هند، فرانسه و... تشکیل شبکه ملی اطلاعات را از سالیان گذشته آغاز کردهاند و دارای چنین شبکه ملی هستند. برای نمونه کره جنوبی در دهه 1990 شبکه ملی پرسرعت را شروع کرد و در حال حاضر 80 درصد پهنای باند این کشور داخلی است و نیازی به استفاده از اینترنت خارجی ندارد. این در حالی است که 80 درصد پهنای باند در ایران متکی به خارج کشور (آمریکا) است و ارتباطات کشور از طرف خارجیها مدیریت میشود و این کاملاً برخلاف آموزههای دینی «و لن یجعل الله للکافرین علی المومنین سبیلا» و نص صریح قانون اساسی «اصل نهم» است.
نکته ای که در اینجا قابلملاحظه است آن است که عدهای با هوچی گری سعی دارند اینگونه القا کنند که ایجاد شبکه ملی اطلاعات به معنای قطعی اینترنت در ایران است، درصورتیکه بههیچوجه اینگونه نیست و این ادعا کذب و از اساس دروغ است، چراکه با راهاندازی شبکه ملی اطلاعات شبکهای مستقل در کشور ایجاد میشود و اینترنت جهانی با ضوابطی شبیه به ضوابط کشورهای دارای این شبکه پیشرفته مدیریت خواهد شد.
پایان سخن آنکه کوتاهی مسئولان دولتی نسبت به ایجاد شبکه ملی اطلاعات در حالی است که یکی از زمینههای تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و از مقدمات تشکیل تمدن نوین اسلامی، شکستن محاصره تبلیغاتی و رسانه دشمن در عرصه فضای مجازی است که این مساله در گرو راهاندازی شبکه ملی اطلاعات در کشور است. حال اینکه بعد از گذشت بیش از ده سال از طرح شبکه ملی اطلاعات، چرا به این مساله مهم تاکنونی اهتمام جدی صورت نگرفته است؟ ضرورت، مزایا و فواید تشکیل شبکه ملی اطلاعات چیست؟ لوازم تشکیل شبکه ملی اطلاعات چیست؟ چگونه میتوان هرچه سریعتر شبکه ملی اطلاعات را راهاندازی کرد؟ عدم تحقق شبکه ملی اطلاعات چه تأثیرات ناگوار امنیتی سیاسی دارد؟ در قسمتهای بعدی بهتفصیل مورداشاره قرار خواهد گرفت.