اتهام سایبری تازه، علیه ایران
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ هدر ویلیامز (Heather Williams)، یکی از متخصصان حوزه اطلاعات اخیراً در مصاحبه با ماری لوئیس کلی (Mary Louise Kelly)، یکی از خبرنگاران و گویندگان مشهور شبکه رادیویی ان پی آر (NPR) آمریکا ادعای تلاش ایران برای جاسوسی سایبری از ایالات متحده را مطرح کرده است.
متن مصاحبه یادشده به شرح زیر است:
ماری لوئیس کلی:
ما قصد داریم دقایقی به داستان عجیب مونیکا ویت (Monica Witt) بپردازیم. وی یکی از مأموران اطلاعاتی نیروی هوایی آمریکا بود که در طول هفته گذشته، به جاسوسی از این کشور برای ایران، متهم شد. در حال حاضر، سؤالاتی در مورد تلاشهای ایران برای جاسوسی از ایالات متحده و بهعکس، وجود دارد که آنها را با مهمان بعدی برنامه -که یک متخصص این حوزه است- در میان میگذاریم.
هدر ویلیامز (Heather Williams)، افسر ارشد متخصص در امور ایران در اداره اطلاعات ملی بود. به وی خوش آمد میگوییم.
این داستان را چگونه درک کنیم؟ این اتهامات، با فهم ما از تلاشهای ایران برای هدف قرار دادن آمریکاییان، تناسب دارد؟
هدر ویلیامز:
ما میدانیم که ایران، به طور فعال میکوشد تا افرادی را در داخل ایالات متحده، به ویژه از این جامعه اطلاعاتی، ارتش، یا مکانهای دیگری که ممکن است به آنها دسترسی داشته و برای ایران، ارزشمند باشد، استخدام کند. آن کشور، گاهی اوقات موفق میشود و مونیکا ویت، نمونه خوبی است.
کلی:
این امر، تا چه حد میتواند برای جامعه اطلاعاتی ایران بزرگ و مهم باشد؟
ویلیامز:
من فکر میکنم که حصول اطمینان از اطلاعات منتشر شده در مورد وی، دشوار باشد. مطمئناً با توجه به ظرفیت ویت، به عنوان یک افسر اطلاعاتی، دادههایش ممکن است افراد بسیاری را در معرض خطر و آسیب قرار دهد؛ اما مشخص نیست که دانستههای وی، تا چه حد بر تلاشهای ایالات متحده برای جمعآوری اطلاعات، اثر ماندگار داشته باشد.
کلی:
متهم مدعی شده است که پرونده افسران اطلاعاتی ایالات متحده را که با وی همکاری داشتهاند، جمعآوری و برای هکرهای ایرانی ارسال کرده است. منظور من این است که فقط توضیح دهید این جا چه اتفاقی در حال رخ دادن است.
ویلیامز:
به نظر ساده میرسد. وی اطلاعات افرادی را که در گذشته با آنها همکاری داشته است، در اختیار بازیگران سایبری ایرانی گذاشته است. این اطلاعات، ازدواج، فرزندان، علاقهمندیها و هر دانستنیهایی را که بتواند افراد را به همکاری اطلاعاتی با ایران ترغیب یا مجبور کند، شامل میشود.
کلی:
وی متهم است که با استفاده از اطلاعاتی که در اختیار هکرهای ایرانی قرار داده، به آنها کمک کرده است که به رایانههای همکاران سابقش، نفوذ کنند. به عنوان مثالی از این اهداف میتوان به فیسبوک اشاره کرد.
ویلیامز:
بله. آنچه که هنوز واضح نیست، میزان موفقیت ایرانیان در اجرای عملیات اسپیرفیشینگ یادشده است. بر اساس اعترافات ویت، حملات یادشده، حداقل، در ابتدا، با پیچیدگی چندانی آغاز نشدند. اگر فردی که نمیشناسید، یک ایمیل به همراه پیوست برایتان ارسال کند و از شما بخواهد که پیش از باز کردن آن، آنتیویروس خود را خاموش کنید، قطعاً نباید این کار را انجام دهید.
کلی:
بله. در نگاهی دوباره به این مسئله، حرف شما صحیح است.
ویلیامز:
در حال حاضر، این عملیات اسپیرفیشینگ، در ادامه، بهتر شده است. آنها یادگیری بیشتر در مورد این گروه و جعل هویت افراد درون آن را آغاز کردهاند. اگر دشمن، قادر به دریافت اطلاعات کافی درباره یک شبکه باشد، این عملیات بسیار پیچیده میشود. این امر، تشخیص و تمیز هویت اصلی و جعلی مورد استفاده قرار گرفته از سوی هکرها را دشوار میکند.
کلی:
این پرونده، چه درسی در مورد آرزوهای ایران در جهان سایبری به ما میدهد؟ منظور من این است که ما در سالهای اخیر، درباره فعالیتهای روسیه در شبکههای اجتماعی برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی و سیاستهای آمریکا، سخنان بسیاری شنیدهایم. این تلاش، برای دسترسی به اطلاعات طبقهبندیشده، تا حدودی متفاوت بود. آیا این عملیات، نشانگر حضور ایران در این بازی است؟
ویلیامز:
ایران، قطعاً در حوزه جمعآوری و استفاده اطلاعات، فعال بوده است. این در حالی است که آنها از توان سایبری در نقشهای ستیزهجویانه نیز بهره گیری میکنند. قطعاً میدانیم که ایران، عملیات تهاجمی متعددی علیه آمریکا ترتیب داده است. آنها به اندازه بازیگرانی چون چین و روسیه باتجربه نیستند، اما این بدان معنا نیست که نمیتوانند در اجرای عملیات خود موفق باشند.