ورود ایران به ساخت ماهوارههای کمتر از 15 کیلوگرم
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ رئیس مرکز ملی فضایی ایران منوچهر منطقی، افزود: امروزه در دنیا ساخت و استفاده ازاینگونه ماهوارهها موردتوجه قرارگرفته است و بیشتر کشورها در این حوزه فعالیت میکنند و در ایران نیز چندین دانشگاه فعال در طراحی و ساخت ماهوارههای 25 تا 50 کیلوگرم، به فناوری ماهوارههای کوچک نیز دستیافتهاند.
وی بیان کرد: در حوزه ساخت ماهواره دانشگاهی در کشور سه محصول پایه موردتوجه قرارگرفته است، ماهوارههای زیر 15 کیلوگرم، 70 کیلوگرمی و 150 کیلوگرمی که بهعنوان سه ماهواره پایه در سطح ملی برای رفع نیازهای مختلف مورد بهرهبرداری قرار میگیرد که از این سه نوع ماهواره پایه همانگونه که اشاره شد دنیا تمایل و توجه بیشتری روی ماهواره زیر 15 کیلوگرم دارد.
به گفته منطقی، برای تولید انواع ماهوارهها با دانشگاههایی که توان و استعداد ساخت آنها رادارند، مذاکراتی کردهایم و طراحی آنها در این دانشگاهها آغازشده است.
وی بابیان اینکه دانشگاههای ایران پیشازاین به فناوری طراحی و ساخت ماهواره در مقیاس 25 تا 50 کیلوگرم دستیافته بودند، افزود: برای کاربردی کردن آنها از دانشگاهها خواستیم ماهوارههایی که طراحی میکنند طوری باشند که بتوانند حداقل سه سال در مدار باقی بمانند؛ زیرا وقتی ماهوارهای در سطح آزمایشگاهی به فضا پرتاب میشود، کمتر از 6 ماه در فضا میماند و فناوری ماهوارهای که در فضا برای مدت طولانی باقی میماند، فاصله معنیداری با ماهوارههای سطح آزمایشگاهی دارد.
رئیس مرکز ملی فضایی ایران اظهار کرد: این سه محصول پایه حداکثر بین 18 تا 24 ماه طراحی و ساخته میشوند.
منطقی در خصوص چرایی ساخت ماهوارهها در ابعاد مختلف، گفت: هر یک از ماهوارههای ساختهشده در وزنهای مختلف کاربردهای خاص خود را دارد و در بخشهای مختلفی مانند مخابراتی، سنجشی یا موقعیتیابی مورداستفاده قرار میگیرند.
وی بابیان اینکه میزان کارایی ماهوارههای زیر 15 کیلوگرم بیشتر از دیگر ماهوارهها است، افزود: پرتاب ماهوارههای سبکتر به فضا سادهتر و سریعتر است و دهها ماهواره کوچک بهصورت شبکهای مورداستفاده قرار میگیرند و کار ماهوارههای بزرگ را انجام میدهند.