تجزیه و تحلیل مؤلفههای امنیت فناوری حماس توسط رژیم صهیونیستی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ سالهاست که فناوری تقریباً در هر زمینهای از زندگی جایگاهی مرکزی به خود اختصاص داده است. به ویژه تسریع در یکپارچگی سیستمهای فناورانه و ابزارها در روشهای کاری مرسوم در ارتش رژیم صهیونیستی و سایر آژانسهای امنیتی و تکیه بر آنها به طور معمول قابل توجه است. اکنون پس از شکست بزرگ این رژیم توسط حماس در حمله طوفانالاقصی، کارشناسان معتقدند که برخی خواستار بازگشت و اتکای بسیار بیشتر بر توانمندیهای انسانی و عوامل انسانی و نه تنها بر «توانمندی های فناوری» هستند. در این خصوص بوآز گیلاد (Boaz Gilad)، افسر بازنشسته رژیم صهیونیستی، مقالهای نوشته که به شرح زیر است :
«شکستها، چه از نظر استراتژیک و چه از نظر تاکتیکی، ناشی از مشکلات خود فناوری نیست، بلکه از نحوه استفاده از آن ناشی میشود. در کنار تصور نادرست از توانمندیها و نیات اصلی دشمن، تصور نادرستی از سامانههای فناورانه در عدم توجه لازم به حفظ انعطافپذیری و تداوم عملیاتی ابزارها و اجزای فناورانه به عنوان یک ماژول حیاتی در پدافند وجود داشت. تصادفی نیست که حمله طوفانالاقصی با فلج کردن قابلیتهای دیدهبانی، ارتباطی و فرماندهی و کنترل ارتش اسرائیل در امتداد خط مرزی توسط حماس آغاز شد و بلافاصله نیروهای حماس توانستند پس از آن به راحتی از آن عبور کردند.
برای اطمینان از استفاده مؤثر و مناسب از فناوری به طور کلی و در زمینههای امنیتی به طور خاص، 2 فرض اساسی وجود دارد : اولین مورد، سیستمهای تکنولوژیکی، هر چقدر هم که پیشرفته باشند، جایگزین اختیار انسان نمیشوند؛ میتواند به فرآیندهای تصمیمگیری کمک و از آنها پشتیبانی کند، اما به طور کامل جایگزین آنها نمیشود. دوم، یک سیستم فناورانه که پشتوانه قابل توجهی برای یک فعالیت ایجاد میکند، باید با تداوم عملکردی در طول زمان مشخص شود، به عبارت دیگر، در برابر تهدیدها و سناریوهای مختلف و پویا از طرف حریف، خواه در حوزههای نظامی، امنیتی یا جنایی باید در شرایط فعلی، محافظت شده، انعطافپذیر و بهروز باشد.
استفاده مناسب، پیشگیرانه و بهروز از فناوری باید نقش مهمی در تشخیص و هشدار زودهنگام تهدید، از جمله تجزیه و تحلیل اطلاعات در زمان واقعی و فیلتر کردن صدای پسزمینه ایفا کند تا تصمیمگیری کارآمدتر را ممکن کند. برای مثال، ادغام سیستمهای هوش مصنوعی، شناسایی و اشاره به الگوهای غیرعادی را از قبل ممکن میسازد که شاید نشاندهنده مقاصد توهینآمیز یا بدخواهانه باشد. ادغام صحیح و عاقلانه این قابلیتها با قضاوت انسانی، همافزایی را تضمین و امکان مقابله بهتر با تهدیدات را در مراحل اولیه آنها فراهم میکند.
وقایع 7 اکتبر احساس امنیت شخصی شهروندان اسرائیل را به پایینترین حد خود رساند و نشان داد که چگونه آمادگی نه تنها از سوی سازمانهای امنیتی و اولین واکنش دهندهها، بلکه آمادگی شخصی و جامعه برای موقعیتهای شدید و سناریوهای فاجعهآمیز مورد نیاز است. جوامع مرزی یا رویارویی تجزیه و تحلیل نیازها و شکافهای فرموله شده در ایستادگی پس از شروع جنگ نشان میدهد که در سالهای آینده، احتمالاً شاهد افزایش تقاضا برای راهحلهای پیشرفته، با کیفیت و متنوع تکنولوژیک در زمینههای امنیتی، فضای غیرنظامی، عمومی و شخصی و همچنین تضمین انعطافپذیری جوامع خواهیم بود.
اسرائیل برای مقابله با حماس به طیف گستردهای از جایگزینها و راهحلهای مؤثرتر نسبت به گذشته در جنبههای ارتباطی، اطلاعاتی، نظارتی، و حفظ منطقه و همچنین راهحلهای پیشرفته و فعال برای حفاظت، چه در سطح شخصی و چه در سطح خانگی و در سطح عمومی و اجتماعی نیاز دارد.
علاوه بر اجزای حفاظتی غیرفعال در برابر تهدیدات جنبشی سنتی، اسرائیل معتقد است که راهحلهای آینده باید شامل اجزایی باشد که چالشهای ارتباطی، تبادل هوای پاک، جلوگیری از نفوذ، تأخیر و دفع مهاجمان احتمالی و سنسورهای غیرفعال، فعال و پنهان را برای فعالسازی موقت برطرف کند.
نیاز روزافزون به سیستمهای فرماندهی و کنترل وجود دارد که به نیروهای مختلف غیرنظامی و امنیتی اجازه میدهد تصویر موقعیتی مستمر و بهروز را در منطقه حفظ، نیروها را مدیریت، آنها را شناسایی و حتی از شلیک حین کنترل عملیاتهای تیمهای پزشکی، تیمهای نجات و تخلیه، پلیس و سایر مقامات محلی مجاز جلوگیری کنند.
رویدادهای اکتبر 2023 نشان دهنده نیاز دائمی برای به چالش کشیدن جهانبینی و سناریوهای مرجع با حفظ ارتباط فناوری و تطبیق آن با قابلیتهای حماس بود. با این حال، الزامی برای حفظ تعادل ثابت بین واکنش تکنولوژیکی و قضاوت انسان وجود دارد تا هیچ جزء واحدی نتواند به تنهایی وجود داشته باشد. درک صحیح از قابلیتها و محدودیتهای هر یک از مؤلفهها، ایجاد پاسخی جامعتر و متعادلتر به چالشهای امنیتی و مدنی پیش رو را ممکن میسازد.»