شکایت فعال حقوق زنان سعودی علیه شرکت اماراتی و عوامل سابق آمریکایی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ لوجین حثلول (Loujain Hathloul)، فعال حقوق بشر سعودی، شکایت علیه یک شرکت جاسوسی سایبری اماراتی و 3 عامل سابق اطلاعاتی آمریکا را که متهم به هک کردن آیفون وی هستند، ادامه میدهد؛ وکلای حثلول یک شکایت اصلاحی را به دادگاه فدرال ایالات متحده در اورگان علیه «DarkMatter Group» و این 3 مرد چند هفته پس از رد پرونده قبلی آنها از سوی قاضی ارائه کردند.
قاضی کارین ایمرگات (Karin Immergut) به این نتیجه رسید که تماس کافی بین متهمان و ایالات متحده برای اعمال صلاحیت شخصی دادگاه او وجود ندارد، اما در را برای تیم حثلول باز گذاشت تا خلاف آن را ثابت کنند.
طبق شکایت، DarkMatter و عاملان سابق از فناوری ایالات متحده و آموزش اطلاعاتی ایالات متحده برای کمک به سرویسهای امنیتی امارات برای جاسوسی از حثلول استفاده کردهاند.
وکلای حثلول استدلال کردند که اماراتیها از اطلاعات بهدستآمده از تلفن او برای دستگیری و استردادش به عربستان سعودی استفاده کردند، جایی که او بازداشت، زندانی و شکنجه شد.
حثلول، 33 ساله، یکی از مدافعان برجسته حقوق زنان از جمله مبارزات انتخاباتی برای حق رانندگی زنان سعودی و علیه سیستم قیمومیت مردان در عربستان سعودی بوده است.
در ماه می سال 2018، یعنی 2 ماه پس از استرداد او از امارات متحده عربی، وی و دیگر مدافعان برجسته حقوق زنان دستگیر شدند.
یک ماه بعد، ممنوعیت رانندگی که مدتها به آن اعتراض کرده بودند، رسماً لغو شد.
حثلول در سال 2021 پس از 1001 روز بازداشت از زندان آزاد شد اما همچنان مشمول ممنوعیت سفر است و قادر به ترک عربستان سعودی نیست.
آلیا حثلول (Alia Hathloul)، خواهر لوجین اظهار داشت :
«لوجین برای دفاع از حقوق زنان، سختی غیرقابل تصوری را پشت سر گذاشته است. او شکنجه و به عنوان تروریست محکوم، ربوده و به زور ناپدید شده است. تمام این تخلفات با استفاده از فناوریهای جاسوسافزار صورت گرفته است.»
حثلول یکی از گروههای فعال حقوق بشر، دانشگاهیان و روزنامهنگارانی بود که گفته میشود بهوسیله «Project Raven»، واحد مخفی DarkMatter که بهوسیله عوامل سابق تأسیس و اداره میشد، هدف قرار گرفتند و اولین بار از سوی رویترز گزارش شد. اسم رمز «شمشیر بنفش» بود.
براساس این شکایت، پروژه در مقطعی بودجه سالانه 34 میلیون دلاری و حدود 40 پرسنل آمریکایی داشت.
در سال 2021، این 3 عامل سابق با وزارت دادگستری ایالات متحده قرارداد تعقیب قضایی منعقد و اعتراف کردند که بدون کسب مجوز دولت ایالات متحده به شبکههای رایانهای ایالات متحده هک و ابزار و خدمات صادر کردهاند.
برای اجتناب از پیگرد قانونی، آنها موافقت کردند که در طول 3 سال 1.69 میلیون دلار بپردازند و دیگر هرگز به دنبال مجوزهای امنیتی ایالات متحده نباشند.
علاوه بر نقض قوانین امنیت سایبری ایالات متحده، وکلای حثلول عنوان کردند که این شرکت و عوامل سابق به جنایات علیه بشریت کمک کردهاند.
دیوید گرین (David Greene)، مدیر آزادیهای مدنی بنیاد مرز الکترونیک، یکی از گروههای نماینده حثلول، گفت:
«با تجاوز اقتدارگرایی به سراسر جهان، ما باید بیش از هر زمان دیگری در محافظت از مدافعان حقوق بشر در برابر تهدیدات امنیت دیجیتال آنها هوشیار باشیم. شرکتهایی که از نرمافزارهای جاسوسی به نمایندگی از دولتهای سرکوبگر استفاده میکنند باید در قبال نقض حقوق بشر در نتیجه پاسخگو باشند.»