توقف حمله سایبری گسترده علیه زیرساختهای ایران
به گزارش کارگروه حملات سایبری خبرگزاری سایبربان، این حادثه که جزئیات زیادی از آن ارائه نشده، توسط بهزاد اکبری، رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت (TIC) دولت، فاش شد.
آقای اکبری بیان کرد:
یکی از گستردهترین و پیچیدهترین حملات سایبری علیه زیرساختهای کشور شناسایی شد و اقدامات پیشگیرانه انجام گرفت.
شرکت ارتباطات زیرساخت به درخواست اطلاعات بیشتر پاسخ نداد.
این حادثه سایبری یک روز پس از وقوع انفجار بزرگی در بندر شهید رجایی، بزرگترین بندر تجاری کشور، رخ داد؛ انفجاری که بنا به گفته مقامات، دستکم ۲۸ کشته و ۸۰۰ زخمی بر جای گذاشته است.
علت این انفجار هنوز تأیید نشده و هیچ نشانهای وجود ندارد که این حادثه با عملیات سایبری مرتبط باشد.
شرکت مشاوره ریسک دریایی «آمبرای اینتلیجنس» ادعا کرده که انفجار به دلیل دستکاری نادرست محمولهای از سوخت جامد که برای استفاده در موشکهای بالستیک ایرانی وارد شده بود، رخ داده است؛ هرچند وزارت دفاع ایران این گزارشها را رد کرده است.
این تحولات در حالی رخ میدهد که مذاکرات میان ایران و ایالات متحده درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی ادامه دارد و نگرانیهایی مبنی بر تلاش ایران برای غنیسازی اورانیوم تا سطحی که بتواند سلاح هستهای تولید کند، مطرح شده است.
ایران در سالهای اخیر چندین حمله سایبری قابل توجه را تجربه کرده است، از جمله حملاتی که سیستم سوخت کشور را در سال ۲۰۲۱ و یک کارخانه فولاد را در ژوئن ۲۰۲۲ هدف قرار دادند.
هر دو حمله توسط گروهی با نام گنجشک درنده (Predatory Sparrow) بر عهده گرفته شد که اعلام کرده بود حملات خود را «با دقت برای محافظت از افراد بیگناه» انجام داده است.
در حالی که گروه گنجشک درنده خود را متشکل از مخالفان معرفی میکند، حمله به کارخانه فولاد با برنامهریزی عملیاتی پیشرفتهای انجام شد که به نظر میرسد با هدف جلوگیری از تلفات جانی صورت گرفته و این گمانهزنی را به وجود آورده که ممکن است این گروه از سوی یک نهاد دولتی خارجی با فرایند مدیریت ریسک حمایت شده باشد.
مقامات ایرانی، ایالات متحده و رژیم صهیونیستی را مسئول حمله سایبری سال ۲۰۲۱ به سیستم سوخت کشور دانستند.
غلامرضا جلالی، رئیس وقت سازمان پدافند غیرعامل کشور، در آن زمان به تلویزیون دولتی گفت:
هنوز نمیتوانیم به طور فنی نظر بدهیم، اما به طور تحلیلی معتقدم این حمله توسط رژیم صهیونیستی، آمریکاییها و عوامل آنها انجام شده است.
جلالی همچنین گفته بود که معتقد است ایالات متحده و رژیم اشغالگر پشت حمله سایبری به زیرساختهای الکترونیکی بندر شهید رجایی در سال ۲۰۲۰ نیز بودهاند، گرچه در این مورد نیز مدرکی ارائه نشده بود.
باور عمومی بر این است که ایالات متحده و اسرائیل در طراحی کرم استاکسنت که در سال ۲۰۱۰ کشف شد و با هدف خرابکاری در برنامه هستهای ایران ساخته شده بود، همکاری داشتهاند.