فرار از انتخابات آنلاین به دلیل حملات سایبری احتمالی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ زمانی که در سال 2007 یک سلسله حملات سایبری موجب قطعی وبگاههای نهادهای مختلف دولتی، مالی و رسانهای استونی ازجمله مجلس و بانک استونی گردید، تالین به سراغ توسعه ظرفیتهای جنگ سایبری خود رفته است. دولت استونی روسیه را عامل طراحی این حملات معرفی کرد و ناظران محلی اظهار داشتند که طراحی این حملات، با هدف مخدوش ساختن مفهوم جامعه دیجیتال در نظر استونی صورت گرفته است. استونی نخستین کشور دنیا است که امکان رأی دادن آنلاین را فراهم ساخت. این کار با استفاده از یک کارت شناسایی دومنظوره انجام میگرفت که همزمان، امکان تأیید هویت از راه دور و امضای اسناد حقوقی را میسر میساخت. رأیگیری الکترونیک در سال 2005 در استونی تصویب شد و در انتخابات محلی و در سطح ملی در سال 2007 انجام شد. در ماه مارس سال گذشته نیز در انتخابات مجلس ریگیکوگو (Riigikogu) بیش از 40 درصد از کل آرا بهصورت اینترنتی ارائه شد.
از زمان دخالت روسیه در شرق اوکراین، کشورهای حوزه بالتیک خصوصاً لیتوانی دچار این نگرانی جدی شده است که نکند هدف بعدی حملات سایبری، آنها باشند. این حملات همچنان منبع اصلی نگرانیها در ویلنیوس (Vilnius)، پایتخت لیتوانی، به شمار میرود و در نظر دیگر کشورهای حوزه بالتیک به یک تهدید فزاینده در زمینه جنگ هیبریدی احتمالی بدل شده است. این نگرانیها سبب شد کشورهای حوزه بالتیک به فکر تأسیس مراکز سایبری باشند که نمونه بارز آن تأسیس یک مرکز ملی امنیت سایبری در منطقهی اروپای شرقی توسط دولت لیتوانی بود که فعالیت خود را از جولای سال 2016 آغاز کرد تا در برابر حملات سایبری از خود محافظت کند. دولت این کشور همچنین بهتازگی اعلام کرد در راستای تأمین امنیت سایبری، امنیت شبکه و سامانههای اطلاعاتی، تا سال 2021 مبلغ 7 میلیون یورو هزینه میکند که از طریق بودجه دولتی و صندوقهای سرمایهگذاری اتحادیه اروپا تأمین خواهد شد. درنتیجه این امر، نیروهای دفاع سایبری ارتش این کشور توسعه دادهشده و یک مرکز امنیت سایبری و سامانههای پیشگیری و هشدار زودهنگام حملات سایبری در شهر کاوناس (Kaunas) راهاندازی خواهد شد. با همه این تلاشها، نگرانیها از حملات سایبری همچنان به قوت خود باقیمانده و درنتیجه آن، این کشور از توسعه برخی سامانهها منجمله سامانههای رأیگیری آنلاین خودداری کرده است.
به گزارش شبکه رادیوتلویزیونی LRT لیتوانی، دولت این کشور در سال 2018 لایحهای مبنی بر توسعه سامانههای رأیگیری آنلاین به مجلس ارائه داد. حامیان این لایحه معتقد بودند که رأیگیری آنلاین میتواند حضور و مشارکت رأیدهندگان را در انتخابات دوچندان کند و روسیه نمیتواند مداخلهای در انتخابات این کشور داشته باشد؛ اما در مقابل بهتازگی رئیس سازمان امنیت ملی این کشور مدعی شد که تهدیدات از سوی مسکو همچنان ادامه دارد و این لایحه به دلیل نگرانیها از حملات سایبری احتمالی روسیه به تصویب نرسید.