حمله سایبری روسیه به رسانههای داخلی آذربایجان
به گزارش کارگروه حملات سایبری خبرگزاری سایبربان، به گفته رامید نمازوف، رئیس کمیسیون مقابله با تهدیدات ترکیبی در پارلمان آذربایجان، انگیزه احتمالی این حمله، انتقامجویی از بسته شدن مرکز فرهنگی «خانه روسیه» در باکو و کاهش چشمگیر کارکنان دفتر رادیو اسپوتنیک در آذربایجان بوده است.
در ماه فوریه، دولت آذربایجان دستور تعطیلی «خانه روسیه» را صادر کرد و دلیل آن را نداشتن ثبت قانونی و نقض قوانین ملی عنوان کرد.
رسانههای محلی همچنین گزارش دادند که این مرکز در فعالیتهای جاسوسی به نفع سرویسهای اطلاعاتی روسیه دست داشته است.
روسیه این اتهامات را یک کارزار اطلاعات نادرست و بیپایه خواند.
مقامات آذربایجانی در اوایل سال جاری، کارکنان بخش آذربایجان رسانه حامی کرملین، اسپوتنیک را از ۴۰ نفر به تنها یک نفر کاهش دادند و اعلام کردند این اقدام با هدف بازگرداندن تعادل در شرایط فعالیت رسانههای دولتی آذربایجان و خبرنگاران خارجی در کشور انجام شده است.
حمله سایبری به رسانههای آذربایجان در صبح روز ۲۰ فوریه رخ داد.
در ابتدا، سرورهای داخلی کانال تلویزیونی «باکو تیوی» که پیشتر «خانه روسیه» را به جاسوسی متهم کرده بود، هدف قرار گرفت و سپس به چندین وبسایت خبری دیگر سرایت کرد.
به گفته مقامات محلی، هدف از این حمله، انتشار اطلاعات نادرست و اخبار جعلی، اختلال در زیرساختهای رسانهای، و تلاش برای حذف یا تغییر اطلاعات بوده است.
نمازوف گفت که این حادثه دارای انگیزه سیاسی بوده و ادعا کرد هکرهای روسی دو تا سه سال پیش از وقوع حادثه، به وبسایتهای هدف نفوذ کرده بودند.
گروه APT29 که با نامهای کوزی بر (Cozy Bear)، بلو براوو (BlueBravo) یا میدنایت بلیزارد (Midnight Blizzard) نیز شناخته میشود، ظاهراً وابسته به سرویس اطلاعات خارجی روسیه (SVR) است.
این گروه عمدتاً در زمینه جاسوسی سایبری فعالیت دارد و نهادهای دولتی، مأموریتهای دیپلماتیک خارجی، و سازمانهای فعال در حوزههای سیاسی، دفاعی، انرژی و رسانه را هدف قرار میدهد.
آذربایجان از دیرباز روابطی با روسیه در زمینه تجارت، انرژی و همکاریهای امنیتی داشته است.
با این حال، اخیراً تنشها افزایش یافتهاند که بخشی از آن به دلیل حمایت باکو از اوکراین است.
سقوط پرواز J2-8243 در دسامبر که آذربایجان آن را ناشی از برخورد یک موشک روسی دانست نیز به پیچیدهتر شدن روابط دو کشور انجامید.
در ماه مارس، سازمان اطلاعات نظامی اوکراین (HUR) گزارش داد که روسیه در حال انتشار اطلاعات نادرستی است که این سازمان را به تلاش برای دامن زدن به درگیری مسلحانه بین ارمنستان و آذربایجان متهم میکند.
حملات سایبری به رسانهها از ابزارهای رایج هکرهای روس برای انتشار اطلاعات نادرست یا جمعآوری داده هستند.
سال گذشته، هکرهای مظنون روسی، خبرگزاری لهستان را هدف قرار دادند و اخبار جعلی در وبسایت آن منتشر کردند.
در ماه فوریه نیز، عاملان تهدید وابسته به کرملین چندین رسانه بزرگ اوکراین را هدف قرار دادند و اخبار جعلی مرتبط با جنگ در آنها منتشر کردند.