حضور پررنگ زنان در حوزه هوش مصنوعی در عربستان
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ براساس گزارش شاخص هوش مصنوعی استانفورد در سال 2025، که به تازگی منتشر شده، عربستان سعودی از نظر حضور زنان در نیروی کار هوش مصنوعی از همه کشورها پیشی گرفته است.
این گزارش که توسط مؤسسه هوش مصنوعی انسان محور دانشگاه استنفورد منتشر شد، نشان میدهد که عربستان اکنون بالاترین نسبت زن به مرد را در مشاغل مرتبط با هوش مصنوعی در سطح جهان دارد، نقطه عطفی که توسط یک استراتژی ملی برای توانمندسازی زنان و ایجاد قابلیتهای هوش مصنوعی در سطح جهانی تحت چشمانداز عربستان سعودی 2030 هدایت میشود.
برنامه «Elevate» سازمان اطلاعات و هوش مصنوعی عربستان سعودی (SDAIA) که با مشارکت ابر گوگل (Google Cloud) توسعه یافته، با هدف آموزش بیش از 25 هزار زن در زمینه هوش مصنوعی و فناوریهای نوظهور است. این طرح یکی از بیشمار ابتکاراتی است که زنان را به عنوان رهبران فعال در اقتصاد دیجیتال قرار میدهد و شکافهای جنسیتی طولانی مدت در علم و فناوری را از بین میبرد.
پیشرفت ریاض در هوش مصنوعی فراتر از برابری جنسیتی است. عربستان سعودی همچنین در سال 2024 رتبه سوم جهانی را از نظر رشد شغلی هوش مصنوعی کسب کرد. این کشور رتبه چهارم را در تعداد مدلهای پیشرو هوش مصنوعی در کنار نیروگاههای جهانی مانند ایالات متحده، چین و فرانسه به دست آورد.
عربستان سعودی همچنین یک استراتژی جامع برای پیشرفت گسترده در هوش مصنوعی، با تمرکز بر تقویت زیرساختها، توسعه استعدادهای محلی، تقویت مشارکتهای بینالمللی و اجرای مقررات آیندهنگر اتخاذ کرده است.
عربستان با رهبری سازمان اطلاعات و هوش مصنوعی، ابتکارات مختلفی از جمله المپیادهای ملی هوش مصنوعی، شتاب دهندههای استعدادهای دانشگاهی و همکاریهای تحقیقاتی جهانی را با هدف ایجاد چشمانداز هوش مصنوعی قوی و نوآورانه راهاندازی کرده است.
به عنوان مثال، مدل زبانی بزرگ عربستان سعودی موسوم به عالم (Alam) توسط پلتفرمهایی مانند «Hugging Face» و «watsonx» متعلق به آیبیام به دلیل کیفیت آن در قابلیتهای مولد عربی شناخته شده است که نقش عربستان را به عنوان نیرویی در توسعه فناوریهای هوش مصنوعی مرتبط فرهنگی تثبیت میکند.
این گزارش همچنین بر تأسیس مرکز بینالمللی تحقیقات و اخلاق هوش مصنوعی (ICAIRE) در ریاض که زیر چتر یونسکو راهاندازی شده، تأکید کرد. این مرکز بهعنوان یک مرکز جهانی برای حکمرانی هوش مصنوعی متصور است، که بر جاهطلبی ریاض نه تنها برای رهبری نوآوری، بلکه برای شکلدهی هنجارهای جهانی حول توسعه هوش مصنوعی تأکید میکند.
سرمایهگذاری بلندپروازانه عربستان سعودی در هوش مصنوعی همچنین شامل همکاریهای بینالمللی مانند مشارکت با انویدیا (NVIDIA) و مایکروسافت است که رهبری جهانی آن را در توسعه هوش مصنوعی و چارچوبهای اخلاقی تقویت میکند.