لنز گرافنی؛ ابزاری برای پیشرفت محاسبات نوری
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ گرافن مادهای با ساختار کربنی است. محققان اعتقاد دارند لنزهای گرافنی آیندهی محاسبات نوری را متحول میکند. این لنزها، 300 برابر از کاغذ کوچکتر بوده و تنها 1 میکروگرم وزن دارند. این دو ویژگی کمک میکند تا بتوان فوتونها را بهراحتی با آن جابهجا کرد و آیندهی محاسبات نوری را تغییر داد.
رایانههای نوری برای انجام فعالیت خود به تراشهی نوری نیاز دارند. این تراشهها اطلاعات را بهجای الکترون در فوتونها ذخیره کرده و آنها را با سرعت نور جابهجا میکند. سازمان ناسا یکی از محلهایی است که روی پیشرفت این فناوری تحقیق کرده و به پیشرفت این فناوری کمک میکند.
یکی از مشکلات ایجاد رایانههای نوری، نبود لنزی اندازهی بسیار کوچک است که بتواند پرتوهای نور و فوتونها را جداسازی کرده و روی تراشه ارسال کند. دانشگاه فناوری سوینبارن استرالیا (Swinburne University of Technology) برای رفع این مشکل از اکسید گرافن استفاده میکند. این ماده بهراحتی قابل تولید، نازک، مقاوم، قابلانعطاف و ارزان است.
رایانههای نوری تنها مورداستفادهی لنزهای گرافنی نیستند. از این لنزها میتواند برای بهبود عملکرد، کاهش وزن و اندازهی تلفنهای هوشمند استفاده کرد. همچنین این لنز در پیشرفت دوربینها، ابزارهای پزشکی و تصویربرداری نیز تاثیر مثبتی خواهد گذشت.
در حال حاضر از این فناوری برای تولید ماهواره استفاده میشود. با استفاده از گرافن میتوان هزینه تولید محصولات هوایی و ماهوارهها را کاهش و دقت عملکرد آنها را افزایش داد.