عدم فروش نرمافزارهای جاسوسی اسرائیلی به اوکراین و استونی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبریان؛ به گفته کارشناسان، رژیم صهیونیستی در سالهای اخیر درخواستهای اوکراین و استونی برای خرید و استفاده از پگاسوس (Pegasus)، ابزار قدرتمند و جاسوسافزار شرکت «NSO»، را برای هک شماره تلفنهای همراه روسیه رد کرده است؛ اسرائیل نگران این بود که فروش این سلاح سایبری به دشمنان روسیه به روابط دولت غاصب با کرملین آسیب برساند.
کارشناسان معتقدند که اوکراین و استونی امیدوار بودند که پگاسوس را بخرند تا به تلفنهای روسی، احتمالاً به عنوان بخشی از عملیاتهای اطلاعاتی برای هدف قرار دادن روسیه در سالهای قبل از جنگ میان 2 کشور، دسترسی پیدا کنند.
اما وزارت دفاع اسرائیل از دادن مجوز به گروه NSO، شرکت سازنده پگاسوس، برای فروش به استونی و اوکراین در صورتی که هدف این کشورها استفاده از این سلاح علیه روسیه باشد، خودداری کرد. این تصمیمها پس از سالها ارائه مجوز از سوی اسرائیل به دولتهای خارجی، که از جاسوسافزار به عنوان ابزاری برای سرکوب داخلی استفاده میکردند، اتخاذ شد.
پگاسوس یک ابزار هک به اصطلاح صفر کلیک است، به این معنی که میتواند بهطور مخفیانه و از راه دور همه چیز را از تلفن همراه هدف، از جمله عکسها، مخاطبان، پیامها و ضبطهای ویدیویی استخراج کند، بدون اینکه کاربر مجبور باشد روی پیوند فیشینگ برای ارائه دسترسی از راه دور به پگاسوس کلیک کند. این جاسوسافزار همچنین میتواند تلفن همراه را به یک دستگاه ردیابی و ضبط مخفی تبدیل کند و به تلفن امکان جاسوسی از صاحب خود را بدهد.
در مورد اوکراین، درخواستها برای پگاسوس به چندین سال قبل باز میگردد. کارشناسان مدعی هستند که از زمان حمله روسیه به کریمه در سال 2014، اوکراین به طور فزایندهای خود را به عنوان هدف مستقیم تجاوز و جاسوسی روسیه میبیند. مقامات اوکراینی به دنبال تجهیزات دفاعی اسرائیل برای مقابله با تهدید روسیه هستند، اما اسرائیل تقریباً فروش تسلیحات از جمله پگاسوس به اوکراین را تحریم کرده است.
در مورد استونی، مذاکرات برای خرید پگاسوس در سال 2018 آغاز شد و رژیم صهیونیستی ابتدا به استونی اجازه داد تا این سیستم را داشته باشد، ظاهراً غافل از اینکه استونی قصد استفاده از این سیستم برای حمله به تلفنهای روسی را دارد. دولت استونی مبلغ 30 میلیون دلاری را که برای سیستم متعهد شده بود، پرداخت کرد.
با این حال، سال بعد، یک مقام ارشد دفاعی روسیه با آژانسهای امنیتی اسرائیل تماس گرفت تا به آنها اطلاع دهد که روسیه از برنامههای استونی برای استفاده از پگاسوس علیه روسیه مطلع شده است. پس از یک بحث شدید بین مقامات اسرائیلی، وزارت دفاع رژیم صهیونیستی مانع استفاده استونی از این نرمافزارهای جاسوسی روی هر شماره تلفن همراه روسیه در سراسر جهان شد.
به گفته محققان، روابط اسرائیل با روسیه از زمان آغاز جنگ این کشور با اوکراین از چند هفته پیش مورد بررسی دقیق قرار گرفته و مقامات اوکراینی علناً از دولت رژیم صهیونیستی به دلیل حمایت محدود از این دولت درگیر و تسلیم در برابر فشارهای روسیه انتقاد کردهاند.
چند روز پیش ولادیمیر زلنسکی (Volodymyr Zelensky)، رئیس جمهور اوکراین، طی یک سخنرانی مجازی در کِنست (Knesset)، پارلمان رژیم صهیونیستی، از اسرائیل به دلیل عدم ارائه سیستم ضد موشکی گنبد آهنین و سایر تسلیحات دفاعی به کشورش و عدم همراهی سایر کشورهای غربی در اعمال تحریمهای اقتصادی شدید علیه روسیه انتقاد کرد.
زلنسکی با استناد به هولوکاست ادعا کرد که هدف روسیه در این جنگ از بین بردن مردم اوکراین است همانطور که نازیها خواهان نابودی یهودیان بودند. رئیس جمهور اوکراین، که خود یهودی است، گفت : «وساطت میتواند بین دولتها باشد، نه بین خیر و شر.»
نیویورک تایمز ماه گذشته گزارش داد که مقامات اسرائیلی در ماه اوت گذشته، زمانی که نیروهای روسی در مرز اوکراین تجمع کرده بودند، درخواست یک هیئت اوکراینی برای خرید پگاسوس را رد کردند. واشنگتن پست و گاردین، بخشی از کنسرسیوم سازمانهای خبری به نام پروژه پگاسوس، گزارش دادند که این بحثها به سال 2019 بازمیگردد و ابتدا گزارش دادند که اسرائیل تلاشهای استونی برای به دست آوردن پگاسوس را مسدود کرده است.
یک مقام ارشد اوکراینی آشنا به تلاشها برای دستیابی به سامانه پگاسوس مدعی شد که مقامات اطلاعاتی کشورش از زمانی که اسرائیل اجازه خرید این سامانه را که میتوانست برای نظارت بر برنامههای نظامی روسیه و ارزیابی اهداف سیاست خارجی این کشور حیاتی باشد به اوکراین نداد، ناامید شدند.
به گفته مقام اوکراینی، دیدگاه کیِف این است که اسرائیل در تصمیمگیری در مورد صدور مجوز پگاسوس، به جای سابقه حقوق بشر اهمیت بیشتری به روابط دولت با کرملین میدهد.
نمایندگان سفارت اوکراین در واشنگتن و وزارت امور خارجه استونی از اظهار نظر خودداری کردند. شرکت اسرائیلی NSO نیز در بیانیهای گفت که نمیتواند به مشتریان ادعایی مراجعه کند و به شنیدهها و کنایههای سیاسی اشاره نخواهد کرد.
کارشناسان اعلام کردند که اوکراین و استونی زمانی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بودند و از آن زمان مجبور بودند در سایه طولانی ارتش روسیه زندگی کنند. استونی یکی از اعضای ناتو است.
محققان براین باورند که روسیه نقش قدرتمندی در سراسر خاورمیانه، به ویژه در سوریه ایفا میکند و اسرائیل درخصوص عملکرد مسکو در مورد مسائل امنیتی حیاتی محتاط است؛ به ویژه، کارشناسان ادعا کردند که روسیه به طور کلی به اسرائیل اجازه حمله به اهداف ایرانی و لبنانی در سوریه را داده است، حملاتی که ارتش اسرائیل برای متوقف کردن جریان تسلیحاتی ارسالی ایران برای نیروهای نیابتی مستقر در نزدیکی مرز شمالی اراضی اشغالی، ضروری میداند.
رژیم غاصب مدتها است که پگاسوس را ابزاری حیاتی برای سیاست خارجی خود میدانست. مقالهای در مجله نیویورک تایمز در سال جاری نشان داد که چگونه برای بیش از یک دهه، اسرائیل تصمیمات راهبردی در مورد کشورهایی که اجازه دریافت مجوز برای پگاسوس را میدهد و کشورهایی که آنها را منع میکند، اتخاذ کرده است.
اسرائیل مجوز خرید پگاسوس را از سوی دولتهای مستبد از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی صادر کرده است که از این سلاح برای جاسوسی از مخالفان، فعالان حقوق بشر و روزنامهنگاران در آن کشورها استفاده کردهاند. رهبران منتخب دموکراتیک در هند، مجارستان، مکزیک، پاناما و سایر کشورها نیز از پگاسوس برای جاسوسی از مخالفان سیاسی خود سوءاستفاده کردند.
رژیم صهیونیستی همچنین از این ابزار برای چانهزنی در مذاکرات دیپلماتیک، بهویژه در مذاکرات محرمانهای که منجر به توافقنامه ابراهیم و عادیسازی روابط بین اسرائیل و چندین کشور عربی شد، استفاده کرده است.
وزارت دفاع رژیم صهیونیستی در بیانیهای در پاسخ به پرسشهای تایمز گفت :
«ما تصمیمهای سیاسی در مورد کنترل صادرات، ملاحظات امنیتی و راهبردی شامل پایبندی به ترتیبات بینالمللی را در نظر میگیریم. به عنوان یک سیاست، دولت اسرائیل صادرات محصولات سایبری را منحصراً به نهادهای دولتی، برای استفاده قانونی، و فقط به منظور پیشگیری و تحقیق در مورد جنایت و مقابله با تروریسم، تحت اظهارات استفاده نهایی/کاربر نهایی ارائه شده از سوی دولت صادر کرده است.»
کارشناسان ادعا کردند که از زمانی که NSO برای اولین بار پگاسوس را بیش از یک دهه پیش به دولت مکزیک فروخت، این نرمافزار جاسوسی بهوسیله دهها کشور برای ردیابی مجرمان، تروریستها و قاچاقچیان مواد مخدر استفاده شده است. اما سوءاستفاده از این ابزار نیز، از استفاده عربستان سعودی از پگاسوس به عنوان بخشی از سرکوب وحشیانه مخالفان در این کشور تا ویکتور اوربان (Viktor Orban)، نخست وزیر مجارستان، که به سرویسهای اطلاعاتی و قانونی خود اجازه داد این جاسوسافزارها را علیه مخالفان سیاسی خود مستقر کنند، گسترده بوده است.
نوامبر گذشته، دولت بایدن NSO و یک شرکت سایبری اسرائیلی دیگر را در لیست سیاه شرکتهایی قرار داد که از تجارت با شرکتهای آمریکایی منع شدهاند. وزارت بازرگانی ایالات متحده نیز گفت که ابزارهای این شرکتها به دولتهای خارجی کمک میکنند تا سرکوب فراملی را انجام دهند، که رویه دولتهای استبدادی برای هدف قرار دادن مخالفان، روزنامهنگاران و فعالان خارج از مرزهای مستقل و خاموش کردن مخالفان است.