تمایل چین برای تغییر آینده جهانی هوش مصنوعی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ دانشمندان، محققان صنعتی و کارشناسان دولتی در ماه نوامبر سال گذشته در پکن در مورد مسائل سیاسی هوش مصنوعی به بحث و گفتگو پرداختند. سندی که اخیراً در چین منتشرشده است، نشاندهنده تفکر دقیق کارشناسان این کشور در مورد تأثیر بالقوه این فناوری است. بر اساس این سند، همراه با برنامه استراتژیک دولت چین برای هوش مصنوعی، چین قصد دارد نقش مهمی در تنظیم استانداردهای فنی برای پیشبرد هوش مصنوعی ایفا کند.
مقامات دولتی بر این باورند که شرکتهای چینی باید از این استانداردها پیروی كنند و گسترش این فناوری در سطح جهانی، به روند چین در این فناوری كمك میشود. درواقع، شرکتهای بزرگ چینی از جمله Tencent و Alibaba، بهسرعت در حال ارائه قابلیتهای هوش مصنوعی در محاسبات ابری و فروش این خدمات در خارج از کشور هستند.
جفری دینگ (Jeffrey Ding)، دانشجوی موسسه آینده بشریت در دانشگاه آکسفورد که صنعت هوش مصنوعی نوظهور چین را بررسی و گزارش را ترجمه کرده است، گفت: «دولت چین استانداردسازی را نهتنها بهعنوان راهی برای رقابت میان شرکتهای خود، بلکه بهعنوان راهی برای پیروی از پیگیری و تنظیم سرعت میداند. بر اساس طرح دولتی، نحوه تأثیر سازمانهای استاندارد ایالاتمتحده بر توسعه اینترنت، تمایل آنها برای جلوگیری از موضوع یکسان در زمینه هوش مصنوعی را نشان میدهد.»
مقامات چینی معتقدند که صنعت پررونق هوش مصنوعی در چین و سرمایهگذاری عظیم دولتی در این فناوری، باعث ترس ایالاتمتحده و دیگر نقاط کشور شده است و آنها بر این باورند که چین در فناوری بنیادین بهعنوان یکی از مهمترین رقبا محسوب میشود. در حقیقت این امر شاید برای هر دو کشور چین و آمریکا به نفع هوش مصنوعی باشد؛ اما رقابت بیشتر در مورد تأثیر فناوری در سراسر جهان است.
دینگ اعلام کرد: «من فکر میکنم این اولین منطقه فناوری است که در آن چین فرصت شغلی برای تنظیم قوانین بازی دارد.»
وی همچنین به تجزیهوتحلیل طرح دولت چین در مورد هوش مصنوعی اشاره کرد که در ماه دسامبر گذشته صادر شد. نسخه انگلیسی این طرح در آن زمان تولید شد، اما جزئیاتی کمتر از اصل داشت. تجزیهوتحلیل دینگ نشان میدهد که طرح پیچیدهتر و متنوعتر از موارد پیشبینیشده است.
در این مباحث نمایندگانی از Tencent، یکی از بزرگترین شرکتهای فناوری چینی با تحقیقی برجسته درزمینه هوش مصنوعی و دانشکده اطلاعات چین، موسسهای تحقیقاتی تحت نظارت وزارت صنایع و فناوری اطلاعات دولت، حضور داشتند. موضوعات اصلی مباحث شامل سایر برنامههای ملی هوش مصنوعی (مانند آنچه در دولت اوباما تهیهشده بود)، کاربردهای عملی هوش مصنوعی، زمینههای تحقیقاتی نوظهور، چالشهای حریم خصوصی، تعصب و سلاحهای مستقل میباشد.
به گفته کارشناسان دولتی، بحث درباره حریم خصوصی آشکار است. این سند رویکردهای حفظ حریم خصوصی کشورهای مختلف را موردبررسی قرار داده و نگرشها و سیاستهای متغیر در چین را توصیف میکند. قانون تصویبشده توسط کنگره ملی مردم در سال 2016 برخی مقررات را برای استفاده از اطلاعات شخصی در شرکتها فراهم میکند. از سوی دیگر، دولت برای به اشتراک اطلاعات شخصی مانند عکسهای ID با شرکتهای فناوری تمایل دارد.
بر اساس تجزیه تحلیل دینگ، صنعت نوظهور هوش مصنوعی در چین چگونگی استفاده از فناوری بیشتر را بهطور دقیق موردبررسی قرار میدهد.
دینگ اظهار داشت: «جالبترین چیز، عمق تفکر، وسعت تفکر، از سیاستگذاران، مؤسسات تحقیقاتی و شرکتهای فناوری است. این خیلی بیشتر از چیزی است که من انتظار داشتم.»