ابزار نظارتی اسرائیل : مبارزه با کووید-19 یا نقض حریم خصوصی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ اسرائیل سالها از فناوری جاسوسی سایبری برای ردیابی و نظارت بر حرکات فلسطینیها در اراضی اشغالی استفاده کرده است. اما از زمان شروع همهگیری ویروس جهانی، رژیم صهیونیستی ابزارهای پیچیده ضدتروریسم را برای رصد شهروندان خود بهکار برده است.
حتی پیش از اعلام اولین مرگ ناشی از ویروس کرونا در ماه مارس امسال در اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی از كمیته اطلاعاتی كنست خواسته بود تا با استفاده از یك پایگاه داده ملی مخفی تحت نظر شینبت، سرویس امنیت داخلی روی هر اسرائیلی مشکوک به این ویروس نظارت داشته باشد.
در حالی که براساس ادعای اطلاعات اسرائیل، ابزارهایی برای اقدامات ضدتروریستی پیشبینی شده بود، کارشناسان براین باورند که سوءاستفاده آنها از شهروندان شاید به معنای نقض حریم خصوصی افراد باشد.
مروا فتفتا (Marwa Fatafta)، مدیر سیاسی گروه حقوق بشری موسوم به «Access Now» در نشستی به میزبانی بنیاد صلح خاورمیانه گفت :
«مسئله جدید در مورد وضعیت کنونی این است که دولت اسرائیل از این ابزارها روی مردم خود استفاده میکند. ابهامات زیادی در خصوص کاربرد این ابزارها و ارتباط آنها با حفظ حریم خصوصی و آزادی بیان وجود دارند.»
طبق گزارشهای رسانههای اسرائیلی، شینبت به عنوان سازمانی بدون هیچگونه شفافیت عمومی میتواند بهصورت کاملاً واضح حرکات مربوط به افراد ناقل بیماری و تعامل آنها در روزها و هفتههای پیش از آزمایش را بررسی و درنهایت آنها را قرنطینه کند.
با وجود ادعای این سازمان مبنی بر کاربرد ابزارها تنها برای مقابله با همهگیری، فتفتا اعلام کرد که این ابزارها بدون هیچگونه شفافیت بسیار فراتر از تلاشهای نظارتی سایر کشورها هستند.
سوءاستفاده از مردم فلسطین به عنوان نمونههای آزمایشگاهی
به گفته کارشناسان حفظ حریم خصوصی، برنامه قدرتمند نظارتی گسترده اسرائیل – که بهشدت به دادههای انبوه جمعآوری شده از تلفنهای همراه و دیگر ابزارهای دیجیتال متکی است – سالها است که حقوق فلسطینیها را در سرزمینهای اشغالی نقض میکند. اخیراً اسرائیل به فلسطینیهای نیازمند به تأیید برای ماندن در اراضی اشغالی اجازه بارگذاری برنامه را داد تا به کمک آن به تلفنهای همراه آنها دسترسی داشته باشد.
این برنامه موسوم به «The Coordinator»، به ارتش امکان ردیابی موقعیت تلفن کاربر، دسترسی به دوربین و هرگونه اعلان مربوط به دانلودها یا ذخیرهسازی فایلها را میدهد.
نادیم نشیف (Nadim Nashif)، مدیر اجرایی «7amleh»، یک گروه حقوق دیجیتالی اظهار داشت که این برنامه در صورتی که شما واقعیت را ندانید به نظر منطقی میرسد؛ اما بدیهی است که در صورت دانلود برنامه امکان جاسوسی روی تلفن همراه فراهم میشود.
نشیف خاطرنشان کرد :
«درصورت دریافت اطلاعات از سوی شما، نقض حریم خصوصی و حقوق دیجیتالی شما رخ میدهد. از نظارت رسانه اجتماعی، دوربینهای تشخیص چهره در پاسگاههای اسرائیلی و کنترل پیشبینی شده پلیس نیز برای نظارت و بررسی فلسطینیها استفاده شده است.»
مرز میان نظارت قانونی و حق حریم خصوصی
بنا به گفته منابع رژیم صهیونیستی، تاکنون اسرائیل بیش از 12،500 مورد تائید شده از ویروس کرونا و 130 مورد مرگ و میر ناشی از آن داشته است. درنتیجه اقدامات سختگیرانهای برای مقابله با این ویروس از جمله صدور حکم اضطراری مبنی بر ممنوعیت صادرات تجهیزات اسرائیل تعیین شده است.
نتانیاهو ادعا کرد که این قوانین شامل اقدامات نظارتی موردنیاز برای کاهش شیوع بیماری کووید-19 هستند. با این وجود، شارون آبراهام وایس (Sharon Abraham-Weiss)، وكیل و رئیس انجمن حقوق مدنی در اسرائیل گفت که این اقدامات نظارتی اضطراری باعث افزایش نگرانی در خصوص دموکراسی شکننده شدهاند.
وایس توضیح داد :
«آیا ما میگوییم دموکراسی خود را فراموش کنیم و بیایید همه کارها را انجام دهیم تا جلوی آن گرفته شود؟ این موضوع باعث نگرانی من در این مرحله شده است؛ پس از پایان بیماری چه اتفاقی برای دموکراسی خواهد افتاد؟»
فتفتا نیز در این زمینه اعلام کرد که با وجود اقدامات دولت اسرائیل برای مقابله با همهگیری ویروس جهانی، اما هنوز مرزی میان حمایت از شهروندان و نقض حقوق آنها وجود دارد. بحرانهایی مانند این بیماری، باعث افزایش ترس مردم میشوند و درنتیجه دولتها غالباً از این ترس برای توجیه اقدامات خود نظیر نقض یا سوءاستفاده از حقوق اساسی مردم استفاده میکنند.