شبیه سازی حس لامسه در واقعیت مجازی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ سامانههای واقعیت مجازی امروزی میتوانند تجربیات بصری زیبایی را برای کاربران فراهم کنند؛ اما نمونههای بسیار کمی هستند که امکان لمس اشیا و داشتن حس را در این محیط فراهم میآورند و حتی این نمونهها نیز بسیار سنگین و بزرگ هستند. محققان دانشگاه کارنگی ملون به تازگی دستگاهی را ایجاد کردهاند که به واسطه چند سیم به دست و انگشتان کاربر متصل شده، حس لامسه و تماس با اشیا سنگین را شبیهسازی میکنند.
برای مثال با قفل کردن سیمها زمانی که کاربر به یک دیوار مجازی نزدیک میشود، دستگاه حس لمس آن را شبیهسازی میکند. به طور مشابه امکان لمس اشیایی مانند مجسمهها و سختی آنها را نیز فراهم میآورد. به علاوه دست دادن در فضای مجازی نیز به کمک این ابزار ممکن شده است.
کثی فانگ (Cathy Fang)، یکی از پژوهشگران دانشگاه کارنگی ملون گفت:
دستگاه مذکور روی شانه نصب شده و برای کاهش وزن از رشته سیمهایی استفاده شده است که مستقیماً به انگشتان متصل میگردند. این مسئله هزینه تولید و انرژی مورد نیاز را کاهش میدهد.
کریس هریسون (Chris Harrison)، استاد موسسه تعامل انسان و رایانه کارنگی ملون گفت:
عناصری مانند دیوار، مبل و شخصیتهای مجازی برای ایجاد دنیاهای مجازی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. از طرفی ابزارهای واقعیت مجازی امروزی کاری بیشتر از کنترل لرزش دست انجام نمیدهند؛ اما در روش جدید شبیهسازی بازخورد لمسی واقعیتری انجام گرفته است.
فانگ ادامه داد:
من فکر میکنم این تجربه کاربر را شگفتزده خواهد کرد. به خصوص زمانی که با یک نرده مواجه شده و میتواند دست را به دور آن حلقه کرده یا به طور کامل جزئیات یک مجسمه را درک کند.
در گذشته نیز گروههای مختلف پژوهشگران از رشته سیمها برای ایجاد حس بازخورد لمسی در واقعیت مجازی استفاده کرده بودند؛ اما آنها برای کنترل سیمها از موتورهای مختلف استفاده میکردند؛ اما پژوهشگران کارنگی ملون به دنبال ایجاد دستگاهی مقرون به صرفه و سبک بودند که کاربر بتواند آن را به تن کند.
محققان به جای موتور از دستگاه منقبض کننده (Retractor) بهره گرفتند که میتواند رشتهها را محکم نگهداشته و کنترل کند. این ابزار برخلاف موتورها از انرژی بسیار کمتری استفاده میکنند. آنها در نهایت تصمیم گرفتند به هر یک از انگشتان، کف و مچ دست یک رشته سیم متصل کنند؛ زیرا بهترین تجربه را ارائه میدهد. در هدست واقعیت مجازی محققان یک حسگر «لیپ موشن» (Leap Mption) وجود دارد که برای ردیابی حرکات دست و انگشتان استفاده میشود؛ بنابراین زمانی که کاربر به یک شی مانند دیوار نزدیک میشود منقبض کننده با توجه به شرایط و حالت دست مخاطب فشار وارد بر سیمها را تغییر داده، حس لامسه به وجود میآورد.
محققان شرح دادند که دستگاه تنها 200 گرم وزن دارد و هزینه تولید آن کمتر از 50 دلار است.
فنگ شرح داد از ابزار یاد شده میتوان در بازیهای واقعیت مجازی، تجربیات تعاملی با اشیا، بازدید مجازی از موزهها، فروشگاهها و حتی شرکت در جلسات اداری استفاده کرد.