دست پیش گرفتن زاکربرگ در ماجرای برزیل
به گزارش واحد بینالملل سایبربان؛ اقدام برزیل برای مسدود کردن نرمافزار واتس آپ، با انتقاد شدید مارک زاکربرگ، مدیر فیس بوک همراه شده است. زاکربرگ، چشمانداز این اقدام برزیل در مسدود کردن واتس آپ یا هر نرمافزار پیامرسان و شبکه اجتماعی دیگر را، بسیار ترسناک توصیف کرده است.
این اظهارنظر خالق فیس بوک و مالک واتس آپ، بعد از آن انجام شد که برزیل، اقدام به مسدود کردن 72 ساعته دسترسی به نرمافزار پیامرسان واتس آپ در این کشور کرد. ظاهراً این اقدام برزیل در پی آن انجام شده است که واتس آپ، از پذیرش حکم دادگاهی در زمینه یک مورد مجرمانه، خودداری کرده است. تمامی این اعتراضات به نقض حریم خصوصی و جریان آزاد اطلاعات، در صورتی اتفاق میافتد که فیس بوک و کلیه پیامرسانهای تحت امرش، سابقهای طولانی در نقض حریم خصوصی و جمعآوری اطلاعات از کاربران و درنهایت تقدیم آنها به سرویسهای جاسوسی دارند.
زاکربرگ دراینباره، در صفحه فیس بوکش نوشت: «صداهای شما (مردم برزیل) بار دیگر شنیده خواهد شد. این ایده که در برزیل، هرکسی میتواند آزادی را نادیده بگیرد تا از راهی که او میخواهد همهچیز اتفاق بیفتد، موضوعی بسیار ترسناک در دموکراسی است.»
او از برزیلیها خواست تا طوماری را در این زمینه امضا کنند و از این طریق از وکلا بخواهند تا برای این موضوع قانونی جدید ایجاد شود. به اعتقاد وی، باید قانونی در این کشور به تصویب برسد که از مسدود شدن خدمات اینترنتی، ممانعت به عمل بیاید. نرمافزار پیامرسان واتس آپ، با داشتن حداقل 100 میلیون کاربر در برزیل، از محبوبترین نرمافزارهای پیامرسان در این کشور محسوب میشود و در حقیقت بهعنوان یکی از مراجع اصلی مردم، برای رصد اخبار و اطلاعات به شمار میآید.
همچنین زاکربرگ، از جان کوم (Jan Koum)، مدیرعامل واتس آپ نیز خواست تا دراینباره، واکنش نشان دهد و نسبت به حکم دادگاه اعتراض کند. کوم گفت: «ما هیچ تلاشی برای نقض امنیت مردم نداشتهایم و امیدواریم کسانی که تحت تأثیر این تصمیم مهم قرار گرفتهاند، به ما بپیوندند تا صدای آنها در حمایت از یک اینترنت آزاد و امن، شنیده شود. آخرین چیزی که ما میخواهیم ببینیم، این است که واتس آپ مجداداً مسدود شود.!»
البته این اولین درگیری و تقابل دولت برزیل با واتس آپ نبوده است و پیشتر نیز، واتس آپ به خاطر برخی از رفتارها، توسط دولت برزیل مورد بازخواست و اخطار قرار گرفته است. نکته قابلتأمل در این میان، دخالت آشکار زاکربرگ در کشوری دیگر و تلاش برای برانگیختن مردم، ضد قانون آن کشور است. این گفتههای زاکربرگ و درخواست از مردم برای امضای طومار و مخالفت با دولت یا جمله نهایی مدیرعامل واتس آپ با مضمون " آخرین چیزی که ما میخواهیم ببینیم، این است که واتس آپ مجداداً مسدود شود.!"، در حقیقت تهدید امنیت داخلی برزیل و دخالت علنی در این کشور محسوب شده و انتظار میرود تا فیس بوک به خاطر این گفتههایش از دولت برزیل، اخطار دریافت کند. این در حالی است که آمریکاییها، مدام برخی از کشورها را صرفاً به خاطر کمکهای بشردوستانه به کشورهای دیگر، مورد بازخواست قرار داده و آنها به دخالت در امور این کشورها محکوم میکنند. شاید هم بتوان گفت مفهوم دخالت در فرهنگ و واژهنامه غربیها، دستخوش تغییرات شده است!.