تهدیدات سایبری و تمهیدات امنیتی ایالات متحده آمریکا
در جهان امروز، امنیت سایبری، در رأس مذاکرات دیپلماتیک و برنامهریزی عملیاتی برای مناقشات آینده قرار گرفته و تهدیدات این عرصه، با شتاب گرفتن روند دیجیتالسازی کشورها، شتابی دوچندان یافته است. از همین روی، مسئله امنیت و قدرت در فضای مجازی، به یکی از بزرگترین دغدغههای ایالات متحد، بدل شده است.
نتایج منتشرشده ازسوی هیئت علوم دفاعی آمریکا، بیانگر پیشی گرفتن قدرت تهاجمی برخی کشورها، از توان دفاعی آمریکا در فضای سایبری هستند. بسیاری از کارشناسان بر این باوراند که این رویه، دستکم طی 5، تا 10 سال آینده، ادامه خواهد داشت. بیشتر صاحبنظران امنیت سایبری آمریکا، با درنظر گرفتن این حقیقت، بازنگری و اعمال برخی تغییرات را در راهبرد امنیت سایبری این کشور، امری ضروری و الزامی میدانند.
جیمز میلر (James Miller)، مشاور پیشین سیاسی وزارت دفاع آمریکا و سرپرست کنونی آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جان هاپکینز (Johns Hopkins University) امسال ریاست مشترک یک طرح تحقیقاتی را در زمینه بازدارندگی سایبری برعهده داشته است. این پژوهش، بهطور کلی، خطرات بیشمار موجود را در فضای سایبری، برای ارتش آمریکا و جامعه جهانی برجسته کرد.
میلر بهتازگی در مصاحبهای گفت: «هزاران حمله سایبری به ایالات متحد ازجمله تهاجم به دستگاههای وال استریت ازسوی هکرهای ایرانی، هک شرکت سونی بهوسیله کره شمالی، یورشهای سایبری ناقض مالکیت معنوی چین و تأثیرگذاری روسیه را بر انتخابات ریاستجمهوری آمریکا ازطریق فضای مجازی، میتوان حاصل آسیبپذیریهای ناشی از یک نقصان راهبردی شاخص دانست. قطعا تداوم این چالش، اقتصاد و ارتباطات را با نابهسامانی روبهرو میکند. وی همچنین تدوین برنامه درازمدت بازدارندگی سایبری را بهصورت جداگانه، برای هریک از بازیگران فعال در این حوزه، امری ضروری خواند. این بازدارندگی ممکن است محصول بهکارگیری طیف وسیعی از ابزارهای تهاجم سایبری و سایر راهکارهای سیاست خارجی باشد.
وی در ادامه، با اشاره به بسط و گسترش استفاده رسمی نیروهای مسلح، صنایع و زیرساختهای حیاتی ایالات متحد، از اینترنت اشیا، خطرات و آسیبپذیریهای پرشمار این فنآوری را برشمرد. میلر و بسیاری از کارشناسان این پهنه، معتقداند که کیفیت و کمیت آسیبپذیریها، رو به وخامت هستند و این روند، تا هنگامی که تدبیری جدی برای این چالش بزرگ اندیشیده نشود، ادامه خواهد یافت. بنابراین از دیدگاه متخصصان امنیت سایبری، تلاشهای پیوسته در زمینه نگهبانی از فضای مجازی، اموری ضروری بهشمار میروند.
جیمز میلر، در پایان سخنان خود، اجرای 3 اقدام اساسی را بهمنظور افزایش بازدارندگی سایبری، برای کاخ سفید الزامی دانست:
1. اولویتبندی و سرمایهگذاری در انعطافپذیری دستگاههای تهاجم هستهای و سامانههای دوربرد متعارف.
2. توجه جدی به زیرساختهای حیاتی و حفظ آستانه امنیتبخشی، بهطوری که گروههای تروریستی و قدرتهای کوچکتر (مانند کره شمالی) نتوانند کشور را با حملات سایبری، درمعرض خطر قرار دهند.
3. توسعه یک برنامه آموزشی مدون، برای هدایت و شکلدهی واکنشهای پدافندی به تهدیدات و یورشهای سایبری.
تحلیل رسانهای
رشد فزاینده فضای مجازی، امنیت سایبری را به یکی از اولویتهای اصلی دولتها تبدیل کرده است. این مسئله، بهویژه در کشورهای پیشرفته و توسعهیافتهای مانند آمریکا، اهمیت خاصی دارد؛ چراکه در عرصه سایبری، اینگونه کشورها، لقمه چربتری برای هکرها و مهاجمان سایبری محسوب میشوند. آنچه به نگرانی مسئولان سایبری دامن میزند، گسترش اینترنت اشیا است و در این میان، رسانهها ابزاری مناسب برای آموزش مردم و آشنا ساختن آنان با خطراتی هستند که امنیت رزمگاه سایبری را تهدید میکنند.