با ۳۹ ایرانی فعال در سیلیکون ولی آشنا شوید (قسمت اول)
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ روابط ایران و آمریکا در سالهای گذشته هیچگاه بهسمت همکاری حرکت نکرده است؛ اما با این حال، ایرانی - آمریکاییها از میان خصومتها سر برآوردهاند. چگونگی دستیابی آنان به این مهم نه تنها برای نسل جدید نوآوران، بلکه برای سیاستگذاران، فعالان مهاجرت و هرکسی که خواهان درک رابطه ایالات متحده و کشورهای دیگر است، میتواند سرمشق باشد.
نسل خسروشاهی پس از انقلاب سال ۵۷، به آمریکا مهاجرت کردند. فرهاد محیط مهاجر دیگری است که در سال ۵۷ و در سن ۹ سالگی، ایران را ترک کرد. او بعدها BizRate، Shopzilla و Flipagram را بنیانگذاری کرد. پدر وی پزشک و مدیر تنظیم خانواده کل تهران بود. محیط میگوید: «آنها کسانی نبودند که با ثروتهایشان از مرز رد شوند.». با این حال بیشتر آنها توانستند یک زندگی آبرومندانه و متوسط در آمریکا برای خود دستوپا کنند. «بسیاری از افرادی که در آن زمان ایران را ترک کردند، قبل از آن هم میتوانستند کشور را ترک کنند و بیشتر آنان تحصیل کرده بودند».
فرزندان این مهاجران در جهت ریاضیات و علوم حرکت کردند و به سمت رایانه و دره سیلیکون کشیده شدند. برای موجی از ایرانیان مثل خسروشاهی، تشویق بقیه مهاجران، کار بسیار دشواری بود زیرا تعداد بسیار کمی موقعیتی داشتند که دیگران را تحت تاثیر خود قرار میداد.
اما به محض موفق شدن بعضی از اعضای خانواده، سایر اعضا نیز تشویق شدند. «پسرعموهای من واقعا در موفقیت من نقشی کلیدی داشتند،». این جمله امیر خسروشاهی است که نه فقط به دارا خسروشاهی بلکه به برادر دارا یعنیکاوه و پسرعمههای دوقلویش، علی و هادی پرتوی اشاره میکند. آنها اولین سرمایهگذاران استارتاپ Nervanaبودند، استارتاپی که بعدها به اینتل فروخته شد. « آنها مرا در روند ایجاد یک کسب و کار راهنمایی کردند».

بیایید به داستان آرش فردوسی، همبنیانگذار دراپباکس (Dropbox) بپردازیم. آرش فردوسی در کانزاس و از والدین مهاجر ایرانی متولد شد. وقتی که در MIT مشغول به تحصیل بود، طی یک دوره تابستانی کارورزی با پرتوی ملاقات کرد. پرتوی از وی خوشش آمد و وقتی فردوسی MIT را برای راهاندازی دراپباکس ترک کرد، به او مقداری سرمایه اولیه پیشنهاد داده و توصیههای زیادی هم برای او داشت. وقتی فردوسی به همراه همکارش درو هیوستون(Drew Houston) دراپباکس را برای جمعی از سرمایهگذاران احتمالی توضیح میداد، با پژمان نوزاد آشنا شد. نوزاد در استارتاپهایی همچون Doordash وشرکت دراپباکس سرمایهگذاری کرده است.
فردوسی میگوید: «به محض اینکه ارائه ما تمام شد، پژمان به سمت ما دوید و با من به فارسی شروع به صحبت کرد. او بسیار هیجان زده بود، هم برای ایدهمان و هم برای اینکه من ایرانی بودم.» نوزاد قبلاً یک تاجر فرش و قالی بود که به یک سرمایهگذار در دایره فناوری ایرانی-آمریکاییها مبدل شده بود. برای سالیان سال، نوزاد یک صبحانه ایرانی در روزهای جمعه و در پالو آلتو تدارک میدید
. برنامه صبحانه وی چنان محبوب شد که نسخههای مشابه آن هماکنون در سانفرانسیسکو، منلو پارک، اورنج کانتی، ونکوور، بارسلونا و لندن برگزار میشود. او از سرمایهگذاران اولیه در تعدادی از شرکتهای موفق فناوری با بنیانگذاران ایرانی- آمریکایی مانند Aquantia،SoundHound و AppLovin است. بعد از ملاقات با فردوسی، وی در دراپباکس سرمایهگذاری میکند.
نوزاد میگوید:
وقتی که من به کارآفرینان نگاه میکنم، دنبال بخشی از خودم در تمامی این مردم میگردم، و اگر آن را پیدا کنم به سرعت ارتباط برقرار میکنم. وقتی شما ایرانی باشید و ما درباره غذا، داستان زندگی و فرهنگ با هم صحبت کنیم، مانند آهنربا جذب هم میشویم.
پیروز پرورنده، مدیر عامل اجرایی Aquantia و بنیانگذار پروژه غیرانتفاعی مشارکتهای ایرانی - آمریکایی است. تعدادی از وکلای ایرانی - آمریکایی میگویند: «برای وارد شدن به حوزه قانون باید ابتدا تسلط کاملی به زبان انگلیسی داشت که نسل اول مهاجران فاقد آن بودند. آنها به طور طبیعی به سمت مواردی که نیاز به تسلط بر زبان نداشتند، مانند ریاضیات و علوم، کشیده شدند. اما حال نسل دوم فرصتهای بسیار بیشتری برای غنیمت شمردن در اختیار دارد.
در ادامهی این مقاله، لیستی از مهمترین بنیانگذاران، مدیران اجرایی و سرمایهگذاران ایرانی فعال در سیلیکون ولی را مشاهده میکنید. این لیست بر اساس حروف الفبا مرتب شده است.
آلفابت/گوگل
سالار کمانگر ، عضو مدیریت اجرایی آلفابت، مدیرعامل سابق یوتیوب

کمانگر نهمین کارمند استخدام شده در گوگل بوده و نقشهای زیادی را در دوران کاری خود برعهده داشته است. وی نزد بنیانگذاران گوگل، لری پیج و سرگئی برین، دارای ارزش بالایی است.
فرزاد خسروشاهی، مسئول مهندسی، Area 120

فرزاد یکی از پسرعموهای دارا خسروشاهی است که در کارگاه جدید گوگل برای محصولات آزمایشی کار میکند. از او به عنوان خالق Google Sheets یاد میکنند.
پریسا تبریز، مسئول مهندسی

پریسا تبریز زمانی به عنوان «شاهزاده امنیت» شناخته میشد. او قبلاً عضو سرویس دیجیتال ایالات متحده بودهاست.
آمازون
بابک پرویز، معاون و مدیر تیم تحقیقاتی Grand Challenge

بابک پرویز نسخه آمازونی مرکز تحقیقات بلندمدت گوگل (گوگل X) را اداره میکند. او کارمند سابق گوگل و خالقGoogle Glass است.
AppLovin
آدام فروغی

AppLovin به توسعهدهندگان بازیهای موبایل کمک میکند تا مخاطبین خود را پیدا کرده و از بازیهایشان کسب درآمد کنند. AppLovin به تازگی به ارزش ۲ میلیارد دلاری رسیده و فروغی انتظار دارد تا سهام شرکت خود را طی ۱۸ الی ۲۴ ماه آتی به صورت عمومی عرضه کند.
Aquantia
فرج اعلایی، مدیرعامل
رامین فرجاد، همبنیانگذار، معاونت ارشد تحقیقات و توسعه
پیروز پرورنده، مدیر عامل اجرایی

Aquantia یک شرکت تولید نیمههادی است که روی شبکههای پرسرعت تمرکز دارد. این شرکت در سال ۲۰۰۴ بنیانگذاری شده و فرج اعلایی سهام شرکت را در سال ۲۰۱۷ به طور عمومی عرضه کرد. ارزش بازار آکوانتیا، حدود ۴۰۰ میلیون دلار است.