ادعای تشدید جنگ الکترونیک فضایی توسط روسیه و چین
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ کارشناسان معتقدند از آنجایی که جنگ مدرن به طور فزایندهای به شبکههای فضایی وابسته میشود، روسیه و چین تلاشهای خود را برای مقابله با تسلط صور فلکی ماهوارهای تجاری، به ویژه استارلینک اسپیسایکس افزایش دادهاند. بنیاد جهانی امن (SWF)، یک اندیشکده سیاسی غیرحزبی، این تحولات را در آخرین گزارش سالانه خود درمورد ارزیابی قابلیتهای ضدفضای جهانی تشریح کرد.
گزارش «قابلیتهای ضدفضای جهانی: ارزیابی منبع باز» که در 3 آوریل امسال منتشر شد، نشان داد که استارلینک پس از پرداختن به موضوع کاربرد نظامی در اوکراین پس از آغاز جنگ با روسیه در سال 2022، به هدف اصلی کشورهای تهاجمی تبدیل شده است.
قاتل استارلینک (Starlink Killer) متعلق به روسیه
در این گزارش آمده است که یگانهای نظامی اوکراین در ماه می 2024 با قطعی استارلینک مواجه شدند و آن را به روسیه نسبت دادند و ادعا کردند که مکانیسمهای مختلف را با سیستمهای جنگ الکترونیک خود آزمایش میکند.
تحلیلگران بنیاد جهانی امن بر 2 سیستم کلیدی روسی تأکید کردند: توبول (Tobol) و کالینکا (Kalinka). سیستم توبول که در اصل برای محافظت از ماهوارههای روسی در برابر پارازیت طراحی شده بود، برای مختل کردن ارتباطات ماهوارهای و سیستمهای ناوبری مانند جیپیاس (GPS) تغییر کاربری داده شده است. حداقل 7 مجتمع توبول در سرتاسر خاک روسیه توزیع شده و اسناد نظامی ایالات متحده نشان میدهد که روسیه حداقل 3 تأسیسات را به طور خاص برای هدف قرار دادن سیگنالهای استارلینک (Starlink) در شرق اوکراین مستقر کرده است.
سیستم جدیدتر کالینکا موسوم به قاتل استارلینک، برای ایالات متحده و متحدانش نگران کنندهتر است. طبق گزارشها، این پلتفرم جنگ الکترونیکی میتواند سیگنالهای ماهوارههای استارلینک را با هدف خاص تداخل با هواپیماهای بدون سرنشین و ارتباطات نظامی اوکراین شناسایی و مختل کند.
آنچه کالینکا را به ویژه نگرانکننده میکند، توانایی پلتفرم در تشخیص پایانههای متصل به «Starshield» است، نسخه نظامی استارلینک که با ویژگیهای امنیتی پیشرفته طراحی شده است.
تمرکز استراتژیک چین
درحالیکه تلاشهای جنگ الکترونیک روسیه در اوکراین آزمایش شده است، چین سرمایهگذاری قابل توجهی در قابلیتهای مشابه با چشماندازی به درگیریهای احتمالی آینده انجام میدهد.
این گزارش به یک مطالعه در سال 2022 اشاره میکند که توسط نیروی پشتیبانی استراتژیک ارتش آزادیبخش خلق چین حمایت میشود که به صراحت توسعه قابلیتهای ضدفضایی را برای هدف قرار دادن صورت فلکی ماهوارهای تجاری مانند استارلینک در صورت درگیری مسلحانه با ایالات متحده توصیه میکند.
در این گزارش آمده است:
«دکترین نظامی چین تأکید زیادی بر به دست آوردن ابتکار عمل در آغاز درگیری دارد. این احتمالاً شامل حملات علیه شبکههای ماهوارهای برای مختل کردن دسترسی دشمنان به ارتباطات و ناوبری است.»
بنیاد جهانی امن در بخشی از گزارش خود در مورد حملات سایبری به سیستمهای ماهوارهای، اعلام کرده که مجموعه استارلینک متشکل از هزاران ماهواره کوچک در مدار پایین زمین به طور قابل توجهی در برابر نفوذ سایبری مقاوم است.
گزارش بنیاد همچنین درمورد تحولات ضدفضایی در ایالات متحده، هند، استرالیا، فرانسه، ایران، سرزمینهای اشغالی، ژاپن، کره شمالی، کره جنوبی و بریتانیا مطالبی نوشته و خاطرنشان کرده که اگرچه تحقیقات و آزمایشهای تسلیحات ضد ماهوارهای جنبشی ادامه دارد، اما روشهای غیر جنبشی مانند جنگ الکترونیک و عملیاتهای سایبری در حال حاضر به طور فعال در حال استقرار هستند.
مقامات ایالات متحده ادعا کردند که با افزایش اتکا به داراییهای مبتنی بر فضا، رقابت برای کنترل یا ممانعت از دسترسی به فضا تشدید میشود و اپراتورهای تجاری به طور فزایندهای درگیر آتش متقابل تنشهای ژئوپلیتیکی میشوند.