صنعت کلاهبرداری سایبری در جنوب شرق آسیا در نقطه عطفی بحرانی
به گزارش کارگروه حملات سایبری خبرگزاری سایبربان، با وجود سرکوبهای رهبریشده توسط چین و تایلند علیه اردوگاههای کلاهبرداری در میانمار، گروههای تبهکاری سازمانیافتهای که پشت این صنعت هستند، روزبهروز حرفهایتر میشوند و پیوندهای خود را با مناطق دیگر و عوامل غیرقانونی گسترش میدهند.
در ماه فوریه، مقامات تایلندی برق چند منطقه مرزی میانمار را که ساختمانهای اداری عظیمی در آنجا برای نگهداری کارگرانی که اغلب قاچاق شده و مجبور به اجرای کلاهبرداریهای موسوم به "قصابی خوک" میشوند، قطع کردند.
این نوع کلاهبرداری معمولاً شامل جلب اعتماد قربانیان در طول زمان و سپس فریب آنها برای سرمایهگذاری در رمزارزها یا داراییهای دیگر در یک طرح جعلی است.
اواخر فوریه، چند گروه شبهنظامی در منطقه با افزایش فشار از سوی چین، بیش از ۷ هزار نفر را از این اردوگاهها آزاد کردند.
در فیلیپین و لائوس نیز سرکوبهایی انجام شده است.
با این حال، دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) در گزارشی جدید اعلام کرد که گروههای تبهکاری فعال در جنوب شرق آسیا همچنان به متنوعسازی فعالیتهای غیرقانونی و تثبیت شبکههای پولشویی خود ادامه میدهند.
بندیکت هافمن، نماینده موقت منطقهای این دفتر برای جنوب شرق آسیا و اقیانوسیه بیان کرد:
هر زمان که نیروهای امنیتی بر بخش خاصی از منطقه تمرکز میکنند، این مشکل به نقطه دیگری منتقل میشود؛ گاهی درون کشور، گاهی خارج از آن.
محققان میگویند این گروههای تبهکاری توانایی جابجایی سریع عملیات خود را دارند و به طور فزایندهای به خارج از منطقه نیز گسترش پیدا میکنند.
شبکههای تبهکاری آسیایی در حال ایجاد «شراکتهای بانکی زیرزمینی» با کارتلهای قاچاق مواد مخدر آمریکای جنوبی هستند و شواهدی وجود دارد که نشان میدهد چند عملیات فیزیکی کلاهبرداری در کشورهایی مثل پرو راهاندازی شدهاند.
در آفریقا، از ابتدای سال ۲۰۲۴ تاکنون چندین یورش به اردوگاهها در نیجریه، زامبیا، آنگولا و نامیبیا انجام شده که همگی منجر به بازداشت شهروندان چینی شدهاند.
جان وویجک، تحلیلگر منطقهای دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد اظهار کرد:
آنها شروع به ایجاد جای پا و پایگاههایی در نقاط کوچکتر و آسیبپذیرتر دنیا کردهاند.
یکی دیگر از این مناطق، جزایر اقیانوس آرام هستند؛ جایی که گروههای تبهکاری مرتبط با صنعت کلاهبرداری جنوب شرق آسیا زیرساختهایی مثل کازینو و تفرجگاه ایجاد کردهاند و از طرحهای اعطای تابعیت در جزایری مانند وانواتو برای جلوگیری از استرداد استفاده میکنند.
وویجک افزود:
این گسترش، پیامدهای جهانی قابل توجهی خواهد داشت؛ زیرا نهتنها شاهد ایجاد مراکز کلاهبرداری در این مناطق خواهیم بود، بلکه این مسئله سوخت محرکهای برای گروههای جنایتکار محلی خواهد بود که نیاز به پولشویی دارند.
طبق اعلام سازمان ملل، در سال ۲۰۲۳ بیش از ۳۷ میلیارد دلار در شرق و جنوب شرق آسیا به دلیل کلاهبرداریهای سایبری از بین رفته است؛ در حالی که در آمریکا، قربانیان کلاهبرداریهای "قصابی خوک" ۴.۴ میلیارد دلار زیان گزارش کردهاند.
این نهاد قبلاً برآورد کرده بود که بیش از ۲۰۰ هزار نفر به اجبار به این اردوگاهها در جنوب شرق آسیا منتقل شدهاند.
وویجک در سخنانی در روز دوشنبه اعلام کرد که در حال حاضر، شرکتکنندگان داوطلب در این صنعت نیز مشاهده میشوند، اگرچه بردهداری همچنان فراگیر است.
پشت رشد سریع کلاهبرداریهای سایبری در جنوب شرق آسیا، پلتفرمهای دیجیتالیای هستند که بهعنوان بازارهایی یکجا برای کلاهبرداران عمل میکنند؛ این پلتفرمها خدمات پولشویی، ابزارهای تقلب مبتنی بر هوش مصنوعی، و گذرنامههای جعلی ارائه میدهند.
برخلاف بازارهای دارکوب، این پلتفرمها بیشتر از طریق تلگرام فعالیت میکنند.
معروفترین پلتفرم، هوییوان گارانتی (Huione Guarantee) است که با وجود گزارشهایی مبنی بر لغو مجوز بانکی آن در کامبوج، همچنان یکی از ارکان اصلی این صنعت است.
به گفته سازمان ملل، این پلتفرم اکنون بیش از ۹۷۰ هزار کاربر، هزاران فروشنده و مجموعهای از محصولات رمزارزی مانند اپلیکیشن معاملاتی، پلتفرم شرطبندی و یک استیبلکوین با پشتوانه دلار آمریکا را راهاندازی کرده است.