about-3 back-contact back-deep eitaa کانال روبیکاخبرگزاری سایبربان
مطالب پربازدید
ادعای
1403/12/06 - 20:15- تروریسم سایبری

ادعای مؤسسه صهیونیستی آلما درباره واحد ۳۰۰ سازمان جنگ الکترونیک؛ پروپاگاندایی برای توجیه تجاوزات سایبری رژیم

مؤسسه تحقیقاتی اسرائیلی آلما در مقاله‌ای ادعا کرد که برخی یگان‌های ایران از جمله واحد 300 درگیر کمک‌های نظامی برای احیای حزب‌الله هستند.

مقاله
1403/12/23 - 15:23- ایران

مقاله اندیشکده هندی درباره گروه هکری سایبر اونجرز

سایت هندی متخصص در زمینه سایبر به نام «TheSecMaster» مقاله‌ای جدید درمورد گروه هکری انتقام‌جویان سایبری منتشر کرد.

یک
1403/11/17 - 09:27- تروریسم سایبری

یک اندیشکده آمریکایی حملات سایبری منتسب به ایران را اغراق‌آمیز توصیف کرد

اندیشکده FDD ادعا کرد که ایران اغلب یک بازیگر سایبری درجه دوم است که هکرهای آن به طور مرتب از عملیات‌های نفوذ فقط برای تحریک و ایجاد وحشت استفاده می‌کنند.

انتشار شده در تاریخ

هشدار سیسا به دارندگان هواپیماهای کوچک

پژوهشگران هشدار دادند هواپیماهای شخصی و کوچک نسبت به حملات سایبری و دست‌کاری داده‌های حیاتی آن آسیب‌پذیر هستند.

به گزارش کارگروه امنیت سایبربان؛ وزارت امنیت داخلی آمریکا اعلام کرد، آسیب‌پذیری موجود در پروتکل‌های شبکه هواپیماهای کوچک به شخصی با سطح دسترسی فیزیکی اجازه می‌دهد، داده‌های پرواز را دست‌کاری کند.

سیسا، آژانس امنیت سایبری و امنیت زیرساخت‌ها (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) نسبت به وجود آسیب‌پذیری و اجرای غیر ایمن «شبکه‌های ناحیه کنترلی یا کن باس» (CAN bus) هشدار داد. کن باس، پروتکلی است که به ابزارهای مختلف داخل هواپیما، خودرو یا هر وسیله نقلیه دیگری اجازه می‌دهد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

آسیب‌پذیری مذکور توسط شرکت رپید 7 (Rapid7)، شناسایی شد. این نقص به هکرها اجازه می‌دهد اطلاعات نادرست به سیستم‌های هواپیما وارد کنند. افرادی که دسترسی فیزیکی به این سیستم کن باس پیدا کنند می‌توانند اقدام به دست‌کاری داده‌های مانند تله‌متری خوانده شده از موتور، قطب‌نما، اطلاعات ارتفاع و سرعت کنند.

مقامات آژانس مذکور گفتند:

خلبانان به خواندن اطلاعات ارائه شده توسط سامانه‌ها وابسته هستند و امکان تشخیص داده‌های دروغین از حقیقی را ندارند. در نتیجه کنترل هواپیما را از دست خواهند داد.

سیسا به دارندگان هواپیماهای شخصی توصیه کرد، دسترسی فیزیکی به دارایی خود را محدود کنند. همچنین به صنعت هواپیمایی پیشنهاد داد از اقدامات ایمنی را جهت تقویت امنیت ناوگان خود در برابر تهدیدات بالقوه انجام بدهند. مشابه با همان کاری که شرکت‌های خودروسازی هم‌اکنون با موفقیت انجام داده‌اند.

پاتریک کیلی (Patrick Kiley)، کارشناس رپید 7، توضیح می‌دهد صنعت هواپیمایی به علت تمرکز بیش از حد روی سامانه‌های امنیت فیزیکی هواپیماها، به میزان کافی به تقویت شبکه‌های دیجیتال نپرداخته‌اند.

تازه ترین ها
قطع
1404/02/14 - 09:45- سایرفناوری ها

قطع شبکه‌های 2G/3G در اراضی اشغالی تا پایان سال 2025

رژیم صهیونیستی در نظر دارد یک میلیون تلفن همراه دارای شبکه 2G/3G را تا پایان سال جاری قطع کند.

فریب
1404/02/14 - 08:55- هوش مصنوعي

فریب شیرین هوش مصنوعی/ کشاورز: ChatGPT گاهی فقط خوب جواب می‌دهد، نه جواب درست

در گفت‌وگو با حمیدرضا کشاورز، مهندس یادگیری ماشین، به بررسی مفاهیم مختلف هوش مصنوعی و کاربردهای آن در زندگی روزمره و به‌ویژه به خطرات و چالش‌های استفاده از مدل‌هایی مانند ChatGPT در زمینه‌های تخصصی مانند مشاوره پزشکی و روان‌شناسی پرداختیم.

احتمال
1404/02/14 - 08:46- هوش مصنوعي

احتمال ترور فرماندهان مقاومت با هوش مصنوعی؛ این موضوع کاملا جدی است

سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی درباره احتمال ترور فرماندهان محور مقاومت با هوش مصنوعی هشدار داد.