ایران مجهز به پیشرفتهترین سیستم فیلترینگ اینترنت دنیا است
به گزارش کارگروه امنیت سایبربان؛ مایکل هال، رئیس شرکت سایفون، جدیداً اظهار کرده که پیشازاین، چین صاحب پیشرفتهترین سیستم فیلترینگ اینترنت دنیا بود؛ اما تجربهی شرکت سایفون گویای آن است که ایران دارای قویترین و پیشرفتهترین سیستم فیلترینگ اینترنت دنیا است. او همچنین بیان کرد که ایران مردم خیلی باهوشی دارد که به مقابله با افراد باهوش شرکت سایفون میپردازند.
فیلترینگ اینترنت یا پالایش در اینترنت به مفهوم جلوگیری از انتشار محتوای مجرمانه در فضای مجازی است. این واژه رابطهی نزدیکی با مفاهیمی چون حق آزادی بیان، حق آزادی اطلاعات و همچنین مسئولیت ناشی از آزادی بیان دارد. به این مفهوم که هر فرد در دریافت اطلاعات و بیان آنها میتواند آزادی داشته باشد، اما این آزادی نباید به مفهوم سلب مسئولیت ناشی از آزادی و توجه نکردن به پیامدهای ناشی از آن باشد.
رئیس شرکت سایفون اعلام کرد که بر اساس تجربیات این شرکت، ایران مجهز به پیشرفتهترین سیستم فیلترینگ اینترنت دنیا است. بههرحال ممکن است برخی از افراد به گفتههای او در مورد قدرت سیستم فیلترینگ ایران اعتماد نداشته باشند. اما گفتههای او احتمالاً مقامهای وزارت ارتباطات ایران را خشنود میکند؛ زیرا نشان میدهد که قدرت سیستم فیلترینگ اینترنت ایران کمتر از کشورهای دیگر نیست.
باوجوداین همچنان برخی از دولتمردان و مقامهای قضایی با وضعیت فعلی سیستم فیلترینگ اینترنت ایران مخالفت میکنند. برخی از آنها عقیده دارند که دولت باید سیستم سختگیرانهتری در فیلترینگ داشته باشد. شاید با این اوصاف در سیاست فعلی فیلترینگ کشور تجدیدنظر شود.
بر اساس گفتههای رئیس شرکت سایفون، در ایران روزانه بین یک و نیم تا دو میلیون کاربر از نرمافزار فیلترشکن سایفون استفاده میکنند. حتی در زمان تشدید سیستم فیلترینگ اینترنت و مسدود شدن برخی از سرویسها این آمار بیشتر نیز میشود. مایکل هال بیان کرد که ایران در سال 2018 پیامرسان تلگرام را فیلتر کرد؛ ازآنپس به مدت دو هفته تعداد کاربران نرمافزار فیلترشکن سایفون در ایران به بیش از 10 میلیون نفر رسید.
او تلاشهای این شرکت برای حفظ اثرگذاری سایفون را به یک جنگ فرسایشی تشبیه کرد؛ هال بیان کرد که برخی از روشهای ایران برای مقابله با فیلترشکنها و از کار انداختن آنها، برای سیستمهای مالی و تجاری ایران آثار منفی به همراه دارد؛ این روشها استفاده از اینترنت را برای کاربران ایران دچار مشکل میکند.
در نتیجه، تشدید فیلترینگ اینترنت در ایران تنها برای مدت محدودی میتواند اعمال شود. این روند بهصورت طبیعی مقداری مقاومت به همراه دارد، اما زیاد به طول نمیانجامد.
زمان بنیانگذاری فیلترشکن سایفون به یک دهه پیش بر میگردد. فیلترشکن سایفون در آزمایشگاه شهروندی یا سیتیزن لب دانشگاه تورنتو کانادا پایهگذاری شد. اکنون پس از یک دهه سایفون به یک شرکت خصوصی تبدیل شده است. شرکت خصوصی سایفون بخشی از بودجه خود را از طریق قردادهایش با بنگاههای خبری بینالمللی مانند بیبیسی تأمین میکند. بخش دیگری از بودجه شرکت سایفون نیز از طریق کمک هزینه دولت آمریکا برای آزادی اینترنت به دست میآید. مایکا هال در رابطه با قراردادهای شرکت سایفون بیان کرد که این شرکت برای شبکههای خبری مخاطب جذب میکند و در ازای آن پول دریافت میکند.
مایکل هال در رابطه با پیشرفتهای سایفون اظهار داشت که 10 سال پیش فکر میکرد زمانی خواهد رسید که دیگر نیازی به سایفون نخواهد بود؛ اما در طی این سالها گسترش فیلترینگ اینترنت و مسدودسازی فضای اینترنتی بهطور چشمگیری گسترش پیدا کرد. این اتفاق نه تنها در جوامع بسته، بلکه در جوامع باز نیز رخ داد و همین امر باعث افزایش تقاضا برای فیلترشکنها شده است.
کشورهای دنیا هر یک به دلایل مختلفی دست به فیلترینگ اینترنت میزنند. برای مثال، برخی از کشورهای غربی سایتهای دانلود غیرقانونی فیلمها و برنامههای تلویزیونی را مسدود میکنند؛ درحالیکه برخی از کشورها مانند ایران دسترسی به سایتهای خبری و شبکههای اجتماعی را مسدود میکنند.
مایکل هال میگوید که شرکت سایفون تابع قوانین کشور کانادا است؛ سایفون بنا بر ماده 19 اعلامیه جهانی حقوق بشر، دسترسی آزاد به اطلاعات را از حقوق همهی مردم دنیا میداند. او گفت زمانی که مردم تصمیم میگیرند به صورت گسترده از فیلترشکن سایفون برای دسترسی به فضای اینترنت استفاده کنند، خودشان تصمیم گرفتهاند که از این ابزار استفاده کنند.
سازندگان فیلترشکن سایفون قبول دارند که این فیلترشکن بهترین ابزار برای خصوصی نگه داشتن رفتوآمد کاربران در فضای اینترنت نیست؛ آنها برای امنیت کامل رفتوآمدهای کاربران در اینترنت نرم افزار تور را پیشنهاد کردند.
رئیس شرکت سایفون گفت آنچه برای ما اهمیت دارد این است که مردم بتوانند راحت و بی دردسر یک برنامه خبری را تماشا کنند. روشهایی که ابزاری مانند تور استفاده میکند موجب میشود که سرعت پخش شبکه خبری بسیار کاهش پیدا کرده و کند و عملاً غیرقابل استفاده شود.