هدایت پروژهی لون با هوش مصنوعی
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ بر اساس آخرین گزارشهای منتشر شده هماکنون 3.9 میلیارد نفر از جمعیت جهان به اینترنت دسترسی ندارند. از طرفی شرکتهای بسیاری مانند فیسبوک و گوگل سعی دارند در قالب طرحهای مختلف به مردم جهان اینترنت رایگان ارائه بدهند. به عنوان مثال میتوان به پروژه لون (Project Loon) شرکت گوگل اشاره کرد. در این پروژه برای ارائهی اینترنت از بالنهایی استفاده میشود که قرار است بتوانند مدتزمان زیادی بدون نیاز به تعویض در هوا باقی بمانند. این بالونها برای تغییر ارتفاع و باقی ماندن در محل تعیین شده از الگوریتمهای استاتیک استفاده میکنند. با وجود این گوگل نمیتواند از این الگوریتمها برای مقابله با تغییرات ناگهانی آب و هوایی استفاده کند.
به تازگی گروه توسعهدهندهی پروژهی لون اعلام کردند از فناوری هوش مصنوعی به خصوص یادگیری ماشینی برای کنترل رفتار بالون، هدایت، قرار دادن در موقعیت موردنظر و افزایش مدتزمان قرار داشتن در هوا استفاده میکند. شرکت گوگل برای بررسی این روش جدید بالونهای خود را در لایهی استراتوسفر با موفقیت مورد آزمایش قرار داد.
برای آموزش الگوریتمهای به کار گرفته شده در طرح مذکور حجم زیادی از دادهها به کار گرفته شده است و برای آزمایش، بالونی بر فراز اقیانوس آرام فرستاده شد تا در برابر تندبادهای منطقه مقاومت کند. به علاوه گوگل از الگوریتمهای «یادگیری تقویتی1» (reinforcement learning) نیز استفاده کرده است تا زمانی که بالون مسیر و شدت باد را پیشبینی کرد، بتواند نوع عملکرد خود را بر اساس آن تنظیم کند.
_____________________________
1- یادگیری تقویتی یکی از گرایشهای یادگیری ماشینی است که از روانشناسی رفتارگرایی الهام میگیرد. این روش بر رفتارهایی تمرکز دارد که ماشین باید برای بیشینه کردن پاداش خود انجام دهد.