تلگرام برای سرگرمی ایرانیها
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ رئیس مرکز فناوری اطلاعات وزارت ارشاد بابیان اینکه بیش از ۶۰ درصد کاربران ایرانی تلگرام، وقت خود را صرف سرگرمی میکنند گفت: بر اساس آمار هر ایرانی بین پنجتا ۹ ساعت وقت خود را در فضای مجازی میگذراند.
مرتضی موسویان در برنامه تیتر امشب شبکه خبر با موضوع سهم فضای مجازی در زندگی واقعی افزود: بر اساس آمار هر ایرانی بین پنجتا 9 ساعت وقت خود را در فضای مجازی میگذراند.
وی تصریح کرد: در جامعه آماری ما که حدود 473 نفر شرکت داشتند این نتایج حاصلشده است.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد تأکید کرد: بر اساس مطالعات انجامشده در یک مرکز تحقیقاتی آمریکایی در حال حاضر متوسط توقف در فضای مجازی 16 روز در ماه است.
وی افزود: در این تحقیقات آمده است تا سال 2025 این آمار افزایش خواهد یافت و نمودار رشد آن بهصورت هندسی است.
موسویان خاطرنشان کرد: آنچه باید افراد در بررسی این آمار مورد ارزیابی قرار دهند پایش استفاده خود از فضای مجازی است.
وی افزود: اگر این تفسیر انجام شود و مشخص شود میانگین زمان افراد در فضای مجازی صرف چهکاری میشود آن زمان است که میتوانیم به تهدید و فرصت حضور در فضای مجازی برسیم.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد گفت: اگر در فضای مجازی به دنبال پاسخ سؤالات خود باشیم این زمان صرف شده مثبت ارزیابی میشود.
وی با اشاره به تلگرام و گذران بیش از 60 درصد کاربران ایرانی به امور سرگرمی در این فضا گفت: بر اساس این تحقیقات مشخصشده است کمتر از 5 درصد افراد وقت خود را صرف امور معارفی در این فضا میکنند.
در ادامه برنامه مهدی سرامی کارشناس فضای مجازی در خصوص آمارهای ارائهشده گفت: آنچه در این آمار میبینیم و قابللمس است نیاز مبرم به وجود یک نظام آماری برای پایش این شاخصهاست.
وی افزود: نسبت به کشورهای دنیا میزان کاربران ما در فضای مجازی بالا است.
سرامی با اشاره به وجود سه لایه کاربری در فضای مجازی تأکید کرد: لایه اول حاکمیتی، لایه دوم مدیریتی و لایه سوم کاربری است.
این کارشناس در ادامه گفت: در بررسیها مشخصشده که یک سری کارها و تنظیم گریهایی در لایه اول موردنیاز است که لایه دوم را مناسبسازی میکند تا کاربران در جامعه از فضای مجازی فرصت محور استفاده کنند.
وی افزود: متأسفانه بررسیها نشان داده است که 60 درصد سرگرمیهای افراد در فضای مجازی مفید نیست.
سرامی با اشاره به وجود تعارضات در فضای مجازی و سیاستگذاریهای انجامشده در این مقوله تصریح کرد: ما یک مشکل ریشهای داریم که منجر به تعارضات در ریشههای فرهنگی میشود از طرفی هم سیاستهای اعمالی که باید از طرف نهادهایی چون وزارت ارتباطات و اپراتورها لحاظ شود وجود ندارد.
منتظر القائم در ارتباط تلفنی در ادامه با برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما گفت: متأسفانه سیاستهای در حال اجرای فضای مجازی از قوانین جهانی و اورجینال آمریکایی پیروی میکند.
این کارشناس فضای مجازی افزود: در کلاسهای درس و دانشگاهها، مراسم مختلف، اتوبوس، هنگام سفر و حتی پشت فرمان مشاهده میشود که همه در حال چک کردن تلگرام خود هستند.
مرتضی موسویان رئیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال هم بابیان اینکه تقریباً تمام امور اداری کشور وابسته به اینترنت است و ما نمیتوانیم پهنای باند اینترنت را هرروز کمتر کنیم ادامه داد: متوسط پهنای باند مورد مصرف مردم در دنیا 21.6 مگابایت است اما در ایران این رقم تنها دو مگابایت است و میتوان بهصراحت گفت ما با جهانیشدن فاصله زیادی داریم.
او افزود: در آینده نزدیک اینترنت مانند برق و آب است و اگر وجود نداشته باشد کارها روی زمین میماند مثل نیازمندیهای بانکی، خدمات پلیس و پیشخوان دولت و غیره، پس باید پهنای باند را بیشتر کرد.
موسویان گفت: اگر دنبال برطرف کردن ضعف هستیم باید غفلتی که سالهاست در رده سنی زیر 15 سال حملهور شده آنهم در وزارت آموزشوپرورش رسیدگی کنیم.
مهدی سرامی کارشناس فضای مجازی دیگر مهمان تیتر امشب بابیان اینکه جنس پهنای باند بسیار مهم است، گفت: بالاترین پهنای باند که از آن کره جنوبی است اما کرهایها به عوارضی که ما مبتلا هستیم دچار نیستند، آیا بچههای آنها به بیماری اینترنت دچارند؟ خیر- این ما هستیم که افت تحصیلی بچههایمان متأثر از اینترنت و فضای مجازی بسیار محسوس است.
او افزود: بچههای ما خنگ نیستند اما ذهنشان بهقدری پرشده که دیگر انگیزهای برای فراگیری درسهایی که از اطلاعات و معلومات فضای مجازی پایینتر است را ندارند.
سرامی گفت: در کره جنوبی به علت راهاندازی شبکه ملی اطلاعات توانسته مدیریت بالایی داشته باشد و جنس پهنای باند وارداتی خود را یا کاهش دهد و یا کنترل دقیقتری داشته باشد.
او ادامه داد: اگر پهنای باند، داخلی باشد سیاستهای ملی هم بیشتر و بهتر اعمال میشود که این موضوع باید توسط متخصصان امر پایش شود.
موسویان در پاسخ او چنین گفت که جنس پهنای باند فنی مطرح نیست بلکه محتوا مدنظر است و این مهم نیز توسط بخش اجرایی در حال بررسی است.
سرامی در سؤالی از موسویان پرسید: چرا برای اپراتورهای داخلی سیاستهای داخلی و ملی تدوین نمیشود؟
موسویان گفت: این امر در حال بررسی است و بهزودی تدوین و نهایی و انجام خواهد شد.
سرامی تصریح کرد: مسئلهای که مطرح است اینکه نباید در بالادست آب را گلآلود کنیم و بعد بگوییم فیلتری خواهیم گذاشت و حلش خواهیم کرد، کشورهای پیشرفته از اول پهنای باند را فرصت محور تولید میکنند تا در پاییندست فرصت محور مصرف شود.
موسویان در پاسخ گفت: بر اساس تربیت صحیح در کره جنوبی، مردم بهتدریج بهجای رسیدن به افراد و والدین میدانند باید قوانین را رعایت کنند اما در ایران چنین ضوابط خانوادگیای شکل نگرفته است.
سرامی پاسخ داد: مردم ما بهمراتب نسبت به آنها باتربیتتر و بافرهنگترند اما چرا درست مصرف کردن را نمیدانند؟ زیرا در جنس پهنای باندی که در معماری کشورمان تزریق میشود مشکل اساسی وجود دارد و نتیجه اعمال خواستههای خارجیها به مردم ایران است.
موسویان پاسخ داد: اگر پهنای باند توسط دیتا سرورهای داخلی به مردم رسانده شود خارجی محسوب نمیشود.
او گفت: ما باید در فضای مدیریتی داخلی خودمان، فضایی امن و ارزانقیمت فراهم کنیم تا مصرفکننده بتواند بهراحتی و با امنیت بیشتر به جستجوی محتوای موردنظرشان بپردازند، هرچه این فضاها بیشتر شود، سهم مصرف و بازده مثبت از شش تا 9 ساعت مصرف روزانه بیشتر خواهد شد.
سرامی گفت: کشورهای پیشرفته و دارای شبکه ملی اطلاعات امثال امریکا و چین و تا حدودی فرانسه و انگلیس با ایجاد تعرفه ترجیحی، مشوقهای مالی را برای اپراتورهای ملی خودشان ایجاد کردهاند اما در ایران باوجود تصویب چنین تعرفهای آنهم چهار سال پیش، هنوز شاهد اجرای این تعرفه نیستیم.
منتظرالقائم در ارتباط تلفنی دیگری گفت: باید اینترنت ناپاکی که در دست مصرفکننده است را به اینترنت پاک و ارزان به همراه پهنای باند بیشتر و داخلی تبدیل کنیم چرا پهنای باند رایگان نصیب نرم افزارهای OTT که بهمراتب نسبت به تلگرام از باگ کمتری برخوردارند تعلق نمیگیرد.
او ادامه داد: ما هنوز نمیتوانیم صداوسیمای خود را با پهنای باند بیشتر به مردم انتقال دهیم و هنوز وابسته اینترنت کثیف آمریکایی هستیم.
رئیس مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال بابیان اینکه در حال حاضر 52 شبکه اجتماعی داخلی فعال داریم گفت: برای ترویج چنین بسترهایی نیازمند زیرساختهای مناسب بهتری هستیم.
موسویان افزود: برای هر یکمیلیون مصرفکننده نیازمند 100 سرور هستیم که فراهم کردن این میزان، کار آسانی نیست.
سرامی بابیان اینکه سیاستهای اعلامی دولت از تبعات فرهنگی نامطلوبی برخوردار است گفت: آنچه مردم میخواهند، فضای مجازی و اینترنت ارزان، امن و با پهنای باند بیشتری است.
او در پایان گفت: انتظار میرود مسئولان مربوطه از گروه آموزش مجلس علت افت درسی دانش آموزان را طلب کنند تا در راستای بهبود این عارضه در آینده گامهای مؤثری برداشته شود.