پتانسیل غنی عربستان برای تحقیقات کوانتومی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ به گفته کارشناسان، عربستان سعودی پتانسیل قابل توجهی برای تحقیقات کوانتومی دارد.
با گرفتن جشن 100 سالگی توسعه اولیه مکانیک کوانتومی، مرکز انقلاب صنعتی چهارم برای دومین بار میزبان روز جهانی کوانتوم برای علوم و فناوری ملک عبدالعزیز در ریاض بود.
احمد عبدالمجید (Ahmed Abdul Majeed)، فارغالتحصیل اخیر فیزیک که اصالتاً اهل نیجریه است، به عرب نیوز گفت که کنفرانس به او این بستر را داد تا علایق خود را در علوم کوانتومی بیشتر کشف کند.
او اظهار داشت:
«در طول سال سوم تحصیل در مقطع کارشناسی، من فعالیت در حوزه کوانتوم را افزایش دادم؛ از آن زمان، همه چیز در مورد من حول محور کوانتوم میچرخد.»
اولین روز جهانی کوانتوم در سال 2021 به عنوان تلاشی برای ارتقاء درک علم کوانتومی بود که با ذرات کوچکتر از اتمها سر و کار دارد و پتانسیل ایجاد انقلابی در قدرت محاسباتی را دارد.
رویداد علوم و فناوری ملک عبدالعزیز (KACST) میزبان بسیاری از کارشناسان صنعت از جمله دیوید ای. کیز (David E. Keyes)، دستیار ارشد رئیس جمهور برای پروژههای استراتژیک در دانشگاه علوم و فناوری ملک عبدالله (KAUST) بود.
عبدالمجید که مدتها کار کیز را تحسین میکرد، بیش از یک سال است که با او در گروه خواندن محاسبات کوانتومی در دانشگاه علوم و فناوری ملک عبدالله و گروهی از دانشگاهیان و افراد علاقهمند همکاری دارد که به طور مرتب گرد هم میآیند تا در مورد آخرین پیشرفتهای محاسبات کوانتومی بحث کنند و اغلب از شرکتهای خارجی دعوت میکنند تا به گفتگو بپیوندند.
این گروه در تلاش است تا علوم کوانتومی را به دورههای دانشگاهی بیشتری در عربستان معرفی کند.
عبدالمجید توضیح داد:
«من میدانم که عربستان در حال تلاش برای تحقیقات کوانتومی است و معتقدم که آنها بیش از هر کشور دیگری به دست خواهند آورد.»
ریچارد شوبل (Richard Schoebel)، مدیر منطقهای شرکت سوئیسی «ID Quantique»، توسعه دهنده راهحلهای امنیت سایبری ایمن کوانتومی، عنوان کرد که عربستان در چند سال گذشته پیشرفتهای چشمگیری در این زمینه داشته است.
شوبا گفت:
«ما در نهایت میبینیم که حرکتهای زیادی از نظر کوانتومی در اینجا در منطقه اتفاق میافتد. وقتی به گذشته نگاه میکنم، واقعاً بسیار کند بود، اما اکنون میبینید که سرعت در حال افزایش است و کشش زیادی دارد. مهم است که تحقیقات کوانتومی رو به جلو پیش ببریم زیرا این بسیار مهم است. محاسبات کوانتومی دنیایی را که ما میشناسیم تغییر خواهد داد و همراه با هوش مصنوعی امکانات جدیدی را به وجود میآورد.»
از سوی دیگر، با توسعه فناوری کوانتومی، این پتانسیل را دارد که روشهای سنتی امنیت سایبری را دور بزند و توسعه اقدامات ایمنتر را ضروری کند.
وی خاطرنشان کرد که با وجود چنین تعداد زیادی از جوانان در زمینههای علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات (STEM) با پیشینههای آموزشی قوی، فضای زیادی برای کوانتوم وجود دارد تا به پتانسیل کامل خود در اینجا دست یابد.
عبدالمجید که اخیراً برای اخذ مدرک تحصیلات تکمیلی در رشته فناوری کوانتومی در دانشگاه ساسکس پذیرفته شده، اظهار داشت که رویاهای بزرگی برای تحصیل و تجربیاتی که به دست آورده را در سر دارد و مدرسهای برای آموزش دیگران و همچنین استارتآپ خود را ایجاد میکند و با سایر رهبران صنعت شریک میشود.
وی افزود:
«من میخواهم دکترای خود را نیز بگذرانم؛ واقعاً میخواهم به اوج یادگیری برسم.»
عبدالمجید، به نقل از ریچارد فاینمن (Richard Feynman)، برنده جایزه نوبل فیزیک، گفت:
«اگر فکر میکنید مکانیک کوانتومی را درک میکنید، پس مکانیک کوانتومی را نمیفهمید.»
در روز جهانی کوانتوم، کارشناسانی از 65 کشور حضور داشتند که درباره موضوعات مختلف علوم کوانتومی از جمله استراتژیهای جهانی برای توسعه فناوری، کاربردهای واقعی راهحلهای کوانتومی، پل زدن بین دانشگاهها و صنعت، هوش مصنوعی کوانتومی و موارد دیگر صحبت کردند.