about-3 back-contact back-deep eitaa کانال روبیکاخبرگزاری سایبربان
مطالب پربازدید
ادعای
1403/12/06 - 20:15- تروریسم سایبری

ادعای مؤسسه صهیونیستی آلما درباره واحد ۳۰۰ سازمان جنگ الکترونیک؛ پروپاگاندایی برای توجیه تجاوزات سایبری رژیم

مؤسسه تحقیقاتی اسرائیلی آلما در مقاله‌ای ادعا کرد که برخی یگان‌های ایران از جمله واحد 300 درگیر کمک‌های نظامی برای احیای حزب‌الله هستند.

مقاله
1403/12/23 - 15:23- ایران

مقاله اندیشکده هندی درباره گروه هکری سایبر اونجرز

سایت هندی متخصص در زمینه سایبر به نام «TheSecMaster» مقاله‌ای جدید درمورد گروه هکری انتقام‌جویان سایبری منتشر کرد.

یک
1403/11/17 - 09:27- تروریسم سایبری

یک اندیشکده آمریکایی حملات سایبری منتسب به ایران را اغراق‌آمیز توصیف کرد

اندیشکده FDD ادعا کرد که ایران اغلب یک بازیگر سایبری درجه دوم است که هکرهای آن به طور مرتب از عملیات‌های نفوذ فقط برای تحریک و ایجاد وحشت استفاده می‌کنند.

انتشار شده در تاریخ

مدیریت ترافیک پهپادها توسط ایرباس

شرکت ایرباس تراشه جدیدی را به منظور بهبود سامانه ترافیک هوایی پهپادها طراحی کرد.

به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، به نقل از «cbronline»؛ شرکت ایرباس به منظور شناسایی ساده تر پهپادها و کمک به بهبود امنیت هوایی در زمان استفاده از این ابزارها، به تازگی تراشه جدیدی را طراحی کرد. این محصول در قالب یک پروژه ی چند ملتی هوافضا اروپا به نام «کلاس» (CLASS1) ایجاد شد و درون-ایت (Drone-it) نام دارد.
پروژه کلاس تحت نظر چشم انداز افق 2020 (Horizon 2020) اروپا، با هدف ایجاد ابزارهای مورد نیاز به منظور بهبود نظارت روی ترافیک هوایی پهپادها توسعه پیدا کرد. قانون گذاران اروپایی امیدوارند بتوانند با تکمیل این طرح نمونه اولیه ای از سیستم مدیریت ترافیک پهپاد (UTMS2) را به وجود آورند.
ایرباس توضیح داد، درون-ایت از گیرنده و فرستنده سامانه ماهواره ای ناوبری جهانی (GNSS)، به منظور برقراری ارتباط با تراشه جدید توسعه داده شده توسط متخصصان ارتباطات این شرکت، استفاده می کند. هدف پروژه کلاس شناسایی پهپادها است؛ زیرا این ابزارها به اندازه ای کوچک هستند که سامانه های راداری امکان ردیابی آنها را ندارند.
فرستنده  اطلاعات را به صورت مستقل از سیستم اویونیک (avionics system) پهپادها ارسال می کند. این در حالی است که تراشه یاد شده قدرت بازپخش پیام ها را از طریق ماهواره ای واقع در مدار زمین آهنگ یا ارتباط مستقیم با شبکه های زمینی دارد.
فناوری یاد شده در اکتبر گذشته به عنوان بخشی از پروژه تحقیقاتی «سیسار» (SESAR3) مورد بررسی قرار گرفت. به علاوه به کمک این تراشه دولت ها می توانند تردد پهپادها را در مناطقی مانند فرودگاه ها و مناطق نظامی محدود کنند. در نتیجه زمانی که پرنده بدون سرنشینی به منطقه ممنوعه وارد می شود، هشداری برای اپراتور آن فرستاده خواهد شد.
شرکت ایرباس در اوایل سال 2018 نیز سامانه ای از پهپادها را به نمایش گذاشت که امکان همکاری گروهی آنها را در عملیات های امداد و نجات یا جستجو فراهم می کرد.


  1. Europe’s Clear Air Situation for UAS
  2. UAS Traffic Management System
  3. Single European Sky ATM Research
     
تازه ترین ها
کلاهبرداری
1404/02/14 - 12:22- هوش مصنوعي

کلاهبرداری در صرافی بایننس

کلاهبرداران هوش مصنوعی، بایننس را با هک چهره هدف قرار می‌دهند.

کدنویسی
1404/02/14 - 12:02- هوش مصنوعي

کدنویسی مایکروسافت توسط هوش مصنوعی

مایکروسافت اعلام کرد که هوش مصنوعی تقریباً یک‌سوم کدهای این شرکت را می‌نویسد.

متهم
1404/02/14 - 11:20- جرم سایبری

متهم شدن پاکستان به حملات سایبری علیه هند

کارشناسان هندی ادعا کردند که پاکستان برخی حملات سایبری از جمله حمله به وب‌سایت‌های مرتبط با کودکان را علیه این کشور انجام داده است.

مطالب مرتبط

در این بخش مطالبی که از نظر دسته بندی و تگ بندی مرتبط با محتوای جاری می باشند نمایش داده می‌شوند.