تعبیر رسانههای غربی از قدرت نرم ایران
به گزارش واحد بینالملل سایبربان؛ برخی کارشناسان غربی معتقدند با وجود برتریهای آمریکا در فضای نظامی، ایران از تاکتیکهای نامتقارن نظیر قدرت نرم خود، به عنوان بخشی از راهبرد تهران، علیه منافع ایالاتمتحده، استفاده میکند و در این مسیر نیز به موفقیتهایی دست یافته است. این کارشناسان در یادداشتهای متفاوتی، جمهوری اسلامی ایران را متهم میکنند که با به راه انداختن یک جنگ نرم علیه غرب و خصوصاً آمریکا، نه تنها به اهداف داخلی انقلاب خود دست یافته است، بلکه حتی غرب را نیز در عرصه بینالمللی به زانو درآورده است و تقریباً به هر آنچه از توافق هستهای میخواسته، دست یافته است. در یکی از جدیدترین مطالبی که دراینباره توسط مرکز مطالعات گیت استون (Gatestone) منتشر شده آمده است:
«بسیاری از کشورهای جهان، بر خلاف آنچه که میتوان از یک ایران واقعی تصور کرد، با این کشور، به عنوان یک دولت مردمی برخورد میکنند و با ایران تعامل دارند. در حال حاضر، ایران از یک قدرت نرم تهاجمی رسانهای، علیه ایالاتمتحده استفاده میکند. تهران معتقد است که موفقیتهای قابل توجهی را در این عرصه به دست آورده، موضوعی که در عمل، ایران به آن دست یافته است. ایران در قالب یک توافق هستهای که از بعد فنی، اصلاً توافق محسوب نمیشود، در حقیقت به همه چیز دست یافته است.
ایران در این مدت، علاوه بر دستیابی به سامانههای مالی آمریکا، موفق به فروش آبسنگین به آمریکا شده و علاوه بر آن، امکان افزایش تحریمهای بینالمللی علیه ایران به خاطر آزمایشهای موشکی این کشور نیز از بین رفته است. ایران، تمامی امتیازاتی را که از این طریق به دست آورده، مرهون به کار گیری قدرت نرم و استفاده به موقع از تاکتیکهای آن است.
البته ایران نیز در این میان، آمریکا را متهم به استفاده از ابزاری نظیر فیس بوک، یوتیوب و توییتر علیه این کشور کرده است. با توجه به این شرایط، امتیاز بعدی که ایران از آمریکا در این زمینه خواهد گرفت، سکوت آمریکا در تمامی زمینهها و اجازه رشد ایران در هر آنچه خواهد بود که دلش میخواهد.
ایران همچنین از روایت این جنگ نرم به رهبری آمریکا، برای سازماندهی کردن و کنترل هر چه بیشتر شهروندان ایرانی استفاده میکند. دولتمردان ایرانی، بهتازگی نیروی شبهنظامی بسیج را به مدارس ابتدایی نفوذ داده تا از همان ابتدا، ارزشهای انقلاب را به دانش آموزان خردسال خود آموزش دهند. ایران بهتازگی اقدام به راهاندازی یک شبکه خبری دولتی به نام اطلس کرده است که کاملاً مدلی شبیه سازی شده از شبکه الجزیره قطر است. ایران امیدوار است تا این شبکه جدید خبری، از نفوذ تفکرات آزادیخواهانه نظیر "بهار عربی" به داخل کشورش جلوگیری نماید.»
شاید بتوان انتشار چنین مقالاتی را به نوعی فرار به جلوی مقامات غربی قلمداد کرد. استفاده از شبکههای اجتماعی، صرفنظر از موفقیت یا عدم موفقیت آنها در پیشبرد اهداف موردنظر، یکی از راهبردهای اصلی غربیها قلمداد میشود. گسترش شایعات، انتشار شبهات در زمینههای مختلف، ایجاد تشکیک و تردید در اذهان عمومی و تلاش برای سلب اعتماد مردمی از تصمیمات دولتها، از راهبردهایی است که کشورهایی نظیر آمریکا از آنها، به کرات در کشورهای دیگر استفاده کردهاند. شبکههای خبری وابسته به دولتهای غربی از جمله آمریکا نیز، ضمن آنکه تلاش میکنند تا در این میان خود را کاملاً بیطرف نشان دهند، اما موذیانه در پی پیشبرد اهداف خود هستند.
حال به نظر میرسد انتشار چنین گزارشهایی و واردکردن اتهاماتی به جمهوری اسلامی که خود در اجرای آنها سالها تجربه دارند، تلاشی برای فرافکنی در فضای کنونی است و شاید انتشار تنها بخشی از اسناد فعالیتهای مخرب غربیها در کشورهایی که قربانی چنین سیاستهای خصمانهای هستند، سبب شود تا اتهام زنندگان، اندکی وادار به عقبنشینی در این عرصه شوند. آمریکا و اندیشمندان غربی، در حالی ایران را به راهاندازی جنگ ادراکی علیه غرب متهم میکنند که هنوز این کشور، نتوانسته رد پای خود در عملیات مخرب استاکس نت را از اذهان عمومی جهان پاک کند، عملیاتی که تنها به حمله استاکس نت ختم نشد و آمریکا هنوز هم در مواقع لزوم از آن بهرهبرداری میکند.