بینش جدید درمورد عدم اعتماد به هوش مصنوعی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبریان : تحقیقات اخیر بینش جدیدی را در مورد میزان اعتماد افراد به هوش مصنوعی (AI) تعیین میکند. یک تیم از دانشگاه کانزاس به رهبری اُمری گلات (Omri Gillath)، روانشناس رابطه در مورد چگونگی اثرپذیری این رابطه از روابط زندگی واقعی یا سبک دلبستگی افراد توضیح میدهد. این تیم متشکل از متخصصان گوناگون رشتههای مختلف مانند روانشناسی، مهندسی، تجارت و پزشکی بود.
این مقاله در مجله کامپیوترها در رفتار انسان منتشر شده است.
براساس این تحقیق، اگر افراد نسبت به روابط واقعی خود با انسانها مضطرب باشند، احتمال اعتماد آنها به سیستمهای هوش مصنوعی کمتر میشود. در این مقاله همچنین جزئیات چگونگی افزایش اعتماد به هوش مصنوعی با یادآوری روابط پایدار انسانی در افراد توضیح داده شده است.
علیرغم پیشبینی بازار جهانی هوش مصنوعی که انتظار میرود در سال 2019 به 39.9 میلیارد دلار برسد، هنوز سطح بالایی از بیاعتمادی در میان فنآوریهای جدید هوش مصنوعی وجود دارد.
افزایش اعتماد
تیم تحقیقاتی علاوه بر شناسایی مشکل عدم اعتماد به سیستمهای هوش مصنوعی، راههایی را برای افزایش اعتماد پیدا کردند. مطالعات مربوط به روابط انسانی چند نکته متفاوت را پیشنهاد میکند.
اول اینکه پیشبینی میشود افرادی که اضطراب دلبستگی دارند کمتر به هوش مصنوعی اعتماد میکنند. ثانیاً، با افزایش اضطراب دلبستگی، اعتماد به هوش مصنوعی کاهش مییابد. در آخر اینکه، اعتماد به هوش مصنوعی با افزایش امنیت پیوست افزایش مییابد.
گیلات به عنوان استاد روانشناسی در دانشگاه علوم پزشکی اظهار داشت :
«بیشتر تحقیقات در مورد اعتماد به هوش مصنوعی روی روشهای شناختی برای افزایش اعتماد متمرکز است. در اینجا ما با تمرکز بر یک مسیر احساسی رابطهای برای تقویت اعتماد، با دیدن هوش مصنوعی به عنوان شریک یا یک عضو تیم به جای یک دستگاه، روش دیگری را در پیش گرفتیم. یافتن ارتباط بین سبک دلبستگی فرد، تفاوت فردی نمایانگر نحوه احساس، تفکر و رفتار افراد در روابط نزدیک و اعتماد او به هوش مصنوعی، راه را با هدف درک و مداخلات بالقوه جدید برای جلب اعتماد هموار میکند.»
این تیم با تحقیقات خود روشی جدید برای بررسی هوش مصنوعی و اعتماد پیرامون آن، به ویژه آنچه در این اعتماد تأثیر دارد، ارائه داده است. این کار میتواند در سهولت ورود هوش مصنوعی به محل کار و محیطهای جدید نقش داشته باشد.
به گفته گیلات، یافتهها نشان میدهد شما میتوانید سطح اعتماد افراد در غیر انسانها را براساس روابط اولیه آنها با انسان پیشبینی کنید و افزایش دهید؛ این امر توانایی بهبود استفاده از فنآوریهای جدید و ادغام هوش مصنوعی در محل کار را دارد.
بیاعتمادی به هوش مصنوعی
بیاعتمادی به هوش مصنوعی در میان مردم چیز جدیدی نیست. طی چند سال گذشته، شک و تردید زیادی در مورد این فناوری و اجرای آن وجود داشته است. این به هیچ وجه بیدلیل نیست، زیرا در طول سالها مسائل مختلفی ایجاد شده که باعث ایجاد بیاعتمادی میشود.
اخیراً دانشمندان بینالمللی برخی نهادهای برتر جهان از عدم شفافیت در تحقیقات هوش مصنوعی انتقاد کردند. در ماه ژوئن سال گذشته، ایالات متحده اولین مورد دستگیری اشتباه به دلیل الگوریتم بد را مشاهده کرد. مثالهای بسیار دیگری مانند تعصب در بینایی رایانه و استفاده از هوش مصنوعی از سوی دولتها برای مبارزه و نظارت وجود دارد.
اگرچه به نظر میرسد همه این مثالها از تجربه شخصی فرد با هوش مصنوعی بسیار دور است، اما بدون شک در شکلگیری درک کلی از این فناوری نقش دارند. تحقیقات جدید مانند آنچه در دانشگاه کانزاس انجام میشود، بینش موردنیاز در مورد پرداختن به برخی از این مسائل را فراهم میکند.