ادعای هدف قرار گرفتن مردم چین از سوی دولت
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ بنا بر ادعای شبکه مدافعان حقوق بشر چین (CHRD)، یک حزب حقوق مستقر خارج از چین، حزب کمونیست حاکم بر این کشور هزاران نفر از مردم خود را به دلیل صحبت در مورد اپیدمی ویروس کرونا – از زمان شیوع این بیماری در اواخر ماه دسامبر امسال در شهر ووهان – هدف قرار میدهد.
مدافعان حقوق بشر در گزارشی عنوان کرد که نقض حقوق بشر در چین از زمان آغاز اجرای اقدامات کرونایی بهوسیله دولت در واکنش به بیماری کووید-19 افزایش یافته است. این اقدامات شامل حذف آنلاین اطلاعات مهم، سانسور رسانهای، مجازات پزشکان معترض، بازداشت و ناپدید شدن روزنامهنگاران مستقل و منتقدان دولت و کشته شدن خبرنگاران خارجی هستند.
براساس بیانیه وزارت امنیت عمومی پکن، از زمانی که شیونهوآ (Xinhua)، شبکه خبری چینی برای اولین بار اعلام کرد که شی جین پینگ (Xi Jinping)، رئیس جمهور این کشور یک جنگ مردمی در ماه ژانویه امسال به دلیل همهگیری ویروس انجام داده، پلیس چین به 5111 مورد جعل و انتشار عمدی اطلاعات دروغین رسیدگی کرده است.
مدافعان حقوق بشر چین مدعی شد که از ابتدای ماه ژانویه تا مارس امسال، 897 پرونده مربوط به مجازات کاربران اینترنتی چینی از سوی پلیس به اتهام سخنرانی آنلاین یا اشتراک اطلاعات در مورد همهگیری ویروس – طبق اطلاعات رسمی در حوزه عمومی – وجود دارد. این پروندهها تقریباً در هر استان، منطقه و شهرداری چین دیده میشوند و 467 نفر نیز فقط در ماه فوریه 2020 مجازات شدهاند.
در گزارش مدافعان حقوق بشر چین آمده است :
«مجازاتهای انجام شده از سوی پلیس به چند طریق هستند : بازداشت اداری، بازداشت کیفری، ناپدید شدن اجباری، جریمه، هشدار / بازجویی، اعتراف اجباری و توبیخ آموزشی. حدود 18.5 درصد از مردم در بازداشت اداری قرار داشتند که تا حداکثر 15 روز بازداشت بدون محاکمه ادامه داشت، در حالیکه 17.8 درصد با توبیخ تحصیلی مواجه شدند.»
اتهامات مربوط به بازجویی، بازداشت و دستگیری افراد شامل : شایعهسازی، جعل اطلاعات دروغین، ایجاد وحشت، اخلال در نظم عمومی و نقض حریم خصوصی هستند. بیش از 96 درصد افراد متهم به انتشار اطلاعات نادرست یا اخلال در نظم عمومی هستند.
مدافعان حقوق بشر چین در گزارش خود نوشت :
«تحت پوشش مبارزه با همهگیری ویروس کرونا، مقامات چینی سرکوب آنلاین را با مسدود کردن گزارشهای مستقل، به اشتراکگذاری اطلاعات و اظهارات انتقادی در پاسخهای دولتی افزایش دادند. دولت چین باید روزنامهنگاران و منتقدان بازداشت شده را آزاد کند و به سرکوب جدید بیان آزاد از زمان شیوع همهگیری کووید-19 پایان دهد.»
درمیان افراد هدف، آی فِن (Ai Fen) و لی ونلیانگ (Li Wenliang)، پزشکان معترض ووهانی به چشم میخورند که بر اثر این ویروس جان خود را از دست دادند. 7 نفر دیگر از کارکنان پزشکی هم در این شهر مورد بازجویی قرار گرفتند و به آنها در مورد بیانهای عمومی هشدار داده شد.
براساس گزارش یاد شده، دستگاه سانسور دولتی و نظارت سایبری برای سرکوب بیان آزاد و مطبوعات آنلاین استفاده میشود. شرکتهای چینی رسانه اجتماعی مانند : «YY» و ویچت (WeChat) از اواخر ماه دسامبر یا اوایل ژانویه سال جاری تحت فشارهای دولت اطلاعات مربوط به شیوع کرونا را سانسور میکردند.
CHRD ادعا کرد که سانسوركنندگان بهسرعت پستهای آنلاین – از جمله داستانهای مربوط به بیماری یا فوت اعضای خانواده بدون انجام تست کرونا، درخواستهای ناامید برای كمك و کمکهای مالی، حسابهای شاهدان عینی بیمارستانهای درگیر، ابراز همدردی برای خانوادههای آسیب دیده و ارائه پشتیبانی و احترام برای کارمندان پزشکی – را حذف یا مسدود كردند.
چِن کیوشی (Chen Qiushi)، روزنامهنگار و وکیل مدنی از زمان انتشار ویدئوهای آنلاین از بیمارستانهای ووهان در اوایل ماه فوریه امسال از سوی پلیس دستگیر شد. فَنگ بین (Fang Bin)، روزنامهنگار و فعال حقوق بشر و لی ژِهوآ (Li Zehua)، مجری سابق سیسیتیوی (CCTV)، شبکه ملی چین نیز در همان ماه بازداشت شدند.
مقامات در شهر شرقی نانجینگ (Nanjing)، گوو کوآن (Guo Quan)، یکی از مخالفان را به اتهام تحریک برای براندازی دولت اواخر ماه ژانویه 2020 بازداشت و یک ماه بعد به جرم گفتگوی آنلاین درباره شیوع ویروس کرونا بهصورت رسمی دستگیر کردند. بنا بر ادعای مدافعان حقوق بشر چین، وی هم اکنون در بازداشتگاه شماره 2 نانجینگ نگهداری میشود. رِن ژیکیانگ (Ren Zhiqiang)، سرمایهدار بانفوذ چینی در ماه مارس پس از نوشتن مقالهای انتقادی درباره رئیس جمهور این کشور مورد بازجویی قرار گرفت.