یادداشتی بر فیلم سینمایی آی.تی - .I.T
درباره کارگردان
جان مور، نویسنده، تهیهکننده و کارگردان 38 ساله ایرلندی است. او از سال 1990 میلادی پای به عرصه فیلمسازی نهاده است. دو فیلم «پشت خطوط دشمن» و «یک روز خوب برای جان سخت»، از شناخته شدهترین آثار جان مور است. یک روز خوب برای جان سخت، پنجمین نسخه از سری جان سخت است که در آن بروس ویلیس، در کنار جای کورتنی و سباستیان کخ، ایفاگران نقشهای اصلی هستند. از دیگر آثار این هنرمند ایرلندی میتوان به «مکس پین»، «پرواز فونیکس» و «آیتی -.I.T» اشاره کرد.
مورد آخر، یعنی «آیتی» محصول سال 2016 و آخرین اثر جان مور است. این فیلم محصول مشترک امریکا، ایرلند فرانسه و دانمارک است.
داستان فیلم
«آیتی»، روایتی از زندگی خانوادگی مایک رگن «با نقشآفرینی پیرس برازنان» است. او که یک کارآفرین شناخته شده در امریکاست که قصد دارد با توسعه پهپادها، نوعی اوبر هوایی تاسیس کند. در یکی از جلسات هماندیشی طرح او، سیستم رایانهای پخش دچار اختلال شده و جلسه متوقف میشود. اد ریپورتر «با نقشآفرینی جیمز فرشویل» یکی از کارشناسان فنی شرکت اوست که با رفع این معضل، اعتماد مایک را جلب میکند.
اد به دعوت مایک راهی منزل او میشود تا مشکل اینرنت آنجا را رفع کند. تمام وسایل زندگی منزل مایک، از خودرو گرفته تا باغچه و حیاط و اتاقها توسط اینترنت اشیاء هوشمندسازی شده است و این مساله توجه "اد" را به خود جلب میکند. او ضمن سوء استفاده از اعتماد صاحبخانه، پسورد اینترنت منزل مایک را بدست آورده و نرم افزارهای جدیدی روی خودرو و منزل او نصب میکند.
اد کمکم تلاش میکند خود را به دختر مایک یعنی کایتلین «با نقشآفرینی استفانی اسکات» نزدیک کند. مایک که روی این موضوع حساس شده با اد برخورد کرده و اولین جرقه نزاع میان ایندو شعلهور میشود. اد که یک هکر قهار است و به اطلاعات خانه هوشمند مایک نیز به راحتی دسترسی دارد در راستای انتقامگیری از مایک قدم برمیدارد و ... .

بیادعا اما قابل تأمل !
فیلم سینمایی «آیتی» از آن دسته آثاری است که باوجود بهرهمندی از ساختاری کم مساحت و تلویزیونی، حرفهای قابل تاملی برای شنیدن دارد. جان مور به عنوان کارگردان این فیلم، با بهرهمندی از حضور و البته سرمایهگذاری پیرس برازنان - که او را در چهار قسمت از فیلمهای 007 در نقش جیمز باند به یاد داریم- با مشکل خاصی در اجرا روبهرو نبوده است. کاراکتر مایک به عنوان نقش اصلی فیلم، مثل یک رهبر از پس نقش برآمده و بدمن و سایر کاراکترها نیز به خوبی او را همراهی کردهاند. دن.کی و ویلیام ویشر به عنوان تیم نویسنده، از دادن شاخ و برگ اضافی به داستان پرهیز کرده و سریع به اصل ماجرا ورود داشتهاند.
«آیتی» تقریبا تمام دشمنیهای سایبری که میتواند ضد یک کارآفرین و حتی خانوادهاش اتفاق بیافتد را به نمایش درآورده است؛ اد در گام نخست با جا زدن خود به عنوان یک کهنه سرباز امریکایی، نرمافزار مسیریاب آلوده را روی خودروی مایک بارگذاری میکند؛ سپس با اطلاع از رمز عبور وایفای منزل وی، به تمام دوربینها و سیستمهای هوشمند خانه شگفتانگیز رگنها دسترسی پیدا میکند. او در بُعد کلان، با ارسال ایمیلهای دروغین، برای شرکت مایک ایجاد دردسر کرده و حتی با دستکاری جواب آزمایش همسر مایک، او را با توهم ابتلا به سرطان به شدت میآزارد.
اد، که مثل اکثر هکرهای سینمایی، قرص روانگردان مصرف میکند و زندگی خانوادگی نابهسامانی نیز داشته است، با انتشار فیلم خصوصی «رز رگن»، حتی به دختر 17 ساله مایک رحم نمیکند. ِاد با نفوذ به سرور شرکت مایک، امنیت پرواز پرندههای مایک را نیز به مخاطره میاندازد.
یک سوم انتهایی فیلم با کلید واژه هوشمندزدایی به پیش میرود. هنریک با نقشآفرینی مایکل نیکویست فقید، به عنوان یک فوقتخصص ضدجاسوسی سایبری از پس ایفای این نقش برآمده است. او برای مبارزه با نفوذ "اد" بر زندگی مایک، از لفظ کور کردن استفاده میکند: "باید دشمن را کور کنیم".
او در دیالوگ جالب دیگری، از احمق سازی خانه، در مقابل هوشمند سازی آن استفاده میکند.
اساسا در تریلر «آیتی» و فیلمهایی از این دست، نباید به دنبال عمق مطلب گشت، «آیتی» بیشتر یک فیلم آموزشی است که در 95 دقیقه با داستانی در چهارچوب بضاعت خودش، بیننده را سرگرم میکند. «آیتی» یک نقد یک و نیم صفحهای است به دنیای هوشمند، فقط همین.