مشارکت سوئد و استونی برای تقویت دفاع سایبری اوکراین
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ آژانس همکاری توسعه بینالمللی سوئد (Sida) مبلغ ۱۲.۲ میلیون یورو را برای تقویت تابآوری سایبری غیرنظامی اوکراین در چارچوب سازوکار تالین اختصاص داد و فعالیتهایی توسط مرکز توسعه بینالمللی استونی (ESTDEV) در حال اجرا است.
در سال ۲۰۲۴، اوکراین بیش از ۴۳۱۵ حمله سایبری، به طور متوسط ۱۲ حمله در روز، عمدتاً از روسیه و بسیاری از آنها حیاتی، را تجربه کرد. به گفته محققان، این حملات به زیرساختهای غیرنظامی، توانایی دولت در عملکرد و ارائه خدمات اساسی به شهروندانش را تهدید میکند.
در پاسخ، آژانس همکاری توسعه بینالمللی سوئد مبلغ ۱۲.۲ میلیون یورو (۱۳۵ میلیون کرون سوئد) را تأمین و با مرکز توسعه بینالمللی استونی برای افزایش امنیت سایبری غیرنظامی اوکراین همکاری کرد. کارشناسان معتقدند که استونی، یک رهبر جهانی در امنیت سایبری، تجربه گستردهای در دفاع از مقامات دولتی و خدمات ضروری در برابر حملات سایبری در مقیاس بزرگ به ارمغان میآورد. مرکز توسعه بینالمللی استونی از نزدیک با متخصصان دیجیتالسازی و امنیت سایبری همکاری میکند و سابقه اثباتشدهای در اجرای موفقیتآمیز پروژههای امنیت سایبری در اوکراین دارد.
آندرس آرما (Andres Ääremaa)، مدیر برنامه امنیت سایبری و حکومت الکترونیک مرکز توسعه بینالمللی استونی، گفت:
«امنیت سایبری فقط یک مسئله فنی نیست؛ بلکه به حفظ اعتماد به دولت مربوط میشود. به طور خاص برای اوکراین، این سؤال مطرح است که آیا کل کشور میتواند به عنوان یک دموکراسی به کار خود ادامه دهد یا خیر. این پشتیبانی به این معنی است که میتوان به سرعت قابلیتهای ملموسی مانند زیرساختهای دیجیتال امن و واکنش مؤثر به بحران را برای مقابله با حملات روزانه ایجاد کرد؛ همچنین به اوکراین کمک میکند تا در درازمدت انعطافپذیری خود را افزایش دهد تا اطمینان حاصل شود که نهادهای عمومی تحت هر شرایطی به شهروندان خدمترسانی میکنند. به لطف آژانس همکاری توسعه بینالمللی سوئد، این پشتیبانی اکنون در دسترس تعدادی از نهادهای دولتی است.»
حملات سایبری در درجه اول به سیستمهای دولتی و زیرساختهای حیاتی، برای خرابکاری، نظارت و تأثیرگذاری بر افکار عمومی، هدایت میشوند. بنابر ادعای کارشناسان غربی، اگرچه اوکراین در مقایسه با بسیاری از کشورها از دفاع سایبری قوی برخوردار است، اما برای مقابله با تعداد فزاینده حملات سایبری کافی نیست. کمبود بودجه و متخصصان بسیار ماهر، مسائلی هستند که اوکراین فوراً باید به آنها رسیدگی کند.
مالین پرهولت (Malin Perhult)، رئیس واحد اوکراینی آژانس همکاری توسعه بینالمللی سوئد، اظهار داشت:
«اگر مقامات اوکراینی در امنیت سایبری خود کاستیهایی داشته باشند، ارائه خدمات عمومی ضروری به شهروندان دشوار میشود که به نوبه خود باعث میگردد بسیاری از تلاشهای امدادی کمتر مؤثر باشند. با حمایت از امنیت سایبری غیرنظامی اوکراین، ما پایداری کمکهای سوئد را افزایش میدهیم. سرمایهگذاری در امنیت سایبری، اعتماد به خدمات دیجیتال را تقویت میکند و اوکراین را در برابر حملات آینده مقاومتر میسازد.»
این بودجه برای امنیت سایبری بخشی از حمایت سوئد از امنیت و ثبات در اوکراین است. بودجه آژانس همکاری توسعه بینالمللی سوئد در چارچوب مکانیسم تالین استفاده خواهد شد که توسط استونی، سوئد، اوکراین، کانادا، دانمارک، فرانسه، آلمان، هلند، لهستان، بریتانیا و ایالات متحده پشتیبانی میشود. مکانیسم تالین با ارائه تخصص، تجهیزات و منابع برای تقویت دفاع کشور در برابر حملات سایبری، به ویژه حملات از روسیه، قصد دارد حمایت از امنیت سایبری غیرنظامی اوکراین را افزایش دهد.
والریا ایونان (Valeriya Ionan)، مشاور معاون نخستوزیر اوکراین در امور نوآوری، دیجیتالی شدن و مشارکتهای جهانی، گفت:
«امروز، اوکراین در حال نبرد با پیشرفتهترین جنگ تاریخ از نظر فناوری است. حملات سایبری روزانه در کنار حملات موشکی رخ میدهند. در این شرایط، تابآوری سایبری یک انتخاب نیست؛ بلکه پایه و اساس امنیت مدرن کشور است. با حمایت شرکایی مانند سوئد، ما نه تنها به تهدیدات فوری رسیدگی میکنیم، بلکه زیرساختهای دیجیتالی را نیز ایجاد میکنیم که میتواند در برابر فشارهای بلندمدت مقاومت کند. سازوکار تالین نشان میدهد که حمایت بینالمللی هماهنگ، نتایج ملموسی به بار میآورد. ما از شرکای خود به خاطر حمایت مستمرشان سپاسگزاریم.»
به گفته تانل سپ (Tanel Sepp)، سفیر سیار دیپلماسی سایبری در وزارت امور خارجه استونی، مشارکت آژانس همکاری توسعه بینالمللی سوئد نشاندهنده تعهد مشترک استونی و سوئد برای تقویت امنیت سایبری اوکراین است. سِپ ادعا کرد:
«این همکاری نمونهای عالی از یک تلاش متحد اروپایی است که منعکسکننده هدف اصلی سازوکار تالین است: رسیدگی به نیازهای ملموس اوکراین و کمک به تقویت تابآوری آن در بحبوحه تجاوز مداوم روسیه.»