قانونگذاری در امارات به کمک هوش مصنوعی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ امارات متحده عربی در آستانه تبدیل شدن به اولین کشور در جهان است که از هوش مصنوعی برای کمک به قانونگذاری استفاده میکند.
هفته گذشته شیخ محمد بن راشد آل مکتوم (Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum)، معاون رئیس جمهور و حاکم دبی، اعلام کرد که امارات اولین کشوری خواهد بود که از هوش مصنوعی برای کمک به نوشتن قوانین جدید و بازنگری و اصلاح قوانین موجود، نه صرفاً برای بهبود کارایی، استفاده میکند. اداره اطلاعات تنظیم مقررات، آنچه را که دولت «سیستم قانونگذاری مبتنی بر هوش مصنوعی» مینامد، نظارت خواهد کرد که قادر به تجزیه و تحلیل احکام دادگاه، رویههای اجرایی و تأثیر قوانین در دنیای واقعی است و سپس اصلاحات را در زمان واقعی پیشنهاد میکند.
شیخ محمد در پلتفرم X (توییتر سابق) با توصیف این تغییر به عنوان یک «تغییر پارادایم» در دولت، گفت: «این سیستم قانونی جدید، که با هوش مصنوعی نیرو میگیرد، نحوه ایجاد قوانین را تغییر میدهد و روند را سریعتر و دقیقتر میکند. امروز، من ریاست جلسه کابینه را در قصرالوطن در ابوظبی بر عهده گرفتم، جایی که تصمیمات کلیدی برای پیشبرد فرآیندهای قانونی گرفتیم. ما تصویب کردیم که اداره اطلاعات رگولاتوری در کابینه تشکیل شود. این دفتر روی ایجاد یک قانونگذاری جامع کار خواهد کرد.»
کارشناسان معتقدند که هدف این سیستم، ایجاد قوانینی برای انعکاس نیازهای اقتصاد امارات و جمعیت متنوع است. در عمل، این بدان معنا خواهد بود که هوش مصنوعی به پیشنویس قوانین به زبانهای مختلف و با عبارات ساده کمک میکند تا برای همه قابل درک باشد.
یک محرک کلیدی، کارایی با نقش جدید هوش مصنوعی است که شاهد کاهش بالقوه زمان پردازش قانون تا 70 درصد است، درحالیکه توصیههایی براساس بهترین شیوههای جهانی ارائه میدهد؛ چیزی که رهبران امارات میگویند برای همگام شدن با تحولات فنی و اقتصادی ضروری است.
به گفته هشام الرافی (Hesham Elrafei)، وکیل اماراتی و تهیه کننده قانون، این فقط استفاده از هوش مصنوعی برای نوشتن قوانین نیست. به جای مدل سنتی پارلمانی، که در آن قوانین در بحثهای سیاسی بیپایان گیر میکنند و سالها تصویب میشوند، این رویکرد سریعتر، واضحتر و مبتنی بر حل مشکلات واقعی است.
این اقدام براساس سرمایهگذاریهای قبلی امارات در زیرساختهای هوش مصنوعی، از جمله انتصاب اولین وزیر هوش مصنوعی در جهان در سال 2017 و راهاندازی طرحهای مالی بزرگ مانند «MGX» است که از تحقیقات هوش مصنوعی و پروژههای سرمایهگذاری جهانی حمایت میکند.
با این حال، کارشناسان بینالمللی نگرانیهایی را در مورد واگذاری مسئولیتهای قانونی به هوش مصنوعی مطرح کردهاند. محققان دانشگاه آکسفورد و جاهای دیگر هشدار دادند که مدلهای هوش مصنوعی مولد مستعد توهم، سوگیری و استدلال غیرقابل پیشبینی هستند که اگر در سیستمهای حقوقی کنترل نشود، میتواند عواقب جدی داشته باشد.