معرفی کتاب اسلکتیویست (انقلاب هشتگ ها)
کتاب اسلکتیویست (انقلاب هشتگها) که توسط انتشارات نسل روشن به چاپ رسیده است، به شما چگونگی استفاده از اینترنت را برای به وقوع پیوستن اتفاقات مثبت میآموزد. این کتاب در مورد چگونگی تاثیر اینترنت بر کنشگری و نحوهی استفاده از آن به نفع اهدافتان صحبت میکند و محدودیتها و نکات منفی آن را شرح میدهد تا با این تعالیم بتوانید به کنشگری مثبت اجتماعی بپردازید.
اسلکتیویستها یا «کنشگران» با تصور اینکه قدمی برای بهبودی آینده مردم برمیدارند، در سراسر دنیا پدید آمدهاند. ممکن است آنها کارشان را با انتخابهایی کوچک آغاز کنند، همچون کاری که همهی ما انجام میدهیم. اسلکتیویستها باور دارند که با انجام دادن کارهای کوچک روزانه، میتوانند دنیای پیرامون خود را تغییر دهند. اینترنت به نوعی ابزار سازماندهی کنشگرهاست و آنها توانایی تغییرات شگرفی دارند. اتفاقاتی چون بهار عربی، رادیکال داعش، برابری ازدواج در همجنسگرایان، انتخاب باراک اوباما و... به دلیل افزایش دسترسی به رسانههای دیجیتال و آنلاین طی 10 سال اخیر رخ دادهاند. اینترنت همیشه جزو ابزارهایی به شمار میآید که به طریق مثبت یا منفی میتوان از آن استفاده کرد.
اسلکتیویستها هم میتوانند جامعه را به سوی رخدادهای مثبت هدایت کنند و هم خودشان به عنوان ناقضان قوانین شناخته شوند، چرا که مرز باریکی میان این دو حالت وجود دارد و همانند راه رفتن بر روی لبه تیغ است که به مهارت نیاز دارد. مگ کیل (Meg Cale) در کتاب (SLACKTIVIST: Using Digital Media to Create Change) به پرداخت کنشگری با تکیه بر دنیای دیجیتال میپردازد و همچون یک راهنما برای کنشگری و جریان سازی مثبت اجتماعی، شما را همراهی میکند.
اینکه شما بخواهید به کنشگری موفق تبدیل شوید نباید انتظار موفقیت یک شبه را داشته باشید چرا که این کار نیازمند صبر است و از آن مهمتر اینکه شما باید دقیقاً بدانید که چه چیزی میخواهید و چه روشی برای رسیدن به آن نزدیکتر خواهد بود. با شناخت مخاطب و مدیریت افکار عمومی کنشگران میتوانند بیشترین تاثیر را بگذارند. در دنیا اکثر کنشگران فعالیتهایشان بر پایه اصول غیر اخلاقی و در جهت رسیدن به اهداف نادرست بوده است.
اسلکتیویسم به تک تک شما شجاعت حضور جدی در مناسبات ملی را میدهد و در واقع مخاطبان منفعل را به مخاطبان فعال و حتی هوشمند تبدیل میکند. میتوان گفت جنبشهای شبکههای اجتماعی این قابلیت را دارند که عامه خاموش را به عامه آگاه و فعال تبدیل کنند و این همان چیزی است که اگر در مسیر صحیح رخ دهد، ثمرات فراوانی برای جامعه در بر خواهد داشت.
اما شما جزو کدام دسته هستید؟ عامه خاموش که مسائل و مشکلات را میبینید، اما آن را به چشم معضلی که باید برطرف شود تلقی نمیکنید؛ عامه خاموش یا بیحس یا خنثی همانهایی هستند که اولین تلنگر در کنشگری مبتنی بر شبکههای اجتماعی تلنگر خورده و متوجه میشوند عامل برخی بدبختیها و هرج و مرجها خودشان هستند. یا شاید هم جزو عامه آگاه هستید که مشکل را تشخیص میدهند، اما برای اصلاح آن هیچ کاری نمیکنند. این دسته مسئولیت هیچ چیزی را بر عهده نمیگیرند و معتقدند باید مسئولان و صاحب منصبان تغییر و اصلاح را انجام دهند و در هیچ کمپین و جنبشی هم مشارکت نمیکنند.
اما بهترین گروه از نظر کنشگران، عامه فعال هستند. کسانی که هم میدانند و هم برای ساماندهی وضع موجود اقدام میکنند. بر اساس نظریه همراهی با جماعت، مردم وقتی ببینند عدهای مشغول انجام کاری هستند یا نگرش واحدی درباره یک مساله دارند، بر اساس این نظریه اقدام به همراهی با جماعت میکنند و همینجاست که اسکلتیویستها موفق شدهاند؛ جایی که مخاطب خاموش از خواب بیدار شده و تبدیل به مخاطب فعال میشود.
این کتاب برای علاقهمندان و فعالان دنیای مجازی مفید خواهد بود.