about-3 back-contact back-deep eitaa کانال روبیکاخبرگزاری سایبربان
مطالب پربازدید
ادعای
1403/12/06 - 20:15- تروریسم سایبری

ادعای مؤسسه صهیونیستی آلما درباره واحد ۳۰۰ سازمان جنگ الکترونیک؛ پروپاگاندایی برای توجیه تجاوزات سایبری رژیم

مؤسسه تحقیقاتی اسرائیلی آلما در مقاله‌ای ادعا کرد که برخی یگان‌های ایران از جمله واحد 300 درگیر کمک‌های نظامی برای احیای حزب‌الله هستند.

مقاله
1403/12/23 - 15:23- ایران

مقاله اندیشکده هندی درباره گروه هکری سایبر اونجرز

سایت هندی متخصص در زمینه سایبر به نام «TheSecMaster» مقاله‌ای جدید درمورد گروه هکری انتقام‌جویان سایبری منتشر کرد.

یک
1403/11/17 - 09:27- تروریسم سایبری

یک اندیشکده آمریکایی حملات سایبری منتسب به ایران را اغراق‌آمیز توصیف کرد

اندیشکده FDD ادعا کرد که ایران اغلب یک بازیگر سایبری درجه دوم است که هکرهای آن به طور مرتب از عملیات‌های نفوذ فقط برای تحریک و ایجاد وحشت استفاده می‌کنند.

انتشار شده در تاریخ

رشد بازار خودروهای بی راننده

چالش‌های امنیت سایبری و قانونی پیش روی خودروهای بی راننده ممکن است سرعت توسعه و گسترش آن‌ها را کاهش دهند.

به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، به نقل از «theinnovationenterprise»؛ بر اساس گزارش شرکت ریسرچ اند مارکت (Research and Markets)، ارزش بازار جهانی خودروهای بی راننده در سال ۲۰۱۷، 4.74 میلیارد دلار بود؛ اما این انتظار وجود دارد که عدد یاد شده تا سال 2023 به 30 میلیارد دلار افزایش پیدا کند. این مسئله نرخ رشد مرکب سالانه‌ی 36 درصد را نشان می‌دهد.

در متن گزارش مذکور آمده است، تقاضا برای توسعه‌ی خودروهای بی راننده با توجه به مسائلی مانند افزایش بهره‌وری مصرف سوخت، کاهش گازهای گلخانه‌ای و افزایش ایمنی وسایل نقلیه در حال افزایش است. این عوامل باعث شده‌اند تا تعدادی از بزرگ‌ترین شرکت‌های فناوری مانند گوگل، اپل و اوبر به منظور دستیابی به اولین نمونه‌ی کاملاً کاربردی و ایمن با یکدیگر به رقابت بپردازند.

از طرفی بیان شده است، با کاهش خطای انسانی، مانند خستگی و استرس راننده، از عوامل دیگری هستند که شرکت‌ها را به سمت توسعه وسایل نقلیه خودمختار سوق می‌دهند.

با وجود این در سال 2018، حوادثی رخ داد که مشکلاتی را در مسیر توسعه‌ی فناوری یاد شده ایجاد کرد. برای مثال می‌تواند به کشته شدن یک عابر پیاده در زمان آزمایش خودروهای بی راننده اوبر اشاره کرد. همین مسئله باعث شد تا سنجش این دستاوردها متوقف شود.

در ماه سپتامبر 2018 نیز خودروی خودمختار شرکت اپل در حالی که راننده‌ای پشت فرمان آن قرار داشت، تصادف شدیدی را تجربه کرد. تعدادی از تحلیلگران با توجه به حوادث یاد شده، نسبت به عقب افتادن و کند شدن سرعت توسعه‌ی فناوری‌های خودمختار ابراز نگرانی کرده‌اند.

در بخش دیگری از گزارش یاد شده آمده است:

یکی از محدودیت‌های اصلی رشد خودروهای بی راننده، خطر بالای مسائل امنیت سایبری و چالش‌های قانونی پیش رو است؛ زیرا امکان هک شدن نرم‌افزار و سو استفاده از خودرو وجود دارد.

تازه ترین ها
کلاهبرداری
1404/02/14 - 12:22- هوش مصنوعي

کلاهبرداری در صرافی بایننس

کلاهبرداران هوش مصنوعی، بایننس را با هک چهره هدف قرار می‌دهند.

کدنویسی
1404/02/14 - 12:02- هوش مصنوعي

کدنویسی مایکروسافت توسط هوش مصنوعی

مایکروسافت اعلام کرد که هوش مصنوعی تقریباً یک‌سوم کدهای این شرکت را می‌نویسد.

متهم
1404/02/14 - 11:20- جرم سایبری

متهم شدن پاکستان به حملات سایبری علیه هند

کارشناسان هندی ادعا کردند که پاکستان برخی حملات سایبری از جمله حمله به وب‌سایت‌های مرتبط با کودکان را علیه این کشور انجام داده است.

مطالب مرتبط

در این بخش مطالبی که از نظر دسته بندی و تگ بندی مرتبط با محتوای جاری می باشند نمایش داده می‌شوند.