فشار بر روی زیرساختهای انرژی جهانی در پی پیشرفت هوش مصنوعی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، پیشرفت سریع هوش مصنوعی، فشار زیادی را بر زیرساختهای انرژی جهانی وارد کرده و مراکز داده بیش از همیشه برق مصرف میکنند.
همانطور که سیستمهای هوش مصنوعی در پیچیدگی و مقیاس رشد میکنند، انرژی مورد نیاز برای پشتیبانی از عملیات آنها بهشدت در حال افزایش است.
آموزش مدلهای یادگیری عمیق، بهویژه آنهایی که شامل پردازش زبان طبیعی و بینایی رایانهای هستند، نیاز به قدرت محاسباتی قابلتوجهی دارد که منجر به مصرف انرژی بیشتر و انتشار کربن بیشتر میشود.
برآوردها نشان میدهد که تا سال ۲۰۳۰، مصرف انرژی مبتنی بر هوش مصنوعی میتواند از کل کشورها مانند هند پیشی بگیرد.
تقاضاهای روزافزون قدرت هوش مصنوعی غولهای فناوری را بر آن داشته است تا منابع انرژی پاکتر و قابلاطمینانتر را کشف کنند. برخلاف انرژی متناوب خورشیدی و بادی، انرژی هستهای منبع ثابتی از برق کمکربن را فراهم میکند.
شرکتهای بزرگ فناوری مانند مایکروسافت، گوگل، آمازون و متا به طور فزایندهای در پروژههای انرژی هستهای سرمایهگذاری میکنند تا ردپای کربن روبهرشد خود را کاهش دهند و از قدرت قابلاعتماد برای زیرساختهای هوش مصنوعی خود اطمینان حاصل کنند.
مایکروسافت متعهد شده است تا سال ۲۰۳۰ باوجود افزایش ۳۰ درصدی انتشار گازهای گلخانهای خود از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، به کربن منفی تبدیل کند که عمدتاً به دلیل توسعه مرکز دادههای مرتبط با هوش مصنوعی است. هدف از همکاری این شرکت با کانستلیشن انرژی (Constellation Energy) احیای نیروگاه هستهای از کارافتاده تِری مایل آیلند است.
در همین حال، گوگل با استارتاپ کایروس پاور (Kairos Power) برای توسعه راکتورهای پیشرفته همکاری میکند و آمازون در حال سرمایهگذاری در راکتورهای کوچک مدولار از طریق ایکس انرژی (xEnergy) است.
با ادامه رشد پیچیدگی و کاربرد هوش مصنوعی، انرژی هستهای بهعنوان یکی از اجزای حیاتی راهبُرد انرژی در شرکتهای بزرگ فناوری است.
رهبران صنعت مانند بیل گیتس و سام آلتمن باتوجهبه اینکه رشد مداوم هوش مصنوعی به منابع انرژی ثابت و کمکربن متکی است، سرمایهگذاری بیشتری بر روی راهحلهای هستهای انجام میدهند.